WYPOWIEDZENIE UMOWY UBEZPIECZENIA OC

26 Maj 2009, 10:30

Witam państwa.

Niedawno kupiłem samochód i teraz chce wypowiedzcie polisę ubezpieczenia OC.
W internecie znalazłem gotowy druczek ale mam jedno pytanko co do niego, czy w miejscu "nazwisko i imię ubezpieczonego" mam wpisać moje nazwisko czy nazwisko poprzedniego właściciela które widnieje w polisie oc??

"
nazwa zakładu ubezpieczeń
adres

nazwisko i imię ubezpieczonego

adres ubezpieczonego

numer rejestracyjny pojazdu marka pojazdu

numer i seria polisy

„Na podstawie USTAWY z dnia 22 maja 2003r. o ubezpieczeniach obowiązkowych,
Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli
Komunikacyjnych, wypowiadam umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów
Mechanicznych”

data i miejscowość podpis"
b54322
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

26 Maj 2009, 15:49

Ja dzis składałem wypowiedzenie OC w compensie babka kazała mi tylko napisać tak.

Wypowiedzenie polisy nr ......

w związku z zakupem auto marki numer i reszta danych auta.

od pani pana (dane osoby od ktorej kupiles i polisa zapewne na nia stoi)

ja nowy właściciel moje dane

wypowiadam umowe (lub zrywam umowę z dniem dzisiejszym) OC dnia 26,05,09 z ubezpieczalnią ....

i tyle kazała napisać.
Tutla
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

27 Maj 2009, 15:25

I tyle wystarczy.A najlepiej iść do tego ubezpieczyciela i napisać coś takiego na miejscu.Agent podyktuje jak ma to brzmieć.
Należy tylko pamiętać o terminie w jakim można wypowiedzieć umowę OC.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Cze 2009, 19:45

Ja też mam pytanie na ten temat.

Czy sprzedawca może wypowiedzieć ubezpieczenie? Bo kupiłem samochód tylko sprzedawca chce zrezygnować z ubezpieczenia. W umowie kupna-sprzedaży tam gdzie pisze "Sprzedający wraz z samochodem wydał kupującemu następujące dotyczące go dokumenty:" mam wpisane "polisę ubezpieczeniowa oc nr. ew. x na okres od x do x, kupujący oświadcza, że po 30 dniach ubezpieczy samochód i zrezygnuje z ubezpieczenia oc sprzedającego" Podczas spisywania umowy kupna-sprzedaży sprzedawca wypełnił też zawiadomienie o sprzedaży samochodu oraz właśnie wypowiedzenie polisy oc (wypełnił to wypowiedzenie swoimi danymi, mnie tam nigdzie wpisanego nie ma). Niby za 30 dni ma razem złożyć te dwa dokumenty a ja stracę ubezpieczenie. Czy może tak zrobić i czy stracę ubezpieczenie?
Spid
Nowicjusz

Miejscowość: Woj. Opolskie

07 Cze 2009, 20:48

Jeżeli ty się pod tym nie podpisałeś,to bardzo dobrze zrobiłeś.Sprzedajacy nie może wypowiedzieć umowy OC.Musi ja przekazać kupującemu.A od kupującego zależy co zrobi - czy w ciągu 30 dni zrezygnuje z tej polisy i zawrze nową(wówczas sprzedający dostaje zwrot niewykorzystanej składki),czy pozostanie na tej polisie od poprzedniego właściciela.Zazwyczaj bardziej opłaca się pozostać przy polisie poprzednika,ponieważ jest niewielka dopłata - tylko róznica w zniżkach plus okres jaki pozostał do końca ubezpieczenia.Oczywiście w ciągu 30 dni od nabycia samochodu musisz się,udać do tego ubezpieczyciela i spisać aneks do umowy - zostana zmienione dane samochodu i jego właściciela.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Cze 2009, 21:35

A gdybym chciał zrezygnować z tej polisy i zawrzeć nową, to czy będzie to możliwe bez przerejestrowania samochodu (nazwisko poprzedniego właściciela w dowodzie)?

I co będzie jeśli minie to 30 dni a ja nie spisze aneksu do umowy?

[ Dodano: Pią Cze 12, 2009 15:49 ]
Odświeżam
-------------

Czy ktoś mi pomoże i odpowie na moje pytania.[/i]
Spid
Nowicjusz

12 Cze 2009, 15:21

Jak nie spiszesz aneksu do umowy,to umowa po tych 30 dniach przechodzi na ciebie automatycznie.Ale to nie oznacza,że nie musisz iść do ubezpieczyciela i spisać aneksu - w aneksie jest napisane to co,w polisie,czyli dane właściciela,samochodu,numer rejestracyjny samochodu.No i tak czy inaczej,jak się okaże,że musisz dopłacić do tego ubezpieczenia jakąś kwotę(to zależy od regionu,zniżek itd),to ubezpieczalnia i tak cię będzie ścigała o dopłatę i niewiem,czy nie doliczy odsetek za zwłokę.
Samochód należy przerejestrować w ciagu 30 dni od daty zakupu - tak mówi przepis.Ale nie mówi on o żadnej karze,jeżeli tego nie zrobimy.Ale...Jak cię policja zatrzyma do kontroli i okaże się,że na dowodzie rejestracyjnym jest osoba,która auto zgłosiła jako sprzedane,to możesz mieć kłopoty z wyjaśnieniem sprawy - ratunkiem może być wtedy umowa kupna-sprzedaży.Ale musiałbyś tą umowę wozić ze sobą.Inna sprawa to aneks do umowy - nie wiem jak jest na chwilę obecną,ale niedawno była taka kolejność - kupno samochodu,WK,ubezpieczalnia.W WK przerejestrowujesz samochód na siebie i z dokumentem potwierdzajacym przerejestrowanie szło sie do ubezpieczalni - żeby coś ubezpieczyć,trzeba najpierw to coś mieć.I wtedy w aneksie wpisywane są nowe dane właściciela i nowe dane samochodu,a konkretnie numer rejestracyjny.No i trzecia sprawa - jak nie przerejestrujesz,jak spiszesz aneks - po co on ci potrzebny,skoro dane pozostają od poprzedniego właściciela?A jak spowqodujesz w tym czasie stłuczkę z twojej winy?Z czyjego ubezpieczenia będzie naprawione auto poszkodowanego,skoro na polisie są dane poprzedniegom właściciela?A poprzedni właściciel musi zgłosić w ubezpieczalni sprzedaż pojazdu....Wówczas sprawa może oprzećsię o Fundusz Gwarancyjny.
Wnioskujać wiem tylko jedno - po zakupie samochodu należy iść go przerejestrować i ubezpieczyć,żeby uniknąć przykrych sytuacji.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

13 Cze 2009, 12:13

A jeśli minie to 30 dni, ja nie spisze aneksu i ubezpieczenie jak mówisz przejdzie na mnie automatycznie to czy będzie jeszcze możliwość wypowiedzenia tego ubezpieczenia i sprzedający odzyska niewykorzystaną składkę? Czy wtedy ja odzyskam pieniądze?
Spid
Nowicjusz

13 Cze 2009, 22:29

Niestety nie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Cze 2009, 11:25

Nie rozumiem, jaśniej proszę.
Spid
Nowicjusz

14 Cze 2009, 20:23

Jak minie 30 dni,ubezpieczenie przejdzie na ciebie automatycznie,to zakład ubezpieczeń zaczyna cię szukać(zazwyczaj przez WK) i przysyła ci druczek do zapłacenia(różnica w zniżkach itp).Oczywiście,jeżeli będzie trzeba zapłacić,ponieważ może się zdarzyć,że nie będziesz musiał płacić.Po tych 30 dniach nie ma już możliwości wypowiedzenia umowy,aż do końca jej trwania.No i oczywiście poprzednik nie dostaje żadnego zwrotu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Cze 2009, 21:27

Dziękuję za pomoc =]

[ Dodano: Pon Cze 15, 2009 22:35 ]
Aha, jeszcze jedno. Od kiedy mam to 30 dni? Od daty zawarcia umowy kupna-sprzedaży?
Spid
Nowicjusz

16 Cze 2009, 12:56

Od daty,jaka jest wpisana w umowie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Lip 2009, 18:00

Niestety miałem stłuczkę i to na dodatek z mojej winy dlatego mam nową porcję pytań na które potrzebuję naprawdę szybkich odpowiedzi

A więc tak:

1. Mam 30 dni od daty zakupu pojazdu na spisanie aneksu lub wypowiedzenie ubezpieczenia. Jeśli w tym czasie spowodowałem stłuczkę, a do tej pory jeszcze nie odwiedziłem ubezpieczalni to czyje zniżki polecą? Moje czy poprzedniego właściciela? (właściciel prawdopodobnie nie złożył zawiadomienia o sprzedaży pojazdu) Ja żadnych zniżek nie posiadam.

2. Czy mogę bez obaw wypowiedzieć ubezpieczenie (bez wykupowania nowego - złomowanie) i być spokojnym o to, że ubezpieczalnia wypłaci poszkodowanemu pieniądze za stratę?

3. Jeśli chcę złomować samochód to najpierw złomuję czy najpierw wypowiadam ubezpieczenie? I czy grozi mi coś jeśli samochód będzie przez powiedzmy tydzień nieubezpieczony stał na parkingu? Bo niby musi być ciągłość...

Bardzo proszę o szybkie odpowiedzi i pozdrawiam.
Spid
Nowicjusz

01 Lip 2009, 21:19

1.Jak poprzednik nie złożył zawiadomienia o sprzedaży samochodu,a ty go jeszcze nie przerejestrowałeś,a ubezpieczenie jest nadal na niego,to zakład ubezpieczeń będzie kontaktował się z nim.Wówczas on przedstawi umowę kupna-sprzedaży i będą szukać ciebie.Nie wiem,jak policzą ci skłądkę za OC,po takim czymś.
2.Jeżeli minęło 30 dni,a ty nie wypowiedziałes tej umowy od poprzednika,to umowa ta przeszła na ciebie automatycznie i nie możesz już jej wypowiedzieć,aż ona się skończy.Z zachowaniem oczywiście odpowiednich warunków wypowiadania umowy OC.Jest to też wyjaśnienie z OC w pkt 1.
3.Najpierw złomujesz,a później z karteczką potwierdzajacą złomowanie możeszwypowiedzieć umowę OC.Inaczej OC nie wypowiesz.Samochód zarejestrowany musi mieć opłacone OC od dnia rejestracji do dnia jego zbycia - sprzedaży bądz złomowania.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika