Wypowiedzi kierowców po Rajdzie Polski 2015

06 Lip 2015, 14:30

Dla Volkswagena Rajd Polski 2015 prawie pod każdym względem był po prostu perfekcyjny. Kierowcy udowodnili to w świetnym stylu, że tworzą jedną z najlepszych trójek w rajdowych mistrzostwach świata i rozegrali między sobą oraz z konkurentami wspaniałe pojedynki.

Sebastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC nr 1
"Świetny Rajd! Jestem super zadowolony i szczęśliwy, że udało mi się tu powtórzyć zwycięstwo sprzed roku. Julien i ja wykonaliśmy naprawdę kawał dobrej roboty. Mnóstwo kibiców i wręcz sensacyjnie szybkie odcinki specjalne sprawiły, że ten rajd był rzeczywiście wspaniałą imprezą. Na dodatek moje Polo okazało się perfekcyjnie przygotowane, wielkie dzięki za to całemu zespołowi. Pomijając obłędne temperatury, dobrze się bawiłem za kółkiem. To zwycięstwo jest też wielkim krokiem w kierunku tytułu Mistrza Świata. Nasza przewaga po pierwszej połowie sezonu jest wprawdzie duża, ale przed nami jeszcze sześć rajdów."

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC nr 2
"Postawiłem dzisiaj wszystko na jedną kartę, żeby tylko stanąć na podium. Niestety nie udało się. Wypadnięcie z trasy na Power Stage sprawiło, że wylądowałem na piątym miejscu. Na szczęście Polo to solidny samochód, możemy więc podziękować mechanikom, dzięki którym udało nam się ukończyć rajd. Bez ich zaangażowania nie dalibyśmy rady. Wyrazy szacunku dla moich kolegów z zespołu, Andreasa i Sebastiena. W ten weekend nie udało mi się jechać w takim tempie, jak oni. Teraz czas na Rajd Finlandii – dla mnie osobiście najważniejszy w sezonie. Jasne, że w imprezie rozgrywanej na moim podwórku chciałbym stanąć na podium. To będzie mój cel."

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC nr 9
"To był absolutnie najlepszy rajd w mojej karierze w WRC. Lubię takie trasy i lubię taką szybką jazdę, jak właśnie tutaj w Polsce. Niewiele mi dziś brakowało do zwycięstwa, tylko drobiazgi zdecydowały o końcowej różnicy. Jestem strasznie dumny z tego, co pokazaliśmy w Polsce. W Szwecji też niewiele brakowało, ale tamten rajd odbywał się przed „moją” publicznością. Jednak walczyć tutaj o zwycięstwo z mistrzem świata i to jak równy z równym - znaczy zupełnie co innego i jest warte o wiele więcej. Jestem pewien, że to tylko kwestia czasu, kiedy pierwszy raz wygramy. Drugie miejsce w Polsce to oczywiście świetny rezultat i na wagę złota jeśli chodzi o punkty w klasyfikacji Mistrzostw Świata. Odzyskaliśmy drugą pozycję w klasyfikacji kierowców i pilotów."

źródło: Volkswagen Group Polska, Redakcja
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13129
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat 500 - samochód do miasta
    Włoska propozycja ma w 2019 roku ponad 13-procentowy udział w rynku. Od stycznia do kwietnia 2019 roku zarejestrowano 756 samochodów. Fiat 500 to odpowiedź na potrzeby osób poszukujących aut, które wyróżniają ...