Wyprzedzanie na pasach.

27 Mar 2008, 23:43

Mam takie pytanie. Czy jadąc po ulicy, na której są dwa pasy w jedną stronę, mogę wyprzedzać inny samochód tuż przed przejściem dla pieszych, kiedy jest zielone światło (piesi mają wtedy czerwone)? Chodzi mi o to, że na prawym pasie stał samochód, który czekał na zielone, a z lewego dojeżdżał inny do świateł i akurat zapaliło się zielone i siłą rozpędu wyprzedził tamto auto. Czy popełnione zostało wykroczenie?
abram
Nowicjusz

28 Mar 2008, 03:46

Nie, nie możesz ...

Wykroczenie zostało popełnione :!:
;*
Madmix
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Irlandia

28 Mar 2008, 10:08

Jeżeli ruch na przejściu jest kierowany,wówczas wyprzedzanie na tym przejściu jak i przed przejściem jest dozwolone(czyli jeżeli na skrzyżowaniu jest sygnalizacja świetlna,piesi mają światło czerwone,a samochody zielone,to wtedy na tym przejściu i przed przejściem wolno nam wyprzedzać).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Mar 2008, 14:06

Do MotoAlbercik:

A czy możesz mi podać jakiś przepis odnoszący się do tego. Bo jak Sam widzisz, post wyżej, troszkę przeczy temu co piszesz, choć z racji doświadczenia (na forum), jakoś bardziej ufam Tobie.
abram
Nowicjusz

28 Mar 2008, 17:14

MotoAlbercik ma racje ...
;*
Madmix
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Irlandia

29 Mar 2008, 15:54

Jest tu http://www.lex.com.pl/serwis/du/2005/0908.htm - Rozdział 3 oddział 7 art 26 pkt 1.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największe mgły występują w październiku i listopadzie
    Zgodnie z danymi Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej w Polsce notuje się rocznie średnio 54 dni z mgłą, a najwięcej takich dni występuje najczęściej w październiku i listopadzie. Stacjami synoptycznymi, na których ...
    Mercedes GLS - 7-miejscowy SUV klasy premium
    Oznaczenie GLS pojawiło się w 2015 roku wraz z faceliftingiem drugiej generacji tego modelu, która funkcjonuje na rynku od 2012 roku. Ceny najtańszej odmiany niemieckiego auta zaczynają się zgodnie z cennikiem od 374 ...