Wyprzedzanie na podwójnej ciągłej

20 Wrz 2013, 11:32

Witam. Mój chłopak zaspał dzisiaj i chcąc zdążyć do pracy, wyprzedził samochód na podwójnej ciągłej, jednak nie nie przekroczył prędkości. Był to policjant jadący po cywilnemu, który zadzwonił po drogówkę, która go zatrzymała. Dostał 5 punktów i 1000 zł. Przecież to za dużo, za jedno wykroczenie? Przyjął mandat (stres), a przecież nie ma nawet nagrania.
kurczak992
Obserwowany

Auto: seat ibiza

20 Wrz 2013, 15:35

kurczak992 napisał(a):Przyjął mandat

Czyli przyznał się do winy.. Procedura odkręcania takich spraw jest bardzo ciężka..
A w naszym kraju policjant ma zawsze rację..
Jakie jest uzasadnienie na mandacie ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

04 Mar 2016, 10:44

Witajcie wszyscy, mam nadzieję, że ktoś mi pomoże w moim problemie. Otóż syn jechał rowerem po jezdni, była 8 rano (jechał do szkoły na 9 ) podwójna ciągła a syn chciał skręcić w lewo na parking, za podwójną była przerywana na zjazd do parkingu a za przerywaną od razu pasy. Gdy dojeżdżał do środka jezdni by skręcić w lewo uderzył w tylni bok samochodu. Oczywiście zarysował drzwi. Poszkodowany wezwał policję, oprócz tego był świadek który wszystko (podobno, kto w tych czasach ma czas stać na chodniku i patrzeć co się dzieje na jezdni) widział i stwierdził, że mój syn nie wystawił ręki do skrętu ani nie obejrzał się czy nikt nie jedzie za nim. Policja też stwierdziła winę syna, bo podobno kierujący samochodem miał dużo miejsca na swoim pasie by wyprzedzić rowerzystę. Zaznaczam ,że syn powiedział, że był prawie na środku jezdni, tak więc wyprzedzając go zapewne wjechała na drug pas, albo nie zachowała odległości 1m. Czy na podwójnej ciągłej, przed pasami można wyprzedzać rowerzystę?
POMÓŻCIE MI WYJAŚNIĆ TEN DYLEMAT< SYN NIELETNI I MA SPRAWĘ W SĄDZIE, A SĘDZINA ZACHOWUJE SIĘ JAKBY JUŻ STWIERDZIŁA JEGO WINĘ :-(
:(
Dorcia
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 2001
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: wolksvagen

04 Mar 2016, 11:27

Jeżeli kierujący pojazdem sygnalizuje zamiar skretu w lewo to jest zakaz wyprzedzania go z lewej strony - wręcz nakaz wyprzedzenia z prawej..
Nie wiemy jak daleko było do pasów - zakaz wyprzedzania przed i na PDP dotyczy wszytskich pojazdów..
Może dobrze by było złożyć wniosek o "bieglego" - to może być instruktor z dobrej szkoły w okolicy.. Policjant rzadko kiedy zna się dobrze na przepisach, jak już to na małym wycinku - to widac choćby w "piracie"..
Trochę pogrąża syna fakt, że "uderzył w tylni bok samochodu" .. Czyli 3/4 auta było przed nim..
Jednoznacznie jest ciężko odpowiedzieć czyja wina jak się nie widzi zdarzenia lub filmu.. Rozumiem, że ani kierowca z autka ani syn kamery nie mieli..

Wrzuć namiar z GSV na to miejsce - ułatwi ocenę..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Mar 2016, 11:49

Dziękuję za odpowiedź, a co oznacza skrót GSV? Laik ze mnie, sorki :(
Dorcia
Nowicjusz

04 Mar 2016, 11:59

Oj, mlody będzie wiedzial.. :yes: :yes:
Google Street View - na mapie Google bierzesz tego żółtego chopka i stawiasz w miejscu które chcesz obejrzec..
W opcjach wybierasz "udostepnij" w okienku kliknij "krótki link" i ten link wklej do posta..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Maksymalna sprawność i osiągi w hybrydowym BMW 3
    Całkowicie elektryczny tryb jazdy dostępny do prędkości 75 km/h. Tryb jazdy wybiegiem z wyłączonym silnikiem spalinowym może być aktywowany do prędkości 160 km/h. Funkcja start-stop w wersji hybrydowej, przy klimatyzacji ...

04 Mar 2016, 12:09

Uff, udało się :D :naughty:
Dzięki za wyjaśnienie :)
[email widoczny po zalogowaniu][email widoczny po zalogowaniu] ... 6656?hl=pl

Syn chciał skręcić w lewo, na parking. I w momencie gdy zaczął skręcać rowerem w lewo, gdy zahaczył o samochód. :-(
I jakie jest twoje zdanie? Czy jest gdzies w przepisach ruchu drogowego, że nie wolno wyprzedzać w takim miejscu, przed pasami?
Dziękuję za pomoc. :-)
Dorcia
Nowicjusz

04 Mar 2016, 12:24

Dorcia napisał(a):Czy jest gdzies w przepisach ruchu drogowego, że nie wolno wyprzedzać w takim miejscu, przed pasami?

Oczywiście - napisałem wcześniej..
Art. 24 i 26 PoRD..

W/g mnie tam nie ma miejsca aby sie zmieścić na swoim pasie ruchu przy wyprzedzaniu rowerzysty - pomijamy tą specyficzną sytuacje.. Rower -> 0,9 m + 1m odstępu + 2m szerokie auto - idź tam i zmierz czy jezdnia ma 4metry szerokości.. nie ma szans.. I masz argument w sądzie..
Powodzenia..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Mar 2016, 12:51

Dziękuję ci ogromnie za pomoc. Miłego dnia i weekendu. :D
Dorcia
Nowicjusz

04 Mar 2016, 12:52

No i oczywiście, pójdę tam w weekend i zmierzę :-)
Dzięki za podpowiedź. :-)
Dorcia
Nowicjusz