Wyprzedzanie na skrzyżowaniach i pasach

10 Cze 2016, 14:35

Witam, jako że prawo jazdy mam od ponad pół roku to nie dowiedziałem się jednej zasadniczej rzeczy albo ją zapomniałem otóż jak wygląda sprawa gdy jest skrzyżowanie gdzie na jezdni są 3 pasy ruchu w jednym kierunku to jak wygląda sprawa z wyprzedzaniem? Przykładowo 3 auta ruszają spod świateł i każdy siebie wyprzedza i nie jestem pewien czy zwalniać czy jednak można wyprzedzać. Tak samo wygląda sprawa na przejściach dla pieszych gdzie ruch jest kierowany sygnalizacją. Proszę o rozwianie wątpliwości :)
Hado
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 09 11 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Celica VII
Silnik: 1.8 VVTI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

11 Cze 2016, 09:04

Takie rzeczy powinieneś wiedzieć, bo na 100% uczą tego podczas kursu na prawko. Oprócz tego, jak się uczyłeś na egzamin, to zapewne przeczytałeś ustawę prawo o ruchu drogowym. A tam jest o tym napisane. Widocznie nie zwróciłeś uwagi, albo zapomniałeś. A to jest dowód na to, że najprawdopodobniej możesz nie wiedzieć, albo nie pamietać o innych rzeczach. Dlatego w tym przypadku, najlepszym rozwiązaniem będzie, jak przeczytasz sobie wspomnianą ustawę. Proponuję również przeczytać ustawę o znakach i sygnałach drogowych oraz kodeks karny z naciskiem na dział o wykroczeniach w komunikacji. Bez tej wiedzy, na drodze jesteś skazany na niepowodzenie, czyli bardzo szybko możesz starcić prawko. Np. takie wyprzedzanie na pasach - 10 punkcików, czyli dwa razy i masz po prawku. Fajnie by było, jakbyś jak już się dowiesz, napisał nam odpowiedz - będziemy usatysfakcjonowani, że mogliśmy pomóc :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

12 Cze 2016, 20:04

Chodziło mi tylko o światła oraz pasy gdzie ruch jest kierowany sygnalizacja. Z tego co przeczytałem to można, wiem że nie można wyprzedzać na pasach oraz skrzyżowaniach gdzie nie ma sygnalizacji :)
Hado
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 09 11 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Celica VII
Silnik: 1.8 VVTI
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

13 Cze 2016, 10:42

No i bardzo dobrze :ok: Teraz jesteś mądrzejszy o kolejny, bardzo ważny krok na drodze :ok:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LX - potężny, luksusowy samochód terenowy
    To największy i najbardziej luksusowy model w gamie SUV-ów Lexusa, którego długość to 5065 mm, a szerokości wynosi 1980 mm. Wielki jest również bagażnik auta, który pomieści 701/1276 l. Pod maską ...