Wyprzedzanie na skrzyżowaniach i pasach

10 Cze 2016, 13:35

Witam, jako że prawo jazdy mam od ponad pół roku to nie dowiedziałem się jednej zasadniczej rzeczy albo ją zapomniałem otóż jak wygląda sprawa gdy jest skrzyżowanie gdzie na jezdni są 3 pasy ruchu w jednym kierunku to jak wygląda sprawa z wyprzedzaniem? Przykładowo 3 auta ruszają spod świateł i każdy siebie wyprzedza i nie jestem pewien czy zwalniać czy jednak można wyprzedzać. Tak samo wygląda sprawa na przejściach dla pieszych gdzie ruch jest kierowany sygnalizacją. Proszę o rozwianie wątpliwości :)
Hado
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 09 11 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Celica VII
Silnik: 1.8 VVTI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

11 Cze 2016, 08:04

Takie rzeczy powinieneś wiedzieć, bo na 100% uczą tego podczas kursu na prawko. Oprócz tego, jak się uczyłeś na egzamin, to zapewne przeczytałeś ustawę prawo o ruchu drogowym. A tam jest o tym napisane. Widocznie nie zwróciłeś uwagi, albo zapomniałeś. A to jest dowód na to, że najprawdopodobniej możesz nie wiedzieć, albo nie pamietać o innych rzeczach. Dlatego w tym przypadku, najlepszym rozwiązaniem będzie, jak przeczytasz sobie wspomnianą ustawę. Proponuję również przeczytać ustawę o znakach i sygnałach drogowych oraz kodeks karny z naciskiem na dział o wykroczeniach w komunikacji. Bez tej wiedzy, na drodze jesteś skazany na niepowodzenie, czyli bardzo szybko możesz starcić prawko. Np. takie wyprzedzanie na pasach - 10 punkcików, czyli dwa razy i masz po prawku. Fajnie by było, jakbyś jak już się dowiesz, napisał nam odpowiedz - będziemy usatysfakcjonowani, że mogliśmy pomóc :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

12 Cze 2016, 19:04

Chodziło mi tylko o światła oraz pasy gdzie ruch jest kierowany sygnalizacja. Z tego co przeczytałem to można, wiem że nie można wyprzedzać na pasach oraz skrzyżowaniach gdzie nie ma sygnalizacji :)
Hado
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 09 11 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Celica VII
Silnik: 1.8 VVTI
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

13 Cze 2016, 09:42

No i bardzo dobrze :ok: Teraz jesteś mądrzejszy o kolejny, bardzo ważny krok na drodze :ok:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla TE27 (1972–1974)
    To właśnie od niej zaczyna się wielka przygoda Corolli ze sportem. Pod maską lekkiego, ważącego zaledwie 855 kg nadwozia coupe ówczesnej Corolli TE27 zamontowano 115-konny silnik DOHC z Celiki. Ta wersja trafiła do ...
    Kiedy nie powinniśmy wrzucać na luz
    Kierowcy często nadużywają sprzęgła, na przykład dotaczając się kilkadziesiąt, a czasami nawet kilkaset metrów do świateł. Jest to nieekonomiczne i niebezpieczne. "Jazda na biegu jałowym i wciśniętym sprzęgle powoduje ...