REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
NooControl napisał(a):ja jadąc 80km/h 3,5 tonowym dostawczakiem po sam dach załadowany nie dam rady się zatrzymać w miejscu
NooControl napisał(a):jak to jest z wyprzedzaniem rowerzystów na podwójnej ciągłej
NooControl napisał(a):czas goni (praca wymaga szybkiego przemieszczania się)
NooControl napisał(a):Nie da się jednocześnie wyprzedzać i patrzeć w prawe lusterko
NooControl napisał(a):jak rowerzysta którego prawidłowo wyprzedziłem (zachowując odległość >1m) nagle straci równowagę i uderzy w mój samochód, i potem powie na policji, że go potrąciłem podczas wyprzedzania?
Art. 33.
1. Kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub z drogi dla rowerów i pieszych. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.
1a. W razie braku drogi dla rowerów lub drogi dla rowerów i pieszych kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z pobocza, z zastrzeżeniem art. 16 ust. 5, a jeżeli nie jest to możliwe - z jezdni.
silvo44 napisał(a):To samo się tyczy innych wolno poruszających się użytkowników - ciągniki, maszyny rolnicze czy też autobusy zatrzymujące się na ulicy gdy jest linia P-17.. Nie wolno go omijać..
MotoAlbercik napisał(a):Na myśli miałeś słowo "wyprzedzać"?
MotoAlbercik napisał(a):Co wy myślicie o tym może nie bzdurnym, ale niedopracowyanym przepisie?
1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
= na jezdni przy jej lewej krawędzi, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze zabudowanym na drodze jednokierunkowej lub na jezdni dwukierunkowej o małym ruchu;
silvo44 napisał(a):No i tutaj sam sobie odpowiadasz .. Znaczy się, że nie dostosowujesz prędkości do warunków jazdy.. Twoja wina..
silvo44 napisał(a):To sa dwa wyjścia - wyjechać wcześniej, albo latać helikopterem..
NooControl napisał(a):Podpowiecie mi coś ?
NooControl napisał(a):można jechać po za terenem zabudowanym nawet ciężarowym 90
NooControl napisał(a):to jest jego wina nie moja.
NooControl napisał(a):nie wiesz jak ta praca męczy
NooControl napisał(a):trzeba jeździć szybko
MotoAlbercik napisał(a):Samochód miga awaryjnymi, czyli że jest zepsuty. Co robić? Czekać, aż go odholują, naprawią itd?
MotoAlbercik napisał(a):warto przypomnieć sobie w jakich sytuacjach pieszy może przechodzić przez drogę nie na pasach.
silvo44 napisał(a):No qrde, chcesz podpowiedź, czy będziesz się obrażał ??![]()
silvo44 napisał(a):Ja nie pisałem przecież ile można, lecz ile się powinno .. A powinieneś dostosować prędkość do warunków zawsze !!! Jesli czegoś w tym stwierdzeniu nie rozumiesz, napisz to Ci wytłumaczę..![]()
silvo44 napisał(a):Tak, tego nikt nie neguje, ale na cmentarzach leży już bardzo wielu takich co mieli pierwszeństwo i je egzekwowali..![]()
silvo44 napisał(a):Złośliwie to powinienem Ci odpowiedzieć - zmień pracę.. Ale bez obrazy - uważasz, że moja praca jest relaksem ?? Tylko Twoja jest męcząca ?? Wszyscy z drogi, bo zmęczony NooControl jedzie !!
Nie tędy droga..![]()
silvo44 napisał(a):Tak, szybko i bezpiecznie..![]()
Skoro masz załadowany dostawczak po dach to nie śmigasz 100, trzeba tą prędkość ograniczyć i oczy mieć dookoła głowy.. Ten z przeciwka nie wie, że droga hamowania Twojego pojazdu jest wydłużona, bo jest cięższy niz zwykle..
silvo44 napisał(a):Warto.. Zamiast trąbić na pieszego![]()
silvo44 napisał(a):NooControl - czy to nie o Tobie ??