Wyrejestrowana instalacja LPG - problem

06 Sie 2013, 11:49

Witam serdecznie,
mam niecodzienny problem, pół roku po przerejestrowaniu auta zauważyłem, że w dowodzie nie ma wzmianki instalacji LPG. Zdziwiony zajrzałem do karty pojazdu, i zauważyłem wbity DEMONTAŻ LPG, który pojawił się kiedy przerejestrowywałem pojazd (rubrykę wyżej jest wpis o montażu LGP sprzed 5 lat). W urzędzie powiedziano mi iż poprzedni właściciel przy sprzedaży napisał wniosek do swojego urzędu o "wyrejestrowanie/zrezygnowanie instalcji LPG w pojeździe". Co z tym fantem zrobić? Badania techniczne za 2 miesiące, a babka w UM powiedziała, że trzeba WYMONTOWAĆ istniejącą instalacje, i wstawić nową........... Mam dokumenty na homologację butli i faktury na zamontowaną w aucie instalację (sprzed 5 lat).
Ostatnio wymieniałem całą mechanikę instalacji (została tylko butla i elektronika) - 1300zł. Czy warsztat na tej podstawie może mi wydać papierek, który pozwoli na zarejestrowanie "nowej" instalacji LPG?

Pozdrawiam
tommy0000
Obserwowany

Auto: Opel Astra Bertone

13 Sie 2013, 13:32

Zawsze od biedy możesz się dogadać, żeby ci wystawili fakturę na instalację. Np. "montaż instalacji LPG" - za skromną opłatą, wtedy masz 100% dokument. Dziwne że wcześniej nie zauważyłeś takiej rzeczy, jest dość widoczna w dowodzie rej. :/
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot

28 Sie 2013, 10:04

Pani w urzędzie dobrze Ci powiedziała. masz dwa wyjścia. ewentualnie trzy.

Opcja 1 - Wymontowanie instalacji LPG i jeździsz na benzynce.
Opcja 2 - Wymontowanie instalacji LPG, montaż nowej + legalne papiery i masz gaz w autku. (możesz wykorzystać zbiornik pod warunkiem, że ma ważną homologację)
Opcja 3 - Dogadanie się z warsztatem montującym inst. LPG aby wystawił odpowiednie papiery, które pozwolą Ci wbić do dowodu instalacje gazową. Tylko tu uwaga! Nie każdy warsztat zgodzi się na taki układ :)
DarGaz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 4-2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Linea
Silnik: 1.3 MultiJet Diesel
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tramwaj w ruchu drogowym
    Działania na rzecz poprawy komunikacji dotykają różnych środków transportu. W ostatnich latach do łask wraca transport tramwajowy. Przez wiele lat przesunięty na drugi plan, teraz jest mocno rozbudowywany. Tramwaj, ...