Wyrejestrowanie auta bez dowodu rejestracyjnego

25 Maj 2009, 14:40

Witajcie,

Mam pewien problem. Policja zabrała mi dowód rejestracyjny za brak przeglądu. Teraz też się okazało, że aby odebrać dowód muszę mieć przegląd.

Aby samochód przeszedł przegląd muszę wyremontować silnik i parę innych rzeczy. Mechanik zawołał taką cenę, że zastanawiam się czy warto. Remont to równowartość samochodu.

Mam więc pytanie. Jak mogę wyrejestrować samochód(zezłomować go), aby nie płacić OC. Nie mam dowodu rejestracyjnego, a przy kasacji muszę mieć dowód. Mam tylko pokwitowanie zatrzymania dowodu. Jak to zrobić?
arek50
Nowicjusz

Miejscowość: nikąd

25 Maj 2009, 15:42

Samochodu nie wyrejestruesz ot tak sobie.Musisz go oddać na złom i mieć tego potwierdzenie.Z tym potwierdzeniem ze złomu oraz z potwierdzeniem zabrania dowodu przez policję idziesz do WK i dopiero możesz wyrejestrować.
Innym sposobem jest sprzedaż samochodu i wówczas idziesz do WK z umową sprzedaży.
Uprzedzę twoje następne pytanie - możesz sprzedać samochód bez dowodu z tym potwierdzeniem od policji.Nowy właściciel naprawia,robi przegląd i odbiera dowód w WK.Oczywiście przy okazji musi go przerejestrować.
Jak już będziesz miał potwierdzenie zbycia pojazdu,idziesz do ubezpieczalni i zgłaszasz,że samochodu już nie masz.Napisać to musisz na piśmie w dwóch egzemplarzach - jeden dla ubezpieczyciela,a drugi dla ciebie z potwierdzeniem od ubezpieczalni.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Maj 2009, 14:01

jest jeszcze opcja kradzieży samochodu - jak ci samochód ukradną dostajesz potwierdzenie z policji i też wyrejestrujesz auto
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

26 Maj 2009, 20:23

myślę, że oddanie na złom to bardziej optymalna propozycja niż "kradzież". W tym przypadku należy się liczyć z faktem złożenia fałszywych zeznań - do 3 lat pozbawienia wolności ;(

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

27 Maj 2009, 18:48

a co w przypadku gdy ktoś nie ma ochoty rozstawać się ze swoim autem? np. chce go zostawić na części lub jako ozdobę w ogrodzie? czy nie ma na to żadnego sposobu?
bodziokardasz
Zaawansowany

28 Maj 2009, 18:48

O tym pisaliśmy na forum już wielokrotnie.Wystarczy poczytać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spadek zarejestrowanych samochodów. Prognoza 2021
    Grudzień 2019 - 555 598 zarejestrowanych samochodów. Prognoza 2020 - delikatny spadek liczby zarejestrowanych pojazdów o DMC do 3,5t po rekordowych wynikach z 2019 roku. Marzec - zamknięcie gospodarki i globalna ...
    Prowadzenie samochodu na głodzie
    Wielu kierowcom zdarza się prowadzić samochód, odczuwając głód, co skutkuje zmęczeniem oraz obniżoną koncentracją. Żeby tego uniknąć, część osób decyduje się na jedzenie w samochodzie, co jest równie ...

28 Maj 2009, 20:47

możesz trzymać ale musisz płacić OC

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

29 Maj 2009, 15:21

Dziękuje, przejrzałem tematy i wiem że nie możliwym jest posiadanie samochodu nie płacąc za niego ubezpieczenia - tak określają polskie przepisy. Przepisy służą ludziom.
Ciekaw jestem czy znajdzie się ktoś na tym forum kto ten przepis uważa za słuszny? I jeśli tak to dlaczego?
bodziokardasz
Zaawansowany

29 Maj 2009, 19:20

jest wiele przepisów, które są niesłuszne - taki kraj

np. opłata recyklingowa 500 zł za samochód osobowy ale jak masz firmę to możesz taniej nawet o połowę, jak kupisz walec czy ciągnik siodłowy to nic nie płacisz a też przecież będzie to trzeba kiedyś złomować
przeczytaj
http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/906

albo czemu musisz ubezpieczać się tylko w ZUS
http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/794

to tylko niektóre przypadki

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

05 Sty 2010, 17:56

cześć czyli jeśli dowód zabrała policja a nie opłaci się robić przeglądu to można bez problemu samochód wy złomować a później wyrejestrować :?: :?: :?:
BoDZiO20
Nowicjusz

Miejscowość: niewiadomo

05 Sty 2010, 23:25

Tak, tylko będzie trzeba wcześniej wystąpić do urzędu komunikacji o wydanie zaświadczenia o danych pojazdu za 17 zł.

Bez tego nie przyjmą Ci na złom - ta kartka zawiera wszystkie dane pojazdu.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

13 Gru 2012, 22:15

Witam

Mam takie pytanko czy jest możliwość złomowania samochody jeżeli mam zgubiony dowód i nie ma możliwość jego wyrobienia.

Z góry dziękują za pomoc
marcin199
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 07 1914
Auto: golf 2

14 Gru 2012, 19:53

marcin199 napisał(a):czy jest możliwość złomowania samochody jeżeli mam zgubiony dowód i nie ma możliwość jego wyrobienia.

Zgłosiłeś ten fakt w swoim WK.... :?: Sądze ze tego nie zrobiłeś.W takim razie musisz udać się do WK i dowiedzieć się czy jest taka mozliwość i jak to zrobić zeby pózniej go całkowicie wyrejestrować ...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014