Wyrejestrowanie auta po sprzedazy?

18 Lut 2015, 20:54

Witam
dzisiaj sprzedalem auto, czy powinienem je teraz wyrejestrowac w wydziale komunikacji, tak aby wlasciciel nowy nei ejzdzil na moich danych?

2. co zrobic aby odzyskac czesc pieniedzy za AC oraz jezeli to mozliwe OC, mam je oplacone do maja, wiec odzyskalbym ponad 100 zl

pozdrawiam
dziekuje:)
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

18 Lut 2015, 21:10

1.
- W ciągu 14 dni musisz wybrać się do ubezpieczyciela i zgłosić sprzedaż pojazdu
- W ciągu 30 dni musisz zgłosić sprzedaż pojazdu w Wydziale Komunikacji
- W ciągu 30 dni musisz zapłacić haracz Państwu wybierając się do Urzędu Skarbowego i wypełniając druk PCC-3 lub PCC3A jeśli było kilku kupujących ;)

2.
- Ubezpieczenie AC wygasa automatycznie w dniu sprzedaży pojazdu i podanie o zwrot składki możesz załatwić razem ze zgłoszeniem faktu sprzedaży pojazdu.
- Odnośnie OC zwrot składki otrzymasz tylko wtedy, gdy nowy właściciel zdecyduje się wypowiedzieć umowę i wykupić nowe ubezpieczenie.
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna

18 Lut 2015, 21:42

Finansolog napisał(a):W ciągu 30 dni musisz zapłacić haracz Państwu wybierając się do Urzędu Skarbowego i wypełniając druk PCC-3 lub PCC3A jeśli było kilku kupujących
Nethann napisał(a):dzisiaj sprzedalem auto,
Ja osobiście nie widzę powodu zeby odwiedzał US.Nigdzie nie widze wzmianki o tym ze miał go krócej niz pół roku....
Finansolog napisał(a):W ciągu 14 dni musisz wybrać się do ubezpieczyciela i zgłosić sprzedaż pojazdu
- W ciągu 30 dni musisz zgłosić sprzedaż pojazdu w Wydziale Komunikacji
A czy przypadkiem nie odwrotnie tzn.adnotacja WK na umowie k/s pojazdu o wyrejestrowaniu a dopiero pózniej azymut do FU... :?: Muszę zaznaczyc ze nie jestem na bieząco z przepisami w sprawie ubezpieczen pojazdów i byc moze cos się z tym temacie zmieniło...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

18 Lut 2015, 23:10

Migi60 napisał(a):Ja osobiście nie widzę powodu zeby odwiedzał US.Nigdzie nie widze wzmianki o tym ze miał go krócej niz pół roku....

Racja, być może błędnie założyłem, że auto zrobione na handel bo ostatnio wysyp pytań odnośnie tego :P
Migi60 napisał(a):A czy przypadkiem nie odwrotnie tzn.adnotacja WK na umowie k/s pojazdu o wyrejestrowaniu a dopiero pózniej azymut do FU... Muszę zaznaczyc ze nie jestem na bieząco z przepisami w sprawie ubezpieczen pojazdów i byc moze cos się z tym temacie zmieniło...

Nie ma takiej potrzeby, zawiadomienie możesz nawet wysłać mailem i dołączyć skan umowy kupna-sprzedaży w dniu sprzedaży (ważne zwłaszcza, gdy na dniach jest np konieczność opłacenia drugiej raty, a Ty chcesz uniknąć niepotrzebnych listów/telefonów i tłumaczenia się przed ubezpieczycielem ;))
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Antyradar samochodowy – co warto wiedzieć?
    Antyradar to urządzenie do wykrywania radarów. Choć używanie sprzętów próbujących namierzyć sygnał sprzętu mierzącego prędkość, jest niedozwolone, istnieją urządzenia, które są całkiem legalne. ...