Wyrejestrowanie bez złomowania ... help

15 Paź 2007, 02:31

Witam, moja siostra posiada dosc zadki samochów ktory jeszcze 2 miechy temu był na chodzie. W obecnej chwili jest stacjonarnym osiedlowym resorakiem. Mianowicie cos walneło w silniku. Siostra posiada drugi samochód, a naprawą tamtego chce sie zajac w wolnym czasie. Oczywistą sprawą jest to, ze nie chce płacic za auto, ktore przez najblizsze 2 lata nie bedzie jeździło gdyz prucz silnika wchodzi w gre blacha itd. Co zrobic zeby wyrejestrowac auto bez koniecznosci złomowania, a nastepnie za jakis czas - rok lub dwa - go ponownie zarejestrowac??? prosze o pomoc gdyz opłaty to nie 20 zł rocznie. Pozdrawiam i prosze o odpowiedz.
Amoralez
Nowicjusz

15 Paź 2007, 08:21

8) Nie ma takiej prawnej możliwości...
fordon

15 Paź 2007, 08:36

Niestety - chcąc mieć dzisiaj samochód musi on być zarejestrowany.A jak jest zarejestrowany,to musi być ubezpieczony :( .Nie da się też wyrejestrować bez zezłomowania.Chyba,że siostra go sprzeda panu Kowalskiemu.Wówczas bedzie miała możliwość go wyrejestrować i nie złomowac :idea: .Dodam,że sprzedający nie ma obowiązku sprawdzać wiarygodności osoby kupującej,czyli np. czy dowód osobisty kupującego jest prawdziwy :idea: .Mam nadzieję,ze załapałeś o co mi chodzi.
Jedynie nalezy wczesniej przeliczyć koszty z ponowną rejestracją samochodu,która na dzień dzisiejszy kosztuje coś około 170 zł.Trzeba więc przeliczyć jaki by był koszt OC wraz ze zniżkami za kontynuację ubezpieczenia i przekalkulować czy opłaca się później ten samochód kupować od pana Kowalskiego i płacić 170 zł za rejestrację.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Paź 2007, 11:55

tak, ale czy potem gdy Pan Kowalski nie bedzie opłacał tego auta ani rejestrował przez 2 lata ... gdy go odkupie nie bede musiał zapłacic tego z czym zalegał Kowalski?
Amoralez
Nowicjusz

15 Paź 2007, 14:15

:D Oczywiście, że będziesz musiał. Próżni nie może być... :wink:
fordon

15 Paź 2007, 20:59

A dlaczego bedzie musiał płacić za pana Kowalskiego?Obowiązkiem pana Kowalskiego jest w ciągu 30 dni samochód przerejestrować na siebie oraz opłacić OC.A jak tego nie zrobi,to już jego sprawa.US bedzie scigał pana Kowalskiego.A jak ty od niego odkupisz ten samochód spowrotem,to równiez masz obowiązek zarejestrować go na siebie w ciągu 30 dni i ubezpieczyć.Od kiedy to sprzedający opłaca OC kupującemu i kupujący za okres używania samochodu przez sprzedającego?To tak jabyś ty kupił samochód w komisie lub na giełdzie i musiał opłacic OC za poprzedniego właściciela.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Paź 2007, 22:30

OOOO to juz zaczyna mnie ciekawic :) czy mogł bys jeszcze to poprzec jakims stosownym paragrafem ? Według prawa i wszystkiego co słysze dookoła ... coraz bardziej chce mi sie splunac na przepisy bo przyjmijmy - zakupiłes auto bez 50% czesci, jestes pasnonatem a zajmowac sie nim chcesz w wolnej chwili za to co odłozysz ... po kiego grzyba masz rejestrowac ten pojazd skoro nie jeździ i przez np najblizsze 5 lat nie bedzie sie nadawał do uzytku. Nie kumam tego, ale mysle ze istnieje jakies rozwiązanie, przez ktore nie bede miał potem problemów z ponownym zarejestrowaniem. Pozdro
Amoralez
Nowicjusz

16 Paź 2007, 08:00

Procedura jest taka - kupujesz samochód,twoim obowiązkiem jest go zarejestrować w ciągu 30 dni od daty kupna.W tym samym dniu musisz samochód ubezpieczyć.Jeżeli tego nie zrobisz,możesz zapłacić karę do niecałych 2000 zł.Zależy od czasu - ilości dni,przez które samochód był nieubezpieczony.Są na to paragrafy.Niestety nie pamiętam ich numeracji,ale napewno są.Jak chcesz się upewnić osobiście musisz poszperać w prawie o ruchu drogowym.Też uważam,że opłacanie składki OC jest nienormalne w przypadku jak tym samochodem nie jeżdżę,ale cóż zrobić...Ustawodawca,wymyślając ten przepis wyszedł z założenia,że jeżeli samochód jest zarejestrowany,to w każdej chwili możesz go uruchomić(kiedyś go przecież naprwisz) i możesz wyjechać nim na drogę i spowodować wypadek.Dlatego zabezpieczył się tym przepisem,żeby na droge nie wyjeżdżały samochody bez ważnego OC(a to,że 30% takich samochodów jeździ po naszych drogach to już szczegół).Można by powiedzieć,że wystarczyłoby,żeby OC trzeba było zapłacić ja się ma ważny przeglą,bo bez niego też nie możesz wyjechać na drogę.Ale to tylko teoretycznie.A w praktyce jest inaczej.Dlatego pomiędzy WK a ubezpieczycielami funkcjonuje(o sprawności tego funkcjonowania pisał nie będę) baza danych samochodów zarejestrowanych.Ubezpieczyciel lub WK mogą więc sprawdzić,czy dany zarejestrowany samochód ma opłaconą składkę OC.
Tak samo troszkę nie fair jest,że nie można samochodu wyrejestrowac bez uprzedniego zezłomowania lub sprzedania.Dlatego mają w WK wiele fikcyjnych umów kupna - sprzedaży,ponieważ niejeden właściciel Fiata 126 lub 125p,Poloneza,VW i wielu innzch starszych samochodów,nie sprzedaje,nie złomuje tylko zostawia sobie ten stary na części.A burdel pojawia się po tym,jak ktoś sprzeda samochód fikcyjnemu kupcowi,a ten w ciągu 30 dni go nie zarejestruje i nie ubezpieczy.A jak tu szukać takiego właściciela,skoro on nie istnieje?A sprzedający nie ma obowiązku sprawdzać,czy kupujący legitymuje się prawdziwym dowodem osobistym,na podstawie którego jest spisywana umowa kupna-sprzedaży.Ale to już wina ustawodawcy,który wymyślił takie głupie przepisy,które nie są korzystne ani dla zmotoryzowanych ani dla WK i ubezpieczalni.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

17 Paź 2007, 19:46

hmm... ja mysle właśnie nad kupnem starego samochodu.. tzn... warszawy... syrenki... i to znaczy, że będę musiał opłacić całe zaległości w przypadku gdy on nie był zarejestrowany?? chyba taniej mi wyjdzie kupić dobry fajny samochód na codzień! ;/
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka

17 Paź 2007, 22:13

z tego co Motoalbercik napisał, wychodzi na to ze zaległosci poprzedniego własciciela nie przechodzą na nowego wiec nie masz sie o co martwic.
Amoralez
Nowicjusz

13 Lut 2009, 16:51

A jak chodzi o przepisy dotyczące braku ważnego OC, obowiązku ubezpieczenia i kar to tutaj zebrałem co nieco.

http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/3305

http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/3247

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

15 Sty 2011, 20:48

Witam
Niedawno rozbiłem samochód tak ze nadawał on się tylko na złom :twisted: ale ja rozebrałem go na części i sprzedałem resztki samochodu totalnie zniszczone wraz z nr nadwozia oddałem na złom i właśnie w taki sposób go wyrejestrowałem Ale chciał bym to ciągnąc dalej tzn. skupywać uszkodzone samochody i sprzedawać części ale nie mam pojęcia jak je wyrejestrowywać podpowiedzcie mi proszę jak to zrobić Z góry dziękuje :lol:
koloo89
Nowicjusz

Miejscowość: z tAd

16 Sty 2011, 21:19

załóż punkt demontażu pojazdów, postaraj się o zgodę ministerstwa środowiska na taką działalność, ministerstwa transportu na możliwość wydawania zaświadczeń do wyrejestrowania pojazdów, odwiedź i opłać ZUS, US i już :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)