Wyrzucenie współwłaściciela a ubezpieczenie OC

01 Mar 2016, 08:56

Witam,

Na wstępie zaznaczę, że jestem młody i w wielu kwestiach jeszcze zielony. Przed zadaniem pytania poszukałem w sieci ale z racji, że mam wątpliwości zwracam się do bardziej rozeznanych osób.

Rozchodzi się o to, że w swoim aucie mam współwłaściciela (ja jestem głównym właścicielem) i chcę się jego "pozbyć". Współwłaściciel był brany głównie ze względu na zniżki przy OC. Nie osiągnąłem jeszcze pełnych zniżek, ale planuję przeprowadzę (zmiana meldunku) i współwłaściciel będzie oddalony o 300 km co czasami może przysporzyć niepotrzebnych kłopotów, więc chce sobie i jemu tego oszczędzić.

Czy kiedy w wydziale komunikacji usunę współwłaściciela to od razu (tego samego dnia) muszę wypowiedzieć starą umowę OC czy mogę ją pociągnąć do końca i dopiero nowe OC wykupić tylko na siebie?

Czy w relacji dziadek - wnuk obowiązuje mnie podatek od darowizny? Auto jest warte około 25000 zł, więc podatek to 3% od połowy wartości? Jaki mam termin na jego uiszczenie?

Będę wdzięczny o wszelkie wskazówki związane z usunięciem współwłaściciela z dowodu rejestracyjnego i wykupieniem nowej polisy OC.

I ostatnie pytanie. W kwietniu kupię nowe OC tylko na siebie, a we wrześniu się przeprowadzę, zmienię meldunek. Czy po zmianie meldunku, czyli też zmianie tablic muszę coś zmieniać w OC? Czy dopiero przy zakupie OC na kolejny rok?
Artur4Life
Nowicjusz

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Ford Fiesta MK7
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

01 Mar 2016, 13:30

Hejo,
Artur4Life napisał(a):Czy kiedy w wydziale komunikacji usunę współwłaściciela to od razu (tego samego dnia) muszę wypowiedzieć starą umowę OC czy mogę ją pociągnąć do końca i dopiero nowe OC wykupić tylko na siebie?

Po zmianach w dowodzie, wystarczy poinformować ubezpieczyciela o takiej zmianie. Otrzymasz wtedy aneks do polisy, oraz ewentualnie będziesz zmuszony do dopłaty różnicy po rekalkulacji składki. Z ubezpieczenia będziesz mógł korzystać do końca trwania umowy :)
Artur4Life napisał(a):Czy w relacji dziadek - wnuk obowiązuje mnie podatek od darowizny? Auto jest warte około 25000 zł, więc podatek to 3% od połowy wartości? Jaki mam termin na jego uiszczenie?

Wychodzi na to, że nie będzie potrzeby odprowadzania podatku od darowizny, ale będzie trzeba zgłosić to do Urzędu Skarbowego. Dokładnie informacje znajdziesz np. tutaj: http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/inne ... rminy.html
Artur4Life napisał(a):W kwietniu kupię nowe OC tylko na siebie, a we wrześniu się przeprowadzę, zmienię meldunek. Czy po zmianie meldunku, czyli też zmianie tablic muszę coś zmieniać w OC? Czy dopiero przy zakupie OC na kolejny rok?

Postępowanie podobne jak w przypadku usunięcia współwłaściciela. Wszystko zgłaszasz ubezpieczycielowi i zostaje wystawiony aneks :)

Co do samego zakupu OC to zapraszam na nasz [link do mFind wygasł], gdzie porównasz oferty kilkunastu Towarzystw i znajdziemy dla Ciebie coś konkretnego :) Odezwij się dodatkowo na PW to postaramy się zrobić dodatkową zniżkę dla forumowicza :ok:
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wskazania sondy lambda za katalizatorem
    Przy sprawnym katalizatorze sonda za nim na postoju pokazuje mi niskie wartości ok. 0.1V podczas jazdy są to wysokie odczyty ok 0.8V (oba wykresy w miare płaskie)czy tak powinno być? Jeśli tak to niech ktoś wyjaśni dlaczego ...
    Co piesi robią na jezdni?
    Może trudno w to uwierzyć, ale piesi leżą, siedzą i klęczą na jezdni. Ze statystyk policji wynika, że w 2016 roku zginęło w ten sposób w Polsce 81 osób, a 68 zostało rannych! Wśród wypadków spowodowanych ...