Hejo,
Artur4Life napisał(a):Czy kiedy w wydziale komunikacji usunę współwłaściciela to od razu (tego samego dnia) muszę wypowiedzieć starą umowę OC czy mogę ją pociągnąć do końca i dopiero nowe OC wykupić tylko na siebie?
Po zmianach w dowodzie, wystarczy poinformować ubezpieczyciela o takiej zmianie. Otrzymasz wtedy aneks do polisy, oraz ewentualnie będziesz zmuszony do dopłaty różnicy po rekalkulacji składki. Z ubezpieczenia będziesz mógł korzystać do końca trwania umowy
![Uśmiechnięty :)]()
Artur4Life napisał(a):Czy w relacji dziadek - wnuk obowiązuje mnie podatek od darowizny? Auto jest warte około 25000 zł, więc podatek to 3% od połowy wartości? Jaki mam termin na jego uiszczenie?
Wychodzi na to, że nie będzie potrzeby odprowadzania podatku od darowizny, ale będzie trzeba zgłosić to do Urzędu Skarbowego. Dokładnie informacje znajdziesz np. tutaj:
http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/inne ... rminy.htmlArtur4Life napisał(a):W kwietniu kupię nowe OC tylko na siebie, a we wrześniu się przeprowadzę, zmienię meldunek. Czy po zmianie meldunku, czyli też zmianie tablic muszę coś zmieniać w OC? Czy dopiero przy zakupie OC na kolejny rok?
Postępowanie podobne jak w przypadku usunięcia współwłaściciela. Wszystko zgłaszasz ubezpieczycielowi i zostaje wystawiony aneks
Co do samego zakupu OC to zapraszam na nasz
[link do mFind wygasł], gdzie porównasz oferty kilkunastu Towarzystw i znajdziemy dla Ciebie coś konkretnego
Odezwij się dodatkowo na PW to postaramy się zrobić dodatkową zniżkę dla forumowicza
![OK :ok:]()