Wysoka kara za brak rejestracji pojazdu/samochodu

22 Paź 2019, 11:23

andrewb25 napisał(a):Już to widzę jak 20 000 podmiotów handlujących chętnie wywala kasę na bezsensowną rejestrację ...prędzej połowa przejdzie do szarej strefy i znowu będą patologiczne sprzedaże z umowami na niemca, na belga czy holendra :lol: na forach handlarskich jest naprawdę gorąco to co oni (czyli wiadomo kto) wyprawiają

A Januszom zapoda się brednie jak to dbamy o lepszą Polskę i uświadomi się ich co powinni robić i na kogo donieść. Potem zapoda się kilka akcji pokazowych złowienia kilku przestępców a Janusze będą przestraszeni/uświadomieni/zadowoleni....

A co jest w tym śmiesznie to że Janusz chcący tej Szwajcarii zapomina że ten co ją zapodaje robi wały o których Janusz tylko może usłyszeć podczas oglądania filmu a w realu za wszystko słono zapłaci no ale PL uratowana.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

22 Paź 2019, 13:07

A to nie jest przypadkiem tak że to tyczy się tylko osób prywatnych?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Lis 2019, 20:47

Kao napisał(a):A to nie jest przypadkiem tak że to tyczy się tylko osób prywatnych?

Na tą chwilę WSZYSTKICH

Nie dotyczy tylko nowych aut
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

28 Lis 2019, 22:23

Ciekawi mnie w jaki sposób będzie to wyłapywane ( poza kontrolami oczywiście) bo w obecny system nie uwierzę, za dużo cyrków widziałem
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

03 Gru 2019, 11:00

A mi się te przepisy podobają od zawsze gdy kupowałem samochody to je zaraz przerejestrowywałem, raz sprzedałem auto i na drugi dzień zgłosiłem to w WK jak się później okazało kobita po pijaku w kogoś przygrzała a auto dalej było na mnie, ciekawe co by było gdybym tego nie zgłosił.
bodziobo
Obserwowany

Miejscowość: Białystok

03 Gru 2019, 12:34

Przyszedłby dzielnicowy i byś sie tłumaczył
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid EV
    Nowy Outlander PHEV nie jest tylko odmianą obecnego na rynku wariantu z silnikiem spalinowym, ani modelem demonstrującym potencjał technologii hybrydowej typu plug-in, ale kolejnym wcieleniem Nowego Outlandera – obok ...

03 Gru 2019, 17:16

bodziobo napisał(a):ciekawe co by było gdybym tego nie zgłosił.
A jak myślisz co moglo być... :?: Nic,doslownie nic... :!: Przeciez miałes juz umowę k/s a ze nie zglsiłes w WK to juz drobiazg... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

03 Gru 2019, 17:54

do 30 dni jest tzw. okres ochronny na rejestrację lub zgłoszenie sprzedaży samochodu, więc jeżeli nawet ktoś zrobi szkodę po zakupie to mamy przecież dokument sprzedaży
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

03 Gru 2019, 18:04

andrewb25 napisał(a):do 30 dni jest tzw. okres ochronny na rejestrację
Dokładnie tu wiążąca jest data wpisana na umowie k/s lub fakturze w zależności jak został kupiony samochód.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

22 Gru 2019, 22:39

...''Były to lata 90. XX wieku''

Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości w którym wieku były lata 90-te? :mrgreen:
Rexman
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Mała
Prawo jazdy: 22 02 1979
Auto: Bmw F11
Silnik: M57 D30 313KM.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

09 Sty 2020, 10:29

Wracając do tematu.

Czy wprowadzone przepisy są zgodne i nie naruszają Utrzymanie i wspieranie uczciwej konkurencji przepisów UE z zakresu konkurencji, które maja zapewnić przedsiębiorstwa sprawiedliwe i równie warunku prowadzenia działalności ?!

W mojej ocenie NIE

Prowadzę salon samochodowy.

Nowe przepisy to dodatkowe koszty na samochodzie w wysokości:

1. Tłumaczenia 100 zł
2. Przegląd 100
3. Przerejestrowanie samochodu 256 zł.
4. Ubezpieczenie dla kogoś bez zniżek a to trzeba brać pod uwagę to około 1800 zl rok ( liczę cały rok bo teraz na rynku motoryzacyjnym jest bardzo duża konkurencja i u nie jednego taki samochód stoi nawet po roku).

Czyli podsumowując to koszt około 2000 zł na samochodzie.

Oprócz tego po przerejestrowaniu samochodu nie można takiego sprzedać do czasu otrzymania stałego dowodu rejestracyjnego i karty pojazdu ( na tymczasowym dowodzie nie wolno sprzedawać samochodu - tym samym samochód się pasie ).

Jestem pewien że są to nie potrzebne koszty, narzucające przedsiębiorcą i nabywcą dodatkowe koszty.

Teraz według mnie samochodu w Polsce już na pewno nie będą tańsze niż za granicą, średni zarobek przesiębiorcy to około 1000 -2000 zł na samochodzie przy dodatkowych kosztach nie może już liczyć na zarobek, pewnie teraz będzie to miało wpływ na zamykanie salonów przedających samochody z używane z zagranicy.

Przepisy nowe według mnie naruszają podstawowe zasady funkcjonowania UE i naruszają konkurencje w UE.

Podam przykład:

Prowadziłem w Holandii autohadel.

1. Jak kupiłem samochód to przerejestrowanie samochodu robiłem sobie sam w domu, za pomocą komputera, koszt przerejestrowania wyrobienia nowego dowodu rejestracyjnego to coś koło 14 euro jak pamiętam, następnego dnia miałem już nowy dowód rejestracyjny w skrzynce na listy.
2. Jak sprzedawałem samochód do polski, polskiemu klientowi to płaciłem za wyrejestrowanie samochodu coś koło 5 euro, i sam sobie na komputerze drukowałem taką zieloną kartkę, potwierdzenie esportu samochodu w którym był już nowy klient.
3. Jak chodzi o ubezpieczenie to płaciłem jedno ubezpieczenie na wszystkie samochody stojące u mnie na placu coś około 50 euro na miesiąc za wszystkie było to jakieś ubezpieczenie flotowe.
4. Miałem jedne tablice takie które były przypisane do mojej firmy na których mogłem jeździć każdym moim samochodem znajdującym się na placu, przekładając sobie tylko te tablice.

czyli jak widać na przykładzie np. tej Holandii naraża to zasady konkurencji., i na pewno da się to zrobić bez okradania.

Jak widać w Polsce nie patrzą na to by było lepiej tylko by było więcej dla państwa, to jest według mnie nie dopuszczalne, naraża przepisy UE i konstytucję.

Ja osobiście rozważam zakończenie działalności ze sprowadzaniem samochodów bo po prostu się już nie opłaca. Jak przywozisz tak jak ja auto całe bezwypadkow z oryginalnym przebiegiem i nic nie kombinujesz to odpadasz na tym etapie. Zostałem dobity tymi nowymi regulacjami.

Pozdrawiam i jak tu się nie wyprowadzić do jakiegoś innego kraju.
loret
Początkujący

10 Sty 2020, 11:41

loret napisał(a):Jak widać w Polsce nie patrzą na to by było lepiej tylko by było więcej dla państwa
a co Ty się dopiero obudziłeś :?: we Francji działa system rejestracji podobnie jak w NL tylko ty dowód rejestracyjny jest bardzo drogi bo jest przeliczanie na podstawie koni fiskalnych i rocznika, np kiedyś rejestrowalismy Bentleya to za dowod trzeba było zapłacić prawie 2 tys euro. A czasami zapłacisz 120 euro. Co do naszego nowego przepisu to poprostu auta zdrożeja i wykruszy się sporą ilość handlarzy albo system będzie ominięty. Ja się tylko zastanawiam co w przypadku zakupu auta uszkodzonego, gdzie czasami sam transport trwa miesiąc, kolejka do blacharza czy mechanika też miesiąc, sama naprawa miesiąc. Gdzie tu logika?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

11 Sty 2020, 07:56

podobno w przypadku auta uszkodzonego itp. będą umarzać taka karę.

Nie ma tego opisanego w tej nowej ustawie, wiec jak nie ma czegoś zapisanego to trzeba i koniec ma się miesiąc.

Ale podobno będzie to uważane w tym przypadku jak się udokumentuje stan rzeczy.
loret
Początkujący