Wysoka temp. silnika przy upałach+wyciek płynu.

09 Lip 2014, 18:46

Witam. Nie mogłem znaleźć podobnego tematu więc pytam. Moje auto to Mondeo MK3 1,8 benzyna 125 KM, przebieg 216 tys. km. Ostatnio jechałem autem po mieście w upalny dzień około 33 stopnie. Miałem włączoną klime, gdy jechałem to ona działała i chlodziła ale gdy stałem w korku to ciepłe powietrze leciało z kratki, gdy ruszyłem znów chłodne. Temperatura silnika zaczęła zbliżać się do czerwonej wskazówki. Zatrzymałem się i zobaczyłem pod maską jak by pod zbiornikiem od płynu chłodzącego wylatywal powoli płyn chlodzący, syczało delikatnie i pod autem robiła się kałuża. Była delikatna biała para z tego płynu. Natomiast wieczorem gdy już wracałem autem było chłodniej to temperatura silnika już normalnie się zachowywała i nie było już żadnego wycieku. Podobną sytuację miałem rok temu również w korku w mieście, bardzo upalny dzień ale wtedy nie zauważyłem żadnego wycieku.
Co sprawdziłem:
1. Wentylator przy chłodnicy kręci się gdy mam włączoną klime, gdy wyłączam to on też się wyłącza
2. Nie ma wycieków z okolicy korka ani przewodów, łączeń, wszystko suche.
3. W zbiorniku płynu chłodzącego jak odkręciłem korek na pracującym silniku to płyn delikatnie bulgocze.
4. Olej do silnika schodzi mi około 1 litr na 2tys. km
5. Płyn w zbiorniku mam, nie wyleciał cały.
6. Olej w silniku jest koloru szarego, kawa z mlekiem?
Co może być przyczyną? Za tydzień wyjeżdżam na wakacje i zrobie przez 3 tygodnie 2-3 tys. km. Obawiam sie żeby aby mi auto nie stanęło. Proszę o wskazówki co mogę jeszcze sprawdzić? Pracuję do późna i nie mam na razie czasu podjechać do mechanika.
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
lukaster
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Clio 1
Silnik: 1149cm3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

09 Lip 2014, 21:30

Prawdopodobnie UPG do wymiany. Musisz jednak wiedzieć, czy oleju w silniku przybyło oraz czy płynu w zbiorniczku ubyło. Jeżeli tak jest, to na 100% UPG. Dodatkowowym potwierdzeniem jest bulgotanie płynu w zbiorniczku jak silnik pracuje. A ze zbiorniczka powinien lecieć zapach spalin.
Warto też zainteresować się termostatem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lip 2014, 09:17

Płyn nie powinien w ogóle bulgotać? Nawet jak jest mało płynu tylko na dnie?
Mam też węże jak by delikatnie twarde czy może coś o tym świadczyć? Zgniote w palcach je o około 2-4 mm max.
lukaster
Nowicjusz

10 Lip 2014, 21:04

Wszystko wskazuje na UPG. Posprawdzałeś o czym pisałem?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lip 2014, 21:40

Oleju w silniku mam właśnie mało. Jest przy minimum, muszę dolać. Dolałem dziś płyn chłodniczy i nie bulgocze już tak ani nic nie wycieka. Temperatura silnika max 90 stopni i nie przekracza. Nie ma takich upałów teraz więc jest wszystko ok. Gorzej będzie jak upał się pojawi. Zapach żaden nie leci ze zbiornika, pod korkiem od oleju oraz płynu chłodniczego nic nie widać. Przed tym zdarzeniem dawno nie kontrolowałem płynu chłodniczego więc może miałem go po prostu za mało? Tylko dlaczego ten wyciek to nie wiem. Objaw pojawia się tylko w korku gdy stoi i jest ponad 30 stopni
lukaster
Nowicjusz

12 Lip 2014, 17:25

A więc dolej oleju i kontroluj i płyn i olej. Musisz też znaleść, gdzie ucieka płyn, bo najwidoczniej w tym miejscu układ się zapowietrza i zapewne stąd taka tempertaura. Ciekawe tylko, dlaczego nie zapowietrza się jak jest chłodniej, tak jak dziś...
Ale po usunięciu wycieku, obserwuj co się dzieje jak będziesz stał. Ważne jest, żeby przy wyłączonej klimie, powyżej temp. 98 stopni włączył się wentylator na chłodnicy. Bo problem z wentylatorem też może doprowadzać do gotowania się płynu - podczas jazdy płyn chłodzi powietrze przelatujące przez chłodnicę. A podczas postoju pęd powietrza musi zastąpić wentylator.
Kolejna sprawa to termostat. Jak podczas postoju wentylator się będzie normalnie włączał, a płyn nadal będzie się po chwili gotował, to wymontować trzeba termostat i sprawdzić co się dzieje bez niego.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie mniej niż 1 metr od rowerzysty podczas wyprzedzania
    Zimą kierowcy odzwyczaili się od jednośladów na drogach. Wiosną, gdy warunki atmosferyczne są bardziej przyjazne i bezpieczniejsze dla rowerzystów czy motocyklistów, na ścieżki rowerowe oraz drogi powracają ...

15 Lip 2014, 09:18

Dolałem płynu chłodniczego do max, wlałem olej do max i jak na razie jest wszystko ok, żadnych wycieków, żadnych ubytków. Sprawdziłem jescze temperaturę samej chłodnicy oraz przewodów i są one gorące. Przy wysokiej temp. silnika powinien włączyć się wentylator ten sam co włącza się przy klimie? Wczoraj po trasie 550 km gdy silnik był gorący wentylator się nie włączał, tylko jak klima. Chyba, że jest tam jeszcze jakiś drugi wentylator?
lukaster
Nowicjusz

21 Sie 2015, 10:26

Problemem był pękniety zbiornik płynu chłodniczego od spodu. Tylko ciekawe dlaczego on pękł.
lukaster
Nowicjusz