Wysoki samochód- 10tyś. ala terenowy

03 Paź 2015, 07:15

Witam.

Szukam porady w temacie autek wysokich, można powiedzieć że terenowych.
Idzie zima a ja kupiłem działkę daleko od cywilizacji i już teraz jest problem z dojazdem (mam Mazdę 6)

Potrzebuję autka wysokiego które poradzi sobie z nie wielkim błotem i polnymi drogami. Oglądałem już Frontere i Honde CR-V ale Frotka to straszny smok na paliwo i jest powolna... a Hondy jakie mam w promieniu 100km to taczki pełne rdzy.

Co mogę kupić do 10 000zł z wysokim prześwitem co mi nie pochłonie kolejnych 10 000 na remont? Nie mysi to być typowa terenówka, myślałem nawet nad Scenic'kiem RX4 albo Freelanderku tylko jakie macie o nich zdanie bo ja nie bardzo się znam na napędach 4x4 i tym bardziej nie znam tych silników.
TakiJan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 06 2004
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Mazd 6
Silnik: 2.0 16v
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

03 Paź 2015, 09:56

Freelander za 10k będzie kiepskim wyborem, bo przedlifty były dość awaryjne i pełno jest aut po tanich przekładkach z Anglików
Ja bym poszukał Suzuki Grand Vitara, Ford Maverick vel Nissan Terano, może trafisz na pierwszą generację Subaru Forester
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

03 Paź 2015, 10:17

Mazda Tribute
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Paź 2015, 13:45

Kia Sportage I generacji:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

04 Paź 2015, 19:14

Dzięki za odzew, Mazda Tribute jest szyta pod mój wymiar przed odpisaniem odpowiedzi zakręciłem się po mieście i taką zobaczyłem z bliska. Naprawdę zacne autko i takiego będę szukał. Troszkę w cenie nie pasuje ale inne mają bardzo okrojony wygląd rodem z poprzedniej epoki.
TakiJan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 06 2004
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Mazd 6
Silnik: 2.0 16v
Typ: Liftback

04 Paź 2015, 19:33

TakiJan napisał(a):Dzięki za odzew, Mazda Tribute jest szyta pod mój wymiar przed odpisaniem odpowiedzi zakręciłem się po mieście i taką zobaczyłem z bliska.

Sam w sobie jest ok. zresztą możesz jeszcze obejrzeć forda maverica praktycznie to samo... uważaj tylko na jeden szczegół silniki 2,3 mają dziwną przypadłość tzw. olejową czyli bardzo szybko zacierają się panewki więc jak już kupisz to auto to pedantycznie dbaj o zmianę oleju.
Nie interesuj się autami w których ten silnik ma nawet drobne podstukiwania/szmerki które zazwyczaj handlarz w rozmowie z klientem lekceważy.
Zazwyczaj po pierwszych stukach silnik jest do wymiany co też przy tym aucie nie jest proste ze względu na cenę i braki w dostępności.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    700 tysięcy aut elektrycznych na koniec 2017 r. w UE
    Ponad 200 tysięcy pojazdów elektrycznych zostanie zarejestrowanych w UE w 2017 r. Ogólna liczba aut z napędem elektrycznym poruszających się po drogach Starego Kontynentu może wynieść 700 tysięcy – prognozuje ...

05 Paź 2015, 06:43

TakiJan napisał(a):albo Freelanderku

Jedyny sensowny silnik we freelanderze to TD4 a 10 tys zł za dobry egzemplarz to trochę mało. Dodatkowo po zakupie koszty napraw rzędu 5-7 tys. zł nie powinny dziwić.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

07 Paź 2015, 11:36

Dołączę się do tematu, bardzo spodobał mi się ten Ford Maveric, jak wyglada sytuacja z instalacja gazu w tym modelu?
Pozdrawiam
Adiczek
Początkujący

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat CC
Silnik: 0.9
Rok produkcji: 1993

08 Paź 2015, 13:58

bezproblemowa... ale
silnik 2.4 jest mułowaty, 3.0V6 juz jedzie ale bardzo rzadko występował w fordzie (Nissan Terrano II generacji to jest dokładnie ten sam samochód)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)