Mam Daewoo Lanos i jak to każde auto nadchodzi czas na naprawy. U mnie nadszedł i problem w tym, że nawet mechanik wywiesił białą flagę i nie potrafi naprawić mi auta. Dlatego też zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Problem polega na tym że Lanos dostał wysokich obrotów (ponad 2000) na postoju i świeci się kontrolka "check"
Mechanik mówił, że próbował wszystkiego, ale jest jedna rzecz, o której myślę, że warto wspomnieć. Na poniższym zdjęciu zaznaczyłem dwa kabelki. Widać gdzie się zaczyna i gdzie kończy. I do pewnego czasu wystarczyło nimi tylko poruszać i voila, obroty spadły do normalnej liczby ok. 700.
Może było w nich jakieś zgięcie, co powodowało, że wystarczy poruszać kabelkami dla dobrego styku. Natomiast na chwilę obecną nie da się tych obrotów zmniejszyć w ten sposób Mechanik twierdzi, że wina nie leży w tych kabelkach. Więc pytam co należałoby zrobić? Może należałoby wymienić te kabelki? Może ktoś wie co można jeszcze innego zrobić?
Proszę o pomoc, sensowne odpowiedzi (nie typu wujek Google nie gryzie) bo już spędziłem kilka godzin na szukaniu, ale raczej nikt nie miał takiego problemu na forum.
Za wolne obroty odpowiada silniczek krokowy, samemu można go sprawdzić lub podmienić z opla. Jak świeci kontrolka wtrysku można zdiagnozować, należy pamiętać że lanos ma komunikację 5V.
Mechanik mówił, że podmieniał silniczek z innego Lanosa i było bez zmian. Sprawdzał też komputerowo ale komputer zdiagnozował, że wszystko jest ok. Więc co dalej mogłoby być przyczyną?
jeżeli zapaliła się kontrolka od silnika to musi być zanotowany jakiś błąd. Trzeba sprawdzić czy silnik nie ciągnie lewego powietrza a porem czy wysuwa się trzpień w silniczku krokowym. Przekłada się w celu sprawdzenia części z auta uszkodzonego do dobrego a nie odwrotnie. Omomierzem można sprawdzić wiązkę elektryczną do silnika krokowego. Diagnoskop firmowy pokazuje na którym kroku jest wysunięty w danej chwili trzpień w silniku krokowym.
mar1o18 napisał(a):(...)i świeci się kontrolka "check"
mar1o18 napisał(a):Sprawdzał też komputerowo ale komputer zdiagnozował, że wszystko jest ok.
Albo ten mechanik to atrapa mechanika i nie zna się na najprostszym autem, albo ściemnia i próbuje cię naciągnąć. Jak pisał wcześniej andrzej_124 jak się świeci kontrolka silnika, to na 100% jest jakiś błąd. Możesz sam sprawdzić jaki - [urltutaj]http://daewooforum.pl/temat25538.html[/url] masz opis plus filmik jak to zrobić. Wymrugaj kody błędów i napisz co ci wyskoczyło i będziemy dalej naprawiać. A od tej śmiesznej atrapy mechanika trzymaj się z daleka. Możesz si.ę też podłaczyć pod komputer u jakiegos kumatego diagnosty mechanika i też ci powie co jest grane.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
10 najbezpieczniejszych samochodów - te modele koniecznie sprawdź! Przy podejmowaniu decyzji o zakupie nowego samochodu pod uwagę brane są różne kryteria. Cena, wyposażenie, opinia o marce są ważne, jednak często wpływ na ostateczną decyzję ma ocena bezpieczeństwa. Dzięki nowoczesnym ...
Audi RS 6 Avant - 700 Nm momentu obrotowego i 560 KM mocy W polskich salonach Audi można już zamawiać najnowszy, sportowy model z Ingolstadt – RS 6 Avant . Ten wyjątkowy samochód to połączenie 412 kW (560 KM) mocy i 700 Nm momentu obrotowego , z ogromnymi walorami użytkowymi ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.