Wysokość OC w zależności od pojemności silnika - jak to będzie

19 Lis 2016, 14:15

Witam wszystkich,

Planowałem sobie kupić nowy samochód. Byłem rozentuzjazmowany ponieważ planowałem sobie kupić coś w miarę dużego i z umiarkowanie mocnym silnikiem. Zamarzył mi się 2 litrowy lub pojemniejszy. Niestety nasz "cudowny" pożal się boże rząd wymyśla kolejną bzdurę, z której wynika że będzie się opłacało kupować nowe, małe, damskie popierdółki, które nie jadą.
Moje pytanie:
Czy ktoś z was orientuje się, jak duże będą różnice w opłatach OC w zależności od pojemności silnika ? Będą to faktycznie drastyczne różnice ? Nie chce też wrobić się w zakup małego szajsu, żeby potem się okazało, że różnice w opłatach jednak nie są tak wielkie - akceptowalne,
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

29 Lis 2016, 17:22

Zawsze możesz skorzystać z porównywarek, kalkulatorów OC i wyliczyć swoją ewentualną składkę w zależności od samochodu.
Co do podwyżek to zgadza się, silnik 1.4 benzyna potrafi być droższy w ubezpieczeniu od 1.6. Ubezpieczyciele zauważyli (wreszcie) downsizing.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

02 Gru 2016, 15:17

Kordyt napisał(a):Czy ktoś z was orientuje się, jak duże będą różnice w opłatach OC w zależności od pojemności silnika ?

Pojemność silnika zazwyczaj wiąże się z pewną podwyżką cen OC, ale wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Dlatego najlepiej wejdź na kalkulator OC (link do naszego znajdziesz w podpisie) i przelicz poszczególne opcje. Zobaczysz, czy różnice są do zaakceptowania dla Ciebie.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L 450h - test spalania
    Ten bogato wyposażony, luksusowy SUV imponuje niskim zużyciem paliwa. Zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę, że testom poddano największego SUV-a w gamie japońskiej marki na europejskim rynku – do tego w dłuższej i wyższej ...
    Zaproszenia na TTM i Motor Show 2022
    Rozpoczął się właśnie konkurs dla aktywnych użytkowników naszego forum (konkurs trwa do 3 kwietnia włącznie). Tym razem mamy dla Was dwa podwójne zaproszenia na "Vip Day" i pięć podwójnych zaproszeń na ...