Wysokość opon na wsi - czy ma znaczenie?

24 Sie 2015, 15:18

Witajcie :)

To mój pierwszy post! Fajnie być z Wami.

Mam pytanie odnośnie rozmiaru opon na kołach. Jeżdżę Volkswagenem Touran. Mieszkam w okolicach Bytowa, na Kaszubach. Mieszkam w lesie, praktycznie dojazd do mnie do domu to 2 km leśnej drogi z dziurami, kamulcami, kocimi łbmi… generalnie masakra. Mam teraz koła 16 opony 205/55. Zastanawiałem się, czy odczuwalne byłoby, gdybym zmienił koła na 14stki (co też boję się, że mogłoby dziwnie wyglądać?) i władował tam opony 175/80? Jest to niby tylko 2,5 cm wyżej, ale może to ma znaczenie?

Czekam na odpowiedzi z Waszego doświadczenia :) PozdrO!
mihalkrol
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 09 2009
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Volkswagen Touran T1
Silnik: TDi 2.0 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

13 Paź 2015, 15:37

Ma duże znaczenie - im mniejsza felga, a wyższy profil opony, tym wygodniej. Ale UWAGA ! Taka wysoka opona ma tendencję do "kładzenia się" na ostrych zakrętach, zatem jak już to bierz coś w 15-ce.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

13 Paź 2015, 17:32

Najpierw to trzeba sprawdzić czy mniejsza felga wejdzie na tarcze hamulcowe, o ile 15-ka tak jak radzi kolega powinna wejść, to już 14-ka może być za mała. Można też spróbować zwiększyć rozmiar całych kół, np zastosować na dotychczasowe felgi wyższy profil(trzeba robić to z umiarem, żeby opona nigdzie nie obcierała), wtedy licznik będzie przekłamywał, ale auto będzie wyżej. Proponuję sprawdzić rozmiar 195/65/16 auto będzie 1,4cm wyżej i tyle samo więcej gumy będziesz miał na feldze, tylko licznik będzie przekłamywał o +4,24%
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

26 Paź 2015, 05:49

Musiałbyś sobie po prostu obliczyć i dobrać odpowiednią wysokość boku opony uwzględniając zalecenia producenta tyczące rozmiaru felgi oraz szerokości opony,możesz w ten sposób dźwignąć budę nawet o 4cm,tylko czy wnęka ndkola i błotnik przy maksymalnym skręcie pzwoli na to :?: Trzeba wziąść linijkę i zmierzyć .
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co wpływa na ceny OC i AC?
    Pojemność silnika, model i marka samochodu, profil kierowcy i jego historia szkodowości jazdy – te wszystkie czynniki wpływają na wysokość składki pakietu ubezpieczeń OC i AC. Wysokość ceny polis komunikacyjnych dodatkowo ...
    Zadbaj o szyby i czyste światła
    Jazda samochodem z brudnymi szybami potrafi być bardzo niebezpieczna i znacznie ograniczać pole widzenia. Zwłaszcza zimą podczas opadów deszczu lub śniegu, gdy na drogach leży sól i błoto, które stale ...