Wysprzęglenie

09 Lip 2011, 09:19

Witam wszystkich,

Pierwsza rzecz to z gory przepraszam za brak polskich liter, ale korzystam z telefonu a on takowych nie obsluguje.

Kiedys uslyszalem o wysprzegleniu, czyli bodajze podwojnym wciskaniu sprzegla. Caly czas nie wiem jednak, w jakim celu i jak sie to robi. Ostatnio przyuwazylem ten menerw u kierowcy autokaru Jonckheere Mistral. Jakby ktos cierpliwy moglby mi te czary-mary przyblizyc, bylbym wdzieczny :)
solarman15
Obserwowany

09 Lip 2011, 09:48

w normalnej skrzyni biegów taka zabawa nie ma sensu,
w skrzyniach niezsynchronizowanych , lub starego typu robi się tak żeby wyrównać obrory skrzyni i nie występował charakterystyczny zgrzyt przy wrzucaniu biegów, robi się tak też jak skrzynie już umiera, i synchronizatory nie działają :mrgreen:
czasem starzy kierowcy mają ten nawyk i nawet nie wiedzą że go stosują ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Lip 2011, 09:59

Zależy od konstrukcji skrzyni biegów. Np jeżeli masz skrzynię biegów rozdzieloną na górną i dolną to przy przejściu z jednej na drugą wciska się dwa razy sprzęgło.

Przykład, masz autokar lub ciężarówkę z skrzynią 8-biegową. 4 biegi w dolnej skrzyni 4 biegi w górnej skrzyni. Masz 4 możliwości położenia drążka (nie licząc wstecznego).
Wbijasz jedynkę, dwójkę, trójkę, czwórkę. I jak chcesz wbić piątkę to tu zaczynają się jaja :mrgreen:
Zwykle z jednej skrzyni na drugą przechodzi się poprzez przestawienie pstryczka-elektryczka w lewarku skrzyni biegów, lub przez tzw przbitkę czyli trącasz wajchą w bok i Ci przeskakuje na drugą skrzynie (tak jakbyś po lewej stronie lewarka miał 4 biegi i po drugiej stronie drugie 4 biegi).

Więc jedziesz na tej czwórce i chcesz wbić piątkę, pstrykasz guzikiem włączając górną skrzynię, wciskasz sprzęgło, wbijasz LUZ, wciskasz sprzęgło wbijasz PIĄTKĘ. :wink:

I to jest cała ta filozofia wysprzęglania. Chodzi o to żeby przejście ze skrzyni dolnej na górną odbywało się poprzez wcześniejsze wbicie "luzu", ale większość kierowców i tak tego nie robi sporo aut nawet tego nie wymaga. Wysprzęglanie jest zalecane dla zdrowia skrzyni biegów ale jak tego nie zrobisz i nic nie zgrzyta to nic się nie powinno stać :wink:
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań