Wyzerowany licznik kilometrów (Nissan Micra K12)

29 Mar 2020, 11:51

Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post na forum, więc mam nadzieję, że umieszczam go w odpowiednim dziale.

Wczoraj wieczorem wracając do domu chciałem przy okazji przestawić zegar w moim Nissanie Micra K12 (z racji zmiany czasu na letni). Niestety przez swoją nieuwagę przytrzymałem nie ten przycisk co trzeba, a tym samym wyzerowałem licznik kilometrów.. Czy istnieje sposób by odczytać go z komputera pokładowego i "nabić" z powrotem? Jeśli tak to czy powinienem udać się z tym problemem do ASO czy do miejsca gdzie zajmują się przekręcaniem liczników?
Nie chcę nic cofać, czy zmieniać. Zależy mi jedynie na przywróceniu oryginalnego przebiegu.

Z góry dziękuję za pomoc.
kepczyk
Nowicjusz

• 29 Mar 2020, 17:44

To co skasowałeś to licznik przebiegu "dziennego", głównego przebiegu nie da się skasować. Kliknij tym przyciskiem a ukaże Ci się przebieg główny
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Mar 2020, 19:11

Niestety ale chyba jednak skasowałem główny. Klikałem już wielokrotnie i dzienny oznaczony jako B jest na miejscu, a ten oznaczony jako A (czyli główny) jest wyzerowany (to znaczy już ma kilka km nabite od wczoraj).
    kepczyk
    Nowicjusz

29 Mar 2020, 19:39

A i B są przebiagami "dziennymi".
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

29 Mar 2020, 19:43

Jak w takim razie wejść w ogólny? Klikałem przyciskiem już wielokrotnie i jedyne co otrzymuję to:
    przebieg A
    przebieg B
    zużycie paliwa
    liczba km do następnego tankowania
    prędkość (nie do końca wiem jaka)
    kepczyk
    Nowicjusz

29 Mar 2020, 19:48

Niestety nie pamiętam więc zgadywac też nie będę ale zajrzyj do instrukcji tam napewno jest napisane
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia GT4 Stinger: 315 KM w koreańskim coupe
      Kia zaprezentowała koncepcyjne coupe o nazwie GT4 Stinger na salonie w Detroit. Pod maską Kia GT4 Stinger znajduje się turbodoładowany silnik benzynowy o pojemności 2 litrów, generujący moc 315 KM. Napęd jest przenoszony ...

29 Mar 2020, 20:03

Sprawdziłem i już wszystko jest ok.
    Wstyd się przyznać ale przebieg całkowity był po prostu nad przebiegami dziennymi. Tak bardzo skupiłem się na skasowanym elemencie, że nie widziałem już nic poza tym polem i innymi wyskakującymi wartościami.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
    kepczyk
    Nowicjusz