13 Lut 2012, 07:03
Witam.
Jako iż sam ostatnio sporo walczyłem z układem chłodzenia podpowiem Ci kilka rzeczy.
Mianowicie po pierwsze warto sprawdzić czy licznik/czujnik nie przekłamuje. Pod zmieniającym się napięciem prądu wskazania mogą być różne zwłaszcza jeśli czujnik będzie miał np. uszkodzony kabelek czy wtyczkę, która dobrze nie przylega.
Po drugie - jeśli czujnik nie kłamie i masz wskazówkę na czerwonym polu to z nawiewów powinno prawie "parzyć" a pod maską wentylator/y powinny pracować w pełni. Sprawdź czy tak jest gdy samochód osiągnie tą temperaturę. Po trzecie i zarazem ostatnie - w swoim Golfie III miałem ostatnio w te mrozy podobnie - jadąc spokojnie - tj do 90 km/h bez gwałtownego przyspieszania osiągał licznikowe 90*C ale termostat był albo zamknięty albo ledwo uchylony. Natomiast gdy go przegoniłem dynamiczniej to dopiero wówczas termostat otwierał się w pełni. Jest zimno na dworze, a to ma spory wpływ na temperaturę silnika i czas jej osiągania.
Sprawdź czy jeśli licznik pokazuje to czerwone pole wszystkie węże podpięte do chłodnicy są gorące. Jeśli nie to albo zapowietrzony układ albo termostat do wymiany.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."