REKLAMA
Witam forumowiczow.
w moim focusie 1,6 16v,benzyna(zetec) z 2001 roku wymieniłem ostatnio czujnik temperatury silnika znajdujący się w głowicy pomiędzy drugą a trzecią świecą,ponieważ po uruchomieniu zimnego silnika wskazówka podnosiła się dopiero po dłuższym czasie.Po zamontowaniu nowego oryginalnego fordowskiego czujnika zaczyna się podnosić po trzech,czterech kilometrach,aż do pozycji pionowej i tak zostaje do chwili gdy zwiększę prędkość powyżej 80 km/h lub gdy silnik osiągnie obroty powyżej 3000 obr/min .Wtedy wskazówka bardzo szybko podskoczy na czerwone pole i zostaje tam aż do momentu gdy zmniejszę prędkość lub obroty spadną poniżej 3000 obr/min.Wtedy wskażnik opada momentalnie do pozycji pionowej.Dzieje się tak tylko podczas jazdy.Próbowałem też czy wskazówka podskoczy na czerwone pole gdy na postoju zwiększę obroty silnika powyżej 3000 ,ale wskazówka pozostała w pozycji pionowej i ani drgnęła .Bardzo dziwi mnie to że wskazówka przesuwa się bardzo szybko na czerwone pole.
Jeżeli ktoś z forumowiczów zna ten problem to proszę o podzielenie się informacjami
z góry dziękuję