Xantia vs 80

xantia II czy 80 b4

citroen xantia II kombi 2.1 td 1998r
7
100%
audi 80 2.0 + lpg od 1993r
0
Brak głosów
Razem głosów : 7

08 Sie 2009, 22:43

moja lista zamknęła sie na tych dwóch autach. i mam dylemat. xantie ma do sprzedania mój znajomy. jest ona 1998r z silnikiem 2.1 td i w wersji kombi. aut zadbane, serwisowane i w full opcji. jest tzw 'pewniakiem' ale gdyby nie to, to bym nie szukał xantii. drugi to 80 b4. nie mam żadnej upatrzonej, nikt ze znajomych nie sprzedaje no i musze coś szukac. audi musi mieć klime. jak bym już brał 80 to z silnikiem 2.0 + lpg i od 1993 r. ale trudno znaleźć zadbany egzemplarz z moimi kryteriami. no i jestem w kropce ... czy zaryzykować i brać xantie w dieslu z udokumentowanym przebiegiem od pewnej osoby czy szukać audi 80 w benzynie + lpg i nie być pewnym przebiegu i tego ze auto nie było bite?? co bys cie zrobili na moim miejscu???
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

08 Sie 2009, 22:55

Diesle w xantii uchodzą za wytrzymałe i przebiegi rzędu 250 000 nie robią na nikim wrażenia jeżeli egzemplarz jest zadbany to tylko brać
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z daleka

09 Sie 2009, 15:02

a xantia bardzo jest awaryjna?? tylko piszcie na temat xantii a nie w odniesieniu do francuzów :neutral:
scrolll
Początkujący

09 Sie 2009, 15:06

Szczerze Ci powiem że nigdy nie miałem do czynienia z tym autem ale może tutaj coś znajdziesz:

http://www.auto-swiat.pl/Citroen,Xantia ... model.html

[link do autocentrum.pl wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

09 Sie 2009, 15:27

na auto centrum czytałem troche opinii i ludzie tam piszą ze xantia to wbrew pozorom bardzo dobre auto ale trzeba troche więcej o nie dbać chodzi o zawieszenie - jest komfortowe, nie psuje sie i jest tańsze w utrzymaniu od zwykłego - ale też jeżeli bedzie z nim problem to samemu go nie naprawimy i tylko dobry serwis pomoże. ale o audi mimo wieku też nic złego nie mozna powiedzieć. prosta stara i wytrzymała konstrukcja bez większej fantazji i bajerów. z zewnątrz jest ładne a w środku deska ma już ponad 20 lat ale jeszcze ujdzie. po za tym znaleźć 80 z takim wyposażeniem jak xantie, zadbaną i za rozsądne pieniądze jest bardzo ciężko. dlatego nie wiem czy wziąść citroena którego mam pod nosem od zaraz czy lepiej poświęcić czas i zrobić kilkanaście km i poszukać odpowiedniej 80?

na jutro jestem umówiony na ogledziny i jazde próbną xantią. moze to mi w czymś pomoże bo 80 b4 jeżdziłem.
scrolll
Początkujący

09 Sie 2009, 19:13

Te auta maja roznice 5 lat wiec samo mowi za siebie
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Oznaczenia tablic rejestracyjnych Policji
    Sprawdź, jak rozpoznać auto po numerze rejestracyjnym Policji. Poniżej przedstawiamy aktualne tablice rejestracyjne używane na terenie naszego kraju. HPA – Komenda Główna Policji HPL – Wyższa Szkoła Policji ...

11 Sie 2009, 21:12

widze że wszyscy głosujący są za xantią. ja jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji, ponieważ jeszcze nie byłem na dokładnych oględzinach citroena z braku czasu a dziś padało. moze jutro sie uda :wink:
scrolll
Początkujący