Xantia vs 80

xantia II czy 80 b4

citroen xantia II kombi 2.1 td 1998r
7
100%
audi 80 2.0 + lpg od 1993r
0
Brak głosów
Razem głosów : 7

08 Sie 2009, 22:43

moja lista zamknęła sie na tych dwóch autach. i mam dylemat. xantie ma do sprzedania mój znajomy. jest ona 1998r z silnikiem 2.1 td i w wersji kombi. aut zadbane, serwisowane i w full opcji. jest tzw 'pewniakiem' ale gdyby nie to, to bym nie szukał xantii. drugi to 80 b4. nie mam żadnej upatrzonej, nikt ze znajomych nie sprzedaje no i musze coś szukac. audi musi mieć klime. jak bym już brał 80 to z silnikiem 2.0 + lpg i od 1993 r. ale trudno znaleźć zadbany egzemplarz z moimi kryteriami. no i jestem w kropce ... czy zaryzykować i brać xantie w dieslu z udokumentowanym przebiegiem od pewnej osoby czy szukać audi 80 w benzynie + lpg i nie być pewnym przebiegu i tego ze auto nie było bite?? co bys cie zrobili na moim miejscu???
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

08 Sie 2009, 22:55

Diesle w xantii uchodzą za wytrzymałe i przebiegi rzędu 250 000 nie robią na nikim wrażenia jeżeli egzemplarz jest zadbany to tylko brać
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z daleka

09 Sie 2009, 15:02

a xantia bardzo jest awaryjna?? tylko piszcie na temat xantii a nie w odniesieniu do francuzów :neutral:
scrolll
Początkujący

09 Sie 2009, 15:06

Szczerze Ci powiem że nigdy nie miałem do czynienia z tym autem ale może tutaj coś znajdziesz:

http://www.auto-swiat.pl/Citroen,Xantia ... model.html

[link do autocentrum.pl wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

09 Sie 2009, 15:27

na auto centrum czytałem troche opinii i ludzie tam piszą ze xantia to wbrew pozorom bardzo dobre auto ale trzeba troche więcej o nie dbać chodzi o zawieszenie - jest komfortowe, nie psuje sie i jest tańsze w utrzymaniu od zwykłego - ale też jeżeli bedzie z nim problem to samemu go nie naprawimy i tylko dobry serwis pomoże. ale o audi mimo wieku też nic złego nie mozna powiedzieć. prosta stara i wytrzymała konstrukcja bez większej fantazji i bajerów. z zewnątrz jest ładne a w środku deska ma już ponad 20 lat ale jeszcze ujdzie. po za tym znaleźć 80 z takim wyposażeniem jak xantie, zadbaną i za rozsądne pieniądze jest bardzo ciężko. dlatego nie wiem czy wziąść citroena którego mam pod nosem od zaraz czy lepiej poświęcić czas i zrobić kilkanaście km i poszukać odpowiedniej 80?

na jutro jestem umówiony na ogledziny i jazde próbną xantią. moze to mi w czymś pomoże bo 80 b4 jeżdziłem.
scrolll
Początkujący

09 Sie 2009, 19:13

Te auta maja roznice 5 lat wiec samo mowi za siebie
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grd

11 Sie 2009, 21:12

widze że wszyscy głosujący są za xantią. ja jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji, ponieważ jeszcze nie byłem na dokładnych oględzinach citroena z braku czasu a dziś padało. moze jutro sie uda :wink:
scrolll
Początkujący