XENON HiD na GOLF-a 5 ???

10 Lis 2015, 18:52

Witam wszystkim,
Mam takie pytanie dotyczące HID xenon swiateł. Posiadam Golfa V 2008 rocznik 2.0 TDI.
Chciał bym na niego montować HID xenony 6000k canbus ponieważ mi się bardzo podobają. Nie mieszkam w Polsce tylko w Bosni i Hercegowiny i tutaj policja nie robi problemuw związanych z xenon swiatłami.......
Interesuje mnie czy to jest bespieczne dla elektroniki samochodu , albo istnieje szansa na jakieś komplikacje ? Ponieważ bym nie chciał nic robić na samochodzie co by mu mogło zaszkodzić.
Potrzebuję pomocy , dziękuje bardzo i pozdrawiam.
SuperNova232
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 10 2010
Auto: GOLF 5 2.0 TDI
Silnik: 2.0 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

11 Lis 2015, 12:54

SuperNova232 napisał(a):Chciał bym na niego montować HID xenony 6000k canbus ponieważ mi się bardzo podobają. Nie mieszkam w Polsce tylko w Bosni i Hercegowiny i tutaj policja nie robi problemuw związanych z xenon swiatłami.......

SuperNova232 napisał(a):Ponieważ bym nie chciał nic robić na samochodzie co by mu mogło zaszkodzić.

A co za różnica, czy mieszkasz w Polsce i w Polsce jeździsz, czy mieszkasz w jakimkolwiek innym kraju? Wszędzie będziesz oślepiał. Tu tak naprawdę nie chodzi o jakiś chory przepis homologacyjny, tylko o to, że HID-ów nie można wyregulować - poczytaj o regulacji strumienia światła w prawdziwych ksenonach i poczytaj dlaczego ta regulacja jest potrzebna. Może wówczas zrozumiesz, dlaczego kierowcy jadący z naprzeciwka nie lubią pseudo ksenonów.
A co do instalacji w samochodzie - ryzyko uszkodzenia elektroniki, a nawet spalenia samochodu jest zawsze. Czy to w prawdziwych ksenonach czy to w HID-ach, anpięcie "startowania" źródła światła sięga kilku tysięcy volt. W samochodach z prawdziwymi ksenonami, instalacja ta jest odpowiedno wykonana. A jak z HID-ami? Jak ci się coś stanie, to napewno za naprawę będziesz musiał płacić sam, bo gwarancja HID-ów nie obejmuje odszkodoania za ich montaż i spowodowane w związku z tym ewentualne kłopoty.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...