Xenon jako światła robocze?

27 Lip 2014, 12:42

Witam, interesuje mnie montaż ksenonów jako oświetlenie robocze.

Trochę czytałem i wiem mniej więcej jak to działa ale interesuje mnie kilka rzeczy:
1-jaka jest żywotność palnika?
2-czy szkodzą mu wstrząsy w czasie pracy? (poruszanie się po polu)
3-w jakim odstępie czasu można włączać/wyłączać takie oświetlenie? Od razu czy trzeba trochę poczekać od zgaszenia bo im to może szkodzić?
4-czy szkodzi im kurz?
5-czy reflektor do ich montażu może być całkowicie szczelny (ochrona przed kurzem) czy musi mieć jakąś wentylację?

Oraz kolejna rzecz: różnica między xenonem fabrycznym a chińskim.

W chińskich jest palinik, jest przetwornica z uniwersalnym gniazdem i wystarczy to tylko podłączyć i mieć nadzieję że zadziała. Nic trudnego.

Natomiast przeglądając aukcje fabrycznego oświetlenia widzę palniki, widzę przetwornice z różnymi gniazdami, widzę dodatkowo moduły, sterowniki, zapłonniki/startery i pewnie bym znalazł coś jeszcze.
6-Co jest potrzebne aby uruchomić takie źródło światła fabryczne? (zwyczajnie bardziej ufam używkom ze szrotu niż z chin) Napewno palnik, przetwornica.. ale jak dobrać do siebie taki komplet startowy?
7-Co jest niezbędne do działania fabrycznej przetwornicy z xenonem?
8-Czy każdy palnik będzie działał z każdą przetwornicą czy trzeba je jakoś specjalnie dobierać przy kompletacji?

Będę wdzięczny za w miarę proste i łopatologiczne wyjaśnienia.
zbikowski
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrołęka

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Układ napędowy BMW ActiveHybrid nowej generacji
    Specjalnie na potrzeby nowego modelu BMW ActiveHybrid 3 opracowano następujące komponenty hybrydowego układu napędowego: synchroniczny silnik elektryczny o mocy 40 kW/55 KM, układy elektroniczne dużej mocy oraz pakiet akumulatorów ...