Xenon wszystko co o nim wiecie!

29 Gru 2008, 21:29

To że nie rozumiesz , to być może jest oczywiste . Dla mnie jest niezrozumiałe Twoje podejście do tematu . Ciągle pytasz i pytasz ..... a sam nie szukasz odpowiedzi . Internet jest naprawde skarbnicą wiedzy , tylko że trzeba poświęcić troche tak cennego czasu . Mało kto będzie te :lekcje: odrabiał za Ciebie . Bierz się do roboty i pytaj pana GOGLE . Na początek masz choćby coś takiego http://ptim.simp.pl/ptim/forum/viewtopic.php?t=26 i czytaj , jeszcze raz czytaj , być może znajdziesz tam odpowiedż - dlaczego ja mam takie słabe światła . Pozdrawiam i życze miłej lektury.
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

18 Sty 2009, 19:05

sam mam palniki bi xenonowe w moim golfie,bylem na stacji i przeszedl przeglad, musialem tylko dolozyc spryskiwacze , nie ma obowiazku stabilizacji leflektorów, mialem przypadek ze policja chciala zabrac mi do wod za lampy ale odmowilem przyjecia mandatu skoro leflektorm ma homologacje i palniki tez. wkoncu mnie puscili, ale jak ktos chce tomorze wyrobic sobie legalizacje na stacji diagnostycznej, koszt leflektory black clar 200pln, zestaw bi xenon h4 350pln, spryskiwacze 120, ustawienie lamp 10 legalizacja od 30 do 6o pln , to chyba wszystko
bart6221
Nowicjusz

20 Sty 2009, 14:54

Nie wystarczy znak "E" na szybie reflektora, obok jest symbol żarówki z jaką homologacja jest ważna. jak by gliniarz był bardziej kumaty to z całą pewnością zabrałby dowód. Jak masz tam ksenon, to na szybie musisz mieć symbol ksenona
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

20 Sty 2009, 20:05

pewnie tak ale xenon jest z symbolem h4 wiec jesli stacja daje mi na to legalizacje to jest wszystko ok
bart6221
Nowicjusz

03 Lut 2009, 00:33

Widzę tu już osoby z dużym pojęciem na ten temat.
Mam podobny problem. Mam od niedawna Mercedesa CL500.
I chcę w nim zamontować xenony lub bixenony. Ale za bardzo
nie wiem co leprze. Wiem tyle ze potrzebna jest ta homologacja.
Więc jak ktoś mógł by mi powiedzieć coś więcej na ten temat.
I podać kilka linków z całym zestawem. W szczególności lampy, bo
za bardzo nie wiem jakie to maja być.

PzZ :D
Juby
Nowicjusz

Miejscowość: sLu

03 Lut 2009, 16:25

a co myślicie o tym?
[link do oferty na Allegro wygasł] niby pisze ze homologacja
dobre to?
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjne opony bez powietrza od Toyoty
    Toyota Motor Corporation pracuje nad pełnymi oponami, które mają obniżyć masę samochodów i poprawić osiągi. Opony pozbawione powietrza są opracowywane z myślą o autach elektrycznych i wodorowych. Toyota zaprezentowała ...

03 Lut 2009, 22:14

Myślę,że Bixenony są lepsze.Ale trzeba ci chyba wyjaśnić,jaka jest różnica między nimi - xenon,to tylko światła mijania.A bixenon,to światła mijania i drogowe.Jeszcze lepsze są HID Xenony.
Co do żarówek ksenonowych - nie ma żarówek ksenonowych typu H4.To są żarówki halogenowe,a nie ksenonowe.Żarówka ksenonowa nie ma żarnika.A tak naprawdę,to nie jest żarówka,tylko palnik wyładowczy lub ksenonowy.Paliniki te mają oznaczenia D2S,D2R,D1S,D4S.Co do tej homologacji E13,to jest poprostu nielegalne wykorzystanie tzw. furtki w przepisach unijnych o hologacjach przez kraje azjatyckie.Można o tym poczytać np tu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=74878
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Lut 2009, 23:01

Acha... Więc jak widzę np. Lampy z E13 to nie będą godne z prawem ?
Muszą być E20 ? To tyle co do lamp.
Nom ze chyba jeszcze muszą być inne lampy do xenonów i do bixenonów.
A co do zestawu xenonów lub bixenonów.
To wszystko co potrzebne znajduje się razem ?
Mam na myśli te zestawy z Allegro za 800 zl.
Juby
Nowicjusz

03 Lut 2009, 23:12

siwy, to straszne badziewie, bedziesz tylko oślepiał jadących z naprzeciwka, a poza tym 2 tygodnie i pewnie ci się instalacja spali. Jeśli chcesz mieć xenony to trzeba mieć do tego przystosowane reflektory i spryskiwacze do nich, w innym przypadku zakladnia wszelakich xenonów do starych samochodów nie ma sensu. Lepiej zainwestuj w przekaźniki i do tego dobre żarówki hella/philips/osram. Będzie świecić dobrze
Dyziek
Nowicjusz

03 Lut 2009, 23:42

Nom i jeszcze jaką barwę wybrać :?
Zastanawiam się między 6000k a 8000k.
Bardziej podobają mi się 8000k.
Ale czytałem że 6000k są leprze patrząc na "kulturę podczas jazdy an drodze". Chodzi mi że tak nie oślepiają innych itp.
Ale chciałem również powiedzieć że tym autem w które będę montował
nie robię astronomicznych tras... Bardziej takie "weekendowe" auto.

I jeśli chodzi do posta napisanego chwile wcześniej. O to przykład :
[link do oferty na Allegro wygasł]
Juby
Nowicjusz

04 Lut 2009, 10:45

http://www.aliveboard.com.pl/xenony/allegro_galeria.htm - to jest oferta jakiegoś sprzedawcy,który twierdzi,że są to żarówki ksenonowe Philipsa.
http://www.lighting.philips.com/pl_pl/c ... ng&lang=pl
Atu są oryginalne żarówki ksenonowe,które oferuje firma Philips.
Nie wiem,co o tym myśleć.Aż z ciekawości wysłałem linktej strony do Philipsa z zapytaniem,czy to faktycznie ich produkty,czy tylko ktoś się podszywa pod ich firmę.
http://www.lighting.philips.com/pl_pl/c ... ng&lang=pl
A to stronka Philipsa i żarówki jakie oferują.Można kliknąć na każdą z nich i zobaczyć ich zdjęcia.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Lut 2009, 11:22

to xnenony nie pasujądo reflektorów ze światłami h4?
piotrauto
Stały forumowicz

04 Lut 2009, 12:19

Reflektor H4 to reflektor halogenowy,przystosowny do żarówki halogenowej typu H4.Nie ma natomiast palnika ksenonowego H4.A te co są,to prawdopodobnie nielegalne podróbki.Piszę prawdopodobnie,ponieważ to co zobaczyłem na tych zdjęciach zupełnie zbiłomnie z tropu.Osobiście nie spotkałem się z oryginalnymi palnikami ksenonowymi,które miałyby cokół taki jak żarówka H4.Z tego co wiem,to palniki ksenonowe z takim cokołem,to poprostu zwyczajne podróbki,które pasują w miejsce żarówki H4.I z tego co wiem,nie mają one homologacji,a włożenie takiego czegoś do reflektora,na którym pisze H4,powoduje utratę homologacji całego reflektora,czyli jest niezgodne z prawem.
Poczekajmy,aż odpiszą mi z firmy Philips.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Lut 2009, 16:46

a mozecie mi wytłumaczyc jak sie użytkuje te ksenony?
dzisiaj stoje sobie autem na chodniku i czekam na kumpla, widze kolesia co podjeżdza pod dom autem z xnenonami pewnie bo dawały biało niebieskim światlem wyłączył xnenony i właczyly mu sie chyba przeciwmgielne bądź inne te takie dolne i parkował swoje auto na placu
to byl passat b6 to sie jakos inaczej użytkuje takie światła?
piotrauto
Stały forumowicz

04 Lut 2009, 17:51

A może w tym passacie miał czujniki świateł :?:
Ze same się włanczaja i wyłanczaja ?
Juby
Nowicjusz