Xenon wszystko co o nim wiecie!

07 Lut 2009, 14:54

jak gasną przy włączonym silniku to na moje oko jest spadek prądu i nie moze tego uciągnąć
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław

07 Lut 2009, 15:09

Dzieki za odpowiedz:) Tez mi sie tak wydaje ze nie moze uciagnac ale czy jest na to jakas rada? moze trzeba podpiac dodatkowe kable przy koncowkach ktore wchodza do orginalnego gniazdka czyli plus i minus do akumulatora jeszcze przed transformatorem? Ogladam na you tube ale nie moge sie dopatrzec jak ten gosc to przerobil. W tym komplecie co mam niema dodatkowych kabli ale moze mam sam cos dorobic?
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dvhDGMUV4pg[/youtube]
Pozdro
greglive
Nowicjusz

07 Lut 2009, 16:00

Cały problem jest w tym,że te ksenony co masz prawdopodobnie nie są oryginalne i są bez homologacji.Domyślam się też,że reflektorów nie wymieniłeś,a dodatkowo podłączałeś to sam wg zamieszczonego schematu w komplecie?
Jeżeli tak,to proponuję ci pojechać do elektryka,żeby ci to podłączył,bo z tego co czytam nie masz za bardzo pojęcia o elektryce samochodowej.A miałem juz na warsztacie takie samochody(głównie Ople i Mazdy),że po takich eksperymentach,były do wymiany całe wiązki przewodów,ponieważ były w nich stopione izolacje przewodów i robiło się zwarcie.Oczywiście trzeba było też w każdym przypadku wymieniać wszystko co jest związane z oświetleniem(skrzynka bezpieczników cała,przekaźniki oświetlenia bądz całe moduły oświetlenia,w zależnościo od samochodu i jego wersji,przyłącza,przewody itd).A powodem był niewłaściwy montaż oraz to,że kupywali zestawy ksenonowe,a nie ieli pojęcia co kupują.A warto wiedzieć choćby to,jakie należy dobrać żarówki do danej przetwornicy.
Poradz się jak najoprędzej elektryka,zanim narazisz się na koszty.No i pomyśl o wymianie reflektorów na ksenonowe jeżeli takowych nie masz - z czasem,jak masz zwykłe reflektory halogenowe i palnik ksenonowy(nie ma żarówek ksenonowych,a te co są w sprzedaży typu H1,H3,H4 itd,to podróby),to przyłącza się mogą wytopić,a co za tym idzie spali się przetwornica.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Lut 2009, 17:51

Philips HID xenon conversion to ten zestaw ktory kupilem, reflektorow nie wyminialem bo sa juz orginalnie przystosowane do xenonow vectra c z face liftingiem a niby w podlaczeniu niema nic trudnego bo tylko wyciagam stara zarowke i podpinam w to miejsce nowa z przetwornica i to wszystko. Dziala ale gasnie po wlaczeniu silnika pewnie potrzebuje w tym momencue wiekszego napiecia. Tak jak mowisz skontaktuhe sie z elektrykiem samochodowym moze cos poradzi. Dzieki
greglive
Nowicjusz

07 Lut 2009, 18:34

Nie ma reflektorów "uniwersalnych",gdzie wystarczy wyjąć żarówkę np. H4 lub H7 i włożyć palnik ksenonowy.Nie ma palników ksenonowych typu H1,H4,H7 itd,których trzonek pasuje w miejsce żarówki halogenowej.Przez takie żarówki można spalić instalację elektryczną i zniszczyć reflektory,ponieważ żarówki te nie mają odpowiedniej homologacji,a co za tym idzie nie są sprawdzane nie wiadomo,czy faktycznie mają te 38W i to napięcie 23000V.To napięcie może być o wiele wyższe,a moc żarówki albo niższa,albo jak to zazwyczaj jest wyższa niż jest to napisane.A przez coś takiego można łatwo spalić instalację,o czym już pisałem.Naprawdę nie warto czegoś takiego kupować,ponieważ ani nie poprawi to widoczności(jedynie tylko podświadomie) ani tym bardziej bezpieczeństwa.Szkodapieniędzy na coś takiego.Lepiej dołożyć i mieć oryginały.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Lut 2009, 19:40

Czyli wyrzuciłem pieniadze w błoto :( niezle MAM NAUCZKE DZIEKI :roll:
greglive
Nowicjusz

06 Mar 2009, 13:01

Witam wszystkich. Musze się Wam pochwalić: wczoraj założyłem sobie w końcu zestaw ksenonów do swojej bryki i musze stwierdzić, że jestem pod mega wrażeniem :D Założyłem sobie je osobiście w garażu: montaż nie jest trudny (instrukcje dostałem z przesyłką). Bałem się trochę, że dostane jakiś szajs, ale firma się sprawdziła. Mówię o Well Done (well-done.pl).
Mój znajomy kupił sobie jakiś rok temu (tzn w sierpniu chyba) też zestaw ksenonów, ale skusił się na tanią cenę i po 2 miesiącach wywalił to do kosza;/ Mam nadzieję, że u mnie bedzie wszystko ok ;-)
adamek531
Nowicjusz

07 Mar 2009, 19:42

wlasnie zamowilem zestaw xenon bulbs ice blue h1,h3,h7 i postojowe 55wat(6500k) pisza ze 100% legal i daja 6 miesiecy gwarancji w sumie za nieduze pieniadze 16 funtow,jak zaloze za kilka dni to napisze czy warto sie w to bawic.
tomekd84
Nowicjusz

07 Mar 2009, 20:10

i jeszcze takie cos zamowilem do tego co o tym sadzicie
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=za6k2Gs6XaQ[/youtube]
tomekd84
Nowicjusz