Xenony

08 Paź 2009, 13:38

Witam serdecznie. Posiadam Toyote Avensis 2003r. są w niej xenony - nie wiem dlaczego ale podobno Mercedesowskie były wsadzone więc i teraz wymieniłem na takie same żarówki jakie były wcześniej ... Problem jest tego typu, że światła ledwo świecą ... U wszystkich którzy mają xenony światła świecą przeciesz strasznie jasno, nastomiast u mnie nawet po wymianie żarówek ledwo co widać ... Pytanie - co może być przyczyną, że światła świecą tak słabo ? (od elektryka dowiedziałem się, że xenon nowy musi przynajmiej 48h sie palić żeby świecić swoim światłem - pali się już dużo więcej a poprawy i tak nie widać). Proszę o pomoc :(
robercu
Nowicjusz

Miejscowość: WLKP
Auto: Avensis t25
Silnik: 2.0d4d 126km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

12 Paź 2009, 09:46

robercu napisał(a):Witam serdecznie. Posiadam Toyote Avensis 2003r. są w niej xenony - nie wiem dlaczego ale podobno Mercedesowskie były wsadzone więc i teraz wymieniłem na takie same żarówki jakie były wcześniej ... Problem jest tego typu, że światła ledwo świecą ... U wszystkich którzy mają xenony światła świecą przeciesz strasznie jasno, nastomiast u mnie nawet po wymianie żarówek ledwo co widać ... Pytanie - co może być przyczyną, że światła świecą tak słabo ? (od elektryka dowiedziałem się, że xenon nowy musi przynajmiej 48h sie palić żeby świecić swoim światłem - pali się już dużo więcej a poprawy i tak nie widać). Proszę o pomoc :(

jeśli nie masz zamontowanych oryginalnych Xenonów tylko jakieś "coś" z przetwornicą to nie spodziewaj się super efektu - zmiana żarówki z h7 na "żarówkę Xenonową z przetwornicą napięcia " jak to nazywają użytkownicy allegro bez wymiany klosza + luster nie daje nic oprócz tego, że oślepiasz ludzi z naprzeciwka tym bardziej jeśli ktoś stosuje jakieś kosmiczne dla mnie kombinacje wsadzając do Toyoty żarówy z merca .... sprawdź najpierw napięcie ! czy jest właściwe i czy w ogóle masz tam zamontowaną przetwornicę czy jakieś "modyfikacje pana mietka"...
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

17 Paź 2009, 22:35

przedmówca ma sporo racji, być może miasz jakiś dedykowany układ, do którego trzeba zastosować odpowiednie palniki. samych palników, żeby prawidłowo świeciły, wcale się wcześniej nie wypala, są to lampy wyładowcze więc albo działają prawidłowo albo nie.
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

18 Paź 2009, 13:13

Te Toyoty miały montowane ksenony oryginalnie.Właściciele mają jednak problemy z tymi światłami,ponieważ szybko się wypalają i dlatego właściciele uskarżają się,że ich światła są takie jak w maluszkach.
Zobacz w jakim stanie masz odbłyśniki oraz szkła.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Ewolucja Suzuki LJ-80
    Pytanie „czym różni się SJ od Samurai” jest jednym z częściej wracających na forum dyskusyjnym. Jednak niniejszy artykuł nie powstał w celu zestawienia parametrów technicznych, wymiarów czy ...