Xsara picasso czujnik temperatury zewnetrznej

13 Cze 2013, 10:45

witam.nie działa mi klimatyzacja.pojechałem sprawdzić i stwierdzono uszkodzona sprężarkę i czujnik temperatury zewnętrznej.moje pytanie dotyczy tego czujnika.czy jest możliwość ze jak go wymienię to klima zadziała?słyszałem ze przy nie działającym czujniku klima nie może stwierdzić temp.na zewnątrz i się nie uruchomi.proszę o odp.chodzi mi czy przypadkiem mechanik nie naciąga mnie na koszty.
krolik1981
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 12 2004
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen xsara picasso

14 Cze 2013, 09:19

Hmmm, wydaje mi się, że czujnik temperatury zewnętrznej nie ma nic wspólnego z klimatyzacją. Pokazuje on na wyświetlaczu jaka jest temp. na zewnątrz i tyle. Sprawdz, czy pokazuje ci prawidłowo.
Z tego co wiem, to elementem odpowiednim za włączanie/wyłączanie klimy w zależności od temperatury jest czujnik ciśnienia w układzie klimatyzacji. Ale mogę się mylić. Może ktoś wie coś więcej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...