Xsara picasso- klapa bagażnika

21 Maj 2013, 15:17

Witam.
Zatrzasnęła mi się klapa od bagażnika w Xsarze Picasso 1,8 2000r Lpg i nie mogę dostać się do niego. Proszę o podpowiedz-radę.Pozdrawiam.
pytek60
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 07 2001
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: CITROEN XSARA PICASSO 2000R
Silnik: 1,6 , 90KM, 8v-
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

21 Maj 2013, 16:02

Zatrzasnąłeś kluczyki w bagażniku, tak??????? Wieczorem wrócę to wyślę Ci info na PW... A drugi komplet kluczy??? Czemu wszyscy wożą go w samochodzie :)???

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

21 Maj 2013, 16:16

dzięki za podjecie tematu.klapa nie otwiera się przy pomocy kluczyka! kupiłem samochod kilka dni wczesniej z takim felerem.w zamku podobno jest elektromagnes czy cos tam. po prostu nie mam zielonego pojęcia.
pytek60
Nowicjusz

21 Maj 2013, 16:48

pytek60 napisał(a):dzięki za podjecie tematu.klapa nie otwiera się przy pomocy kluczyka! kupiłem samochod kilka dni wczesniej z takim felerem.w zamku podobno jest elektromagnes czy cos tam. po prostu nie mam zielonego pojęcia.

Aaaaaaaa!!! Ja myślałem że zatrzasnąłeś kluczyki :D. Ok, ale do tego też podłącze się wieczorem ;). Teraz muszę lecieć.

Vermin
Stały forumowicz

21 Maj 2013, 22:10

Ok. Wrzucam post po poście żebyś widział, że się coś rusza ;). Nie wiem czy tam jest elektromagnes... Ale powiedz mi... Masz normalny zamek na kluczyk i klamkę??? Rozumiem że masz centralny zamek, przy pomocy którego ta klapa również powinna się otworzyć??? I się nie otwiera... Jeżeli tak to problem jest raczej prosty i do naprawienia za 0 zł. Tylko trzeba będzie najpierw otworzyć tą klapę. Nie wiem jakie jest dojście do zamka od środka żeby to otworzyć...

Aha i najważniejsze (powinieneś to wykucać, jbc będziemy myśleć). Nie otwiera się zamek, czy nie otwiera po prostu klamka??? Czekam na info ;).

Vermin
Stały forumowicz

22 Maj 2013, 07:31

Witam z rana. Otóż sytuacja przedstawia się następująco. W klapie bagażnika nie ma żadnej klamki,ani też wejścia na kluczyk,jest natomiast taki przycisk gumowy za pomocą/wciskając go/ którego powinna zwolnić sie zapadka zamka i....drzwi do raju otwarte...ja tak przynajmniej myślę.
Jest też w samochodzie zamek centralny,działa z kluczyka bo pilot jest uszkodzony- da się naprawić?- I ja myślę, że to jest tak: jeżeli samochód jest zamknięty na centralny to i klapy się nie da otworzyc. Natomiast gdy autko jest otwarte, przyciskamy ten gumowy przycisk i otwieramy bagażnik
Dojście do zamka? Myślę, że po złożeniu tylnych siedzeń wejdzie się do bagażnika i da się go wykręcić. Pozdrawiam
pytek60
Nowicjusz

22 Maj 2013, 14:24

Problem jest zapewne z centralnym z bgażnika - niech ktoś otworzy drzwi kluczykiem, a tym słuchaj, czy coś słychać w bagażniku. Powinno się dać usłyszeć dżwięk taki sam jak podczas otwierania drzwi z kluczyka. Jak słychać, to centralny jest ok, ale trzeba go wyregulować, ewentualnie problem lezy w cięgnach. Jak nie słychać nic, to problem jest z elektryką. Napisz czy coś słychać i będziemy dalej naprawiać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

22 Maj 2013, 20:19

MotoAlbercik napisał(a):Problem jest zapewne z centralnym z bgażnika

Nie wydaje mi się.......tym bardziej że :
pytek60 napisał(a):W klapie bagażnika nie ma żadnej klamki,ani też wejścia na kluczyk,jest natomiast taki przycisk gumowy
Więc będzie chyba tak :
pytek60 napisał(a): przycisk gumowy za pomocą/wciskając go/ którego powinna zwolnić sie zapadka zamka .
Oczywiście przy odryglowanych drzwiach.Nie pozostaje nic innego jak na początek sprawdzić poprawność działania styków przycisku pod tą gumą . Styki są ważne bo załączają elektromagnes zwalniający zamek. Żeby się nie męczyć wygogluj jak awaryjnie otworzyć klapę.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

22 Maj 2013, 21:41

Witam wszystkich.
Oprócz gościa/nick zapisałem/, który jakimś cudem wcisnął/dosłownie/ swój post między nasze posty. Podawał w nim link jakoby tam mogłem uzyskać interesującą mnie informację, a pod tym linkiem były.....gry! Za drugim wejsciem na forum .....jego post wyparował!!!
Ale do rzeczy.Okazuje się jednak, że sprawa nie jest taka prosta.ale spróbuje Wasze sugestie sprawdzić i oczywiście Was poinformuje i będziemy działać dalej. Narazie....dzięki.
pytek60
Nowicjusz

23 Maj 2013, 08:39

pytek60 napisał(a):Oprócz gościa/nick zapisałem/, który jakimś cudem wcisnął/dosłownie/ swój post między nasze posty. Podawał w nim link jakoby tam mogłem uzyskać interesującą mnie informację, a pod tym linkiem były.....gry! Za drugim wejsciem na forum .....jego post wyparował!!!

Jego post nie wyparował, tylko został usunięty, a użytkownik zbanowany :)

Troszkę popytałem moich mechaników na warsztacie. dowiedziałem się, że otwieraniem zamka steruje stycznik, który jest umieszczony pod tapicerką drzwi bagażnika. Zaśniedziałe styki złącza powodują coś takiego. Może być nawet tak, że z pilota można otworzyć, ale z przycisku na klapie już nie. Oprócz nad centralką bezpieczników jest też złącze, które lubi się luzować.
Można podobno ten zamek otworzyć ręcznie od środka. Potrzebny jest cienki śrubokręt, a w klapie od środka przy dolnym zamku jest podobno jakiś malutki otwór na ten śrubokręt.
Ale są to informacje zasłyszane i niekoniecznie mogą być prawdziwe. Ale sprawdzić zawsze warto.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

23 Maj 2013, 20:42

No i już jestem.... :)
Ostatni post rozpocząłem od nieproszonego gościa i ten też zacznę podobnie. ~MotoAlbercik,dzięki za szybką i godną nasladowania reakcję, ale gosciu i tak osiagnąl to co zamierzał, bo ja ten link otworzyłem, reszta jest ....milczeniem. Zostawmy tą sprawę odpowiednim służbom.
A teraz na temat zasadniczy. U D A Ł O S I Ę! Ale po kolei, przecież jestem Wam tego winien: złożyłem tylne fotele i wszedłem do bagażnika i musiałem zdjąć jeszcze tą deskę na głową/przeszkadzała bardzo/ i luzik się zrobił elegancki, zdjąłem obicie klapy..trochę mi przy zamku pęklo, ale to drobnostka, a z kolei pózniej okazało się, że należało to zrobić pożniej, ukazały mi się trzy kostki, w środku jedna prowadziła do tego gumowego przycisku, którym otwiera sie klapę z zewnątrz, a pozostale dwa do oswietlenia tablicy.
Następnie rozłączylem kostkę od tego gumowego przycisku, dwa przewody i zrobilem na krótko i uwaga.....trzask!!! i......OTWARTE :)
Wydaje mi się, że myślę logicznie, jak powiem, że całym winowajcą był ten gumowy/guma naciagnięta na plastik/ wyłącznik.
Podłączylem jeszcze raz, tak jak było i :/ , potem na krótko i... :D
Tylko nie wiem czy ten wyłącznik można zregenerować.
Dzięki Wam Panowie i polecam sie na przyszłość.
pytek60
Nowicjusz