Yanosik Connect - komputer pokładowy - YCO

05 Kwi 2016, 22:48

Natchnąłem się dzisiaj na coś takiego: Yanosik Connect - komputer pokładowy - YCO.
Nie powiem, zastanawia mnie to. Cena jest niska, bo co to jest 100 zł, z pewnością chodzi tu o jakąś wstępną diagnostykę.

Co o tym myślicie?
Dominik88
Nowicjusz

Auto: passat

06 Kwi 2016, 15:29

dokladnie, to taki wirtualny mechanik samochodowy ten Yanosik Connect. Sprawuje mi się dobrze. Pozdrawiam
krupa90
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 10 1989
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.6 TDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

06 Kwi 2016, 17:51

Prosty i dobry bajer. Pytanie, czy potrzebny? Warunkiem jest posiadanie smartfona na Androidzie, z Bluetoutch oraz posiadać auto z gniazdem OBD II . No i oczywiście trzeba zainstalować darmową aplikację Yanosik.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Kwi 2016, 22:34

Czyli wychodzi na to, że nie jest to ściema'? Opinii w necie nie znalazłem, jest to chyba coś nowego więc zawahałem się:)
Może i jest to bajer czy potrzebny czy nie to pewnie się okaże w praktyce ale chyba zaryzykuję, nie jest to jakiś majątek także najwyżej będę stratny :)
Dominik88
Nowicjusz

07 Kwi 2016, 14:06

Stratny będziesz napewno, jeżeli chodzi o wszystkie funkcje tego urządzonka - prędkość - masz licznik w aucie, obroty silnika - masz obrotomierz w aucie, obciążenie silnika - niepotrzebny parametr, kóry nic ci nie powie. Jedyną dobrą rzeczą w tym jest to, że będziesz mógł zdiagnozować przyczyne świecenia się kontrolki silnika, bo podobno to urządzenie wyświetli ci, jaki błąd wystąpił w sterowaniu silnika. Sam jestem ciekaw jak to działa. Jak kupisz, to daj znać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Kwi 2016, 18:46

Właśnie zamówiłem go, czekam aż paczka do mnie dotrze :)
Jak tylko przetestuję to podzielę się wrażeniami :)
Dominik88
Nowicjusz

10 Kwi 2016, 11:27

Odczytuje to dość mało informacji. Lepsze są podobne wtyki do OBD od producentów urządzeń diagnostycznych - np. TEXY. Ale to raczej obsługuje warsztat, a nie my sami.
Bob1897
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 16 01 2000
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 140 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

25 Maj 2016, 09:39

Bob1897 napisał(a):Lepsze są podobne wtyki do OBD od producentów urządzeń diagnostycznych - np. TEXY
Dokładnie.

Więcej informacji uzyskasz kupując np. interfejs ELM327 bluetooth i ze sklepu play na Androidzie ściągasz apkę którą można nabyć za kilka zł. Jest ich sporo więc wybór mamy szeroki. Masz wszystkie informacje te co powyżej i jeszcze więcej. Błędy można też kasować itp. Myślę zatem że nie warto się w to bawić za 100zł bo można mieć coś lepszego w tej cenie :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999