Youngtimer do codziennej jazdy

09 Sty 2012, 20:01

Witam,
od dawien dawna podobają mi się stare samochody i chciałbym jakiegoś przyjąć w moje progi. Pytanie tylko czy takim samochodem (np. Saab 900) da się jeździć na codzień? Nie chodzi mi o super bezawaryjność, bo tego nie ma nawet w 10-letnich średniakach.
Mongi123
Nowicjusz

09 Sty 2012, 22:06

Witaj. Jeśli auto było zadbane od nowości . Konserwowane, serwisowane i nie pracowało zarobkowo. T o będzie ci długo służyło. Szukaj samochodu co najmniej klasy średniej, uznanej firmy z długiej Seri. Po 25 latach i tak będzie ciekawy i rzadko spotykany, a dostępność części i blach spora. Mechanicy będą znali słabostki tego modelu. Do SAABA 900 praktycznie nie robiono zamienników, będziesz skazany na drogie części markowe albo używane.
Napisz co wybrałeś
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

09 Sty 2012, 22:37

Na razie skromnie zbieram, ale do lata chciałbym mieć już około 10 tysięcy. Mógłbyś polecić coś ciekawego do tej kwoty?
Mongi123
Nowicjusz

09 Sty 2012, 23:32

Volvo, dowolne. Mercedes 123,124,126,116. Peugeot, 404,405,504,505,605.Renault 21-25. BMW seria 5-7. Te auta uważam za szczególnie trwałe. Nie znam 25letniego Fiata ,Forda czy Opla którym dało by się jeździć na co dzień bez przygód.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

11 Sty 2012, 12:38

Myślę, że w takiej kwestii lepiej szukać samochodu do wybranej kwoty bez patrzenia na model i markę. Dopiero jak coś znajdziesz, zainteresuj się dokładniej, poszukaj części, jakiś porad, forów. Wtedy dopiero zobaczysz czy dalej serce do niego ciągnie czy nie. Wybór yountimera nigdy do końca nie będzie zakupem racjonalnym i nie mają tu zastosowania wprost zasady zakupu używanych typu "kup passata". Choć akurat I i II generacja passata to ciekawe propozycje - dzisiaj te konstrukcyjne kopie Audi 80 to perełki.
BTW - Renault 21 był dla koncernu ratunkiem finansowym i nowym spojrzeniem na produkowanie samochodów, ale jako model (eksploatacja i trwałość) był gorzej niż tragiczny.
Takie moje pomysły (choc zaznaczam oglądałbym każdy nie zgnity) to np. Renault 5, Fiat 128, tylnonapędowe Ople lub Fordy (megatrudno znaleźć), Passat, Scirocco (bardzo trudno), Mercedesy - każdy do 190 oraz alfy i lancie - często zadbane.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

01 Lut 2012, 11:37

piotr R napisał(a):Volvo, dowolne. Mercedes 123,124,126,116. Peugeot, 404,405,504,505,605.Renault 21-25. BMW seria 5-7. Te auta uważam za szczególnie trwałe. Nie znam 25letniego Fiata ,Forda czy Opla którym dało by się jeździć na co dzień bez przygód.

Volvo szczególnie dobre. Nawet stare modele dobrze sobie radzą.
Oldek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjny Nissan Resonance
    Śmiała wizja Nissana dotycząca przyszłości crossoverów staje się rzeczywistością za sprawą europejskiego debiutu innowacyjnego samochodu koncepcyjnego Resonance. Model Resonance, który został stworzony przez ...