Za dużo pali gazu

15 Cze 2008, 14:29

sluchajcie moi drodzy moj opelek astra 1,8 benzynka za duzo zre gazu, okolo 13,5 litra przy oszczednej jezdie? da sie to jakos podregulowac?
co nie złamie - wzmacnia
witor_
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

15 Cze 2008, 20:41

Musi się dac.Wizyta u dobrego gazownika.Musi się dać wyregulować,bo to przy tym silniku około 3,4 litry za dużo.Chyba,że masz ciężką nogę,albo uruchamiasz silnik na LPG jak jest zimny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Cze 2008, 19:19

jeżeli mogę wtrącić, ja byłam u gazownika przed kupnem auta i mi powiedział zebym przypadkiem opla nie kupowala bo ona tak pala 12 i wyzej.

pozdrawiam
Luna
Nowicjusz

20 Cze 2008, 19:18

Ja mam to samo. To znaczy nie wiem czy spalanie jakie osiąga moja fiesta jest dobre. A mianowicie na 30L LPG przejechałem 310km z czego 110km w trasie a 200km w mieście. Czyli wyszło spalanie 9,68L/100km gdzie poprzedni właściciel mówił że mu w trasie pali 7L/100km. Czyli różnica wynosi 2,68L/100km. Czy to dużo czy prawidłowo.

Pytanie 2:
Co ten wskaźnik pokazuje. Ciśnienie gazu w butli czy ilość gazu. Bo spada on nie równomiernie. Im bardziej wskazówka jest lewej strony tym wolniej z u biegiem kilometrów spada.

[link wygasł]
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

20 Cze 2008, 20:33

To jest wskażnik ilości gazu w butli.
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

20 Cze 2008, 21:21

podobno te wskazniki nie mowia prawdy i nie mozna im ufac, u mnie tez klamie a jest nowy, wpadlam w dziurke i juz inaczej dziala
Luna
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

0.9 l/100 km hybrydową Toyotą Yaris
    0.9 l/100 km hybrydową Toyotą Yaris - rozstrzygnięcie konkursu Toyota Motor Poland W sobotę 6 października Toyota Motor Poland zorganizowała finał konkursu "Wygraj nową hybrydową Toyotę Yaris ". Po czterech miesiącach etapów ...

21 Cze 2008, 09:03

Powiem wam to troszkę inaczej - ilość spalanego LPG jest większa od spalania Pb o około 2 litry.Jeżeli benzyny spala 8 litrów,to LPG powinien spalić około 10 litrów.I nie ma znaczenia marka samochodu ani marka instalacji.Jeżeli pali więcej,to jest albo źle skonfigurowana instalacja,albo źle dobrany reduktor,albo źle wyregulowany skład mieszanki.Spotkałem się też z takim przypadkiem,że "fachowic gazownik" założył za gruby przewód gzowy z reduktora do wtryskiwaczy,bo nie miał akurat takiego przewodu jaki powinien być.Tym sposobem silnik spalał więcej gazu niż powinien i dodatkowo go dusiło.No i dodam jeszcze,że w LPG nie działa zasada,że tak jak na Pb podczas rozpędzania się,należy wcisnąć pedał gazu do połowy.To działa,ale tylko na Pb.Na LPG wówczas zwiększa się jego zużycie.A powodem jest to,że w instalacjach gazowych nie ma przewodu,którym niezużyty gaz wracałby do butli.Jak bak jest pełny,czyli ciśnienie gazu w butli jest wysokie i damy pedał gazu od razu do połowy lub do podogi,to nadmiar gazu jest wypuszczany przez zawór bezpieczeństwa na zewnątrz.Oczywiście z czasem,jak ciśnienie w butli maleje,tego gazu ucieka coraz mniej.
Co do tego wskaźnika - jak sami piszecie,nie jest to dokładny pomiar ilości gazu w butli.Wskaźnik ten pokazuje ilość gazu w butli na podstawie ciśnienia.Im mniej gazu w butli,tym mniejsze w niej ciśnienie.A im mniejsze ciśnienie,tym wskazania są mniej dokładne.Najlepszym wskaźnikiem jest wskaźnik diodowy.Nie jest on też bardzo dokładny,ale jest bardziej czuły,bo działa podobnie jak wskaźnik Pb,ponieważ nie pokazuje on ilości gazu na podstawie ciśnienia,tylko na podstwaie pływaka - gaz w butli jest w postaci płynnej.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

21 Cze 2008, 13:32

Jak bak jest pełny,czyli ciśnienie gazu w butli jest wysokie i damy pedał gazu od razu do połowy lub do podogi,to nadmiar gazu jest wypuszczany przez zawór bezpieczeństwa na zewnątrz.Oczywiście z czasem,jak ciśnienie w butli maleje,tego gazu ucieka coraz mniej.

To jak dodawać gazu żeby LPG nie uciekał "bokiem"
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

21 Cze 2008, 15:50

Moja Honda Accord 2.0 pali 15l/100 gazu :roll:
Rocky
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

21 Cze 2008, 15:51

Pedał gazu naciskać stopniowo.Podczas ruszania,nie od razu wciskać pedał do połowy czy prawie do podłogi i jadąc tak,czekać aż samochód rozpędzi się do żądanej prędkośći ,jak powinno się to robić przy Pb,tylko powoli w miarę rozpędzania się samochodu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Lip 2008, 10:18

Moja Astra 1 1,4 pali 7litrów Pb i 8,5 LPG przy mieszanej(trasa -miasto)jeżdzie.
###HUBERT###
Nowicjusz

23 Lip 2008, 20:45

hmm a Astra'95 1.6 i 13 litrów na 100 km to za dużo? ;P bo na taką mam ochotę i może od razu mi powiecie czy będzie do "zrobienia" instalka ;P
wojt
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

26 Lip 2008, 12:44

Rocky napisał(a):Moja Honda Accord 2.0 pali 15l/100 gazu :roll:

Tyle samo moja Primera 2.0 136Konna w mieście
Rodri94

28 Lip 2008, 22:15

Nie no załamka:) Moje Uno 999 fire pali 5-6 l benzyny i 9-10 l gazu (PO regulacji), ale ja nie narzekam:)) i tak jest tanio, do miasta może być, no ale jak czytam, ilie wieksze silniki tego gazu spalają, niedobrze mi się robi :shock:
Ukraina ridna maty, ne vkradesh ne budesh maty!
kevadra
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa