Zabezpieczenie blachy w bagażniku samochodu

02 Maj 2022, 14:12

Witam,

kilka dni temu odkryłem mały basen w bagażniku samochodu. Po lakierowaniu błotnika i zdejmowaniu lampy okazało się, że mechanik źle założył uszczelkę i do środka przeciakała woda. Odkryłem to po kilku miesiącach gdy wody pod kołem zapasowym spłynęło tak dużo, że dywanik powyżej zrobił się mokry.
Obecnie uszczelka jest już poprawniona, a wnętrze osuszone. Mam jednak prośbę o polecenie środka do zabezpieczenia blachy od środka. Nie widać na ten moment żadnych objawów korozji, ale na pewno nie było to pozytywne doświadczenie dla blachy. Auto to Toyota Auris/ 2012r.
Będę wdzięczny za podpowiedź.
mateuszg89
Nowicjusz

03 Maj 2022, 09:45

mateuszg89 napisał(a):Mam jednak prośbę o polecenie środka do zabezpieczenia blachy od środka. Nie widać na ten moment żadnych objawów korozji, ale na pewno nie było to pozytywne doświadczenie dla blachy.
Moim zdaniem elementy malowane najlepiej zabezpieczyć jakimś twardym woskiem (nie będzie brudziło, a w bagażniku takie zabezpieczenie powinno wystarczyć na długo). Miejsca łączenia powinno zabezpieczyć się sprayem takim który reaguje z ewentualną korozją, psiknąć niech wleci w łączenia a nadmiar wytrzeć. Jest sporo takich środków, może to być np. Novol Cavity Wax [link do oferty na Allegro wygasł], RUST STOP [link do oferty na Allegro wygasł], Krown [link do oferty na Allegro wygasł] do zabezpieczania profili.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Maj 2022, 11:52

dzięki za podpowiedź. pzdr
mateuszg89
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Polacy znają się na motoryzacji?
    Blisko 80% badanych Polaków twierdzi, że motoryzacja to ich hobby, a najczęstszym tego przejawem jest oglądanie motoryzacyjnych programów telewizyjnych. Takie wnioski płyną z najnowszego badania zrealizowanego ...
    Jak przygotować się do podróży kamperem?
    Jeśli chcesz podróżować całą rodziną lub z przyjaciółmi to całą masę pozytywnych wrażeń dostarczy jazda z przyczepą kempingową lub kamperem. Gdy czujemy zmęczenie, lub spodoba nam się okolica – spędzamy ...