Witam,
Stosuję od kiedy mam samochód. czas wykonania 40 minut (tak mi wychodziło)
1/ TURTLE WAX https://www.castorama.pl/sztyft-ochronn ... 99446.html po każdym myciu - nie istotne czy myjnia ręczna, automatyczna, czy sami w domu. Każdą uszczelkę tym smarujemy (tak może trochę ubrudzić blachę ale to nie istotne, i ważne by nie dać za mało, tylko jak najwięcej , im więcej tym lepiej). Smarujemy wszystkie uszczelki od drzwi kierowcy , pasażera, z tyłu za kierowcą , za pasażerem, wszędzie gdzie zobaczymy jakiekolwiek uszczelki. Nie zapominamy o uszczelkach co są pod maską - takie małe płaskie. Robimy to cały rok, zapobiega niszczeniu uszczelek i kosztownej wymianie na nowe . Można użyć silikonu w spraju do uszczelek, ale nie jestem pewna czy się sprawdzi, ten podany w linku wosk sprawdza mi się, bez problemu otwierałam drzwi w największe mrozy.
2/ SMAR BIAŁY PROFESSIONAL https://www.castorama.pl/smar-bialy-ma- ... 08875.html Gdy już skończymy z woskiem do uszczelek to bierzemy ten smar, i smarujemy wszystkie zamki : otwieramy drzwi i widzimy otwór na metalowy pręt co jest w karoserii - psikamy na niego , potem do środka otworu, który znajduje się w drzwiach - jak sikniemy to używamy płaskiego śrubokręta by ta zapadka ?! zmieniła pozycję i tam też do środka dajemy. Powtarzamy to w każdych drzwiach , aplikujemy na drzwi od bagażnika aplikujemy na górny i dolny element zamka , górny trze odsunąć przy użyciu płaskiego śrubokręta, pamiętamy też o zawiasach. Gdy zrobione są drzwi , podnosimy maskę i sikamy w ten mechanizm od otwierania i zamykania maski. I teraz najważniejsze. Otwieramy paliwo - tam gdzie na stacji wlewamy paliwo do baku, smarujemy zawias , potem sikamy na wystający taki przycisk - od zwalniania tej klapki , jak jest siknięte , to jedną ręką wciskamy go przy użyciu śrubokrętu płaskiego i sikamy znów - tak by dostało się do środka. Będzie delikatniej odskakiwać i nie będzie przymarzać. Można też dać do klamek - otwieramy klamkę i tam gdzie są otwory - sikamy sprajem. Taka jedna puszka powinna starczyć na jedną aplikację , u mnie tak wychodzi. Nadmiar zbieramy szmatką.
Mam nadzieję, że komuś to pomoże i uchroni przed dużymi kosztami.