Zabiorą samochody pijanym kierowcom!

18 Gru 2013, 11:47

Tiguan napisał(a):Na mocy przygotowanej nowelizacji Kodeksu Karnego kierowcy prowadzący na „podwójnym gazie” i mający we krwi powyżej 0,5 promila alkoholu stracą swoje pojazdy. To pierwsze tego typu rozwiązanie w Europie.

byczku55 napisał(a):Najbardziej prawidłowe, popieram to rozwiązanie jak by ludzie nie umieli sobie uświadomić jak pijemy to nie wsiadamy do samochodu... wiec takie rozwiązanie będzie bardzo dobre :)

Polska jest chorym krajem z chorą władza a plebs się cieszy... wprowadzłbym jeszcze ściąganie majtek przez głowę i wsadzanie kija w tyłek...

Ciekaw kiedy sejmowe pałki zaczną poważnie dbać o nasze bezpieczeństwo???
Ten co wymyśla te farmazony niech powie czy kary za jazdę po pijaku sa małe???
A jak się to ma do orzeczeń sądów ???

Generalnie sądy mają w d... moto pijaków dlatego jak u mnie w rodzinie jedna osoba została zdjęta przez Pana mającego 2,3 promila to sąd wymierzył karę w postaci dwóch lat w zawiasach i 5k grzywny!!!! no i zakaz prowadzenia przez 5lat!!! Osoba poszkodowana leczyła się kilka lat i jeździła na wóżku inwalidzkim...Ubezpieczyciel Warta oczywiście wypłaciła odszkodowanie ale dopiero po sprawie w sądzie i przy pomocy komornika!!!! A co ciekawe sprawca wypadku już drugi raz potrącił kogoś autem pod wpływem no ale wiadomo nikogo nie zaje.b.ał więc jeszcze jest przykładnym bohaterem....auto którym to zrobił było warte 4k...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

18 Gru 2013, 17:41

szybki napisał(a):Polska jest chorym krajem z chorą władza a plebs się cieszy... wprowadzłbym jeszcze ściąganie majtek przez głowę i wsadzanie kija w tyłek...

Ciekaw kiedy sejmowe pałki zaczną poważnie dbać o nasze bezpieczeństwo???
Ten co wymyśla te farmazony niech powie czy kary za jazdę po pijaku sa małe???
A jak się to ma do orzeczeń sądów ???

Generalnie sądy mają w d... moto pijaków dlatego jak u mnie w rodzinie jedna osoba została zdjęta przez Pana mającego 2,3 promila to sąd wymierzył karę w postaci dwóch lat w zawiasach i 5k grzywny!!!! no i zakaz prowadzenia przez 5lat!!! Osoba poszkodowana leczyła się kilka lat i jeździła na wóżku inwalidzkim...Ubezpieczyciel Warta oczywiście wypłaciła odszkodowanie ale dopiero po sprawie w sądzie i przy pomocy komornika!!!! A co ciekawe sprawca wypadku już drugi raz potrącił kogoś autem pod wpływem no ale wiadomo nikogo nie zaje.b.ał więc jeszcze jest przykładnym bohaterem....auto którym to zrobił było warte 4k...

Za jazdę po pijaku powinna być spora kara (ale nie umiem dokładnie określić jaka), za potrącenie kogoś po pijaku od 5 lat w górę (w zależności od szkody, jak kilka siniaków to tylko 5 lat, jak coś bardzo poważnego to 30). Za potrącenie ze skutkiem (tfu, tfu) śmiertelnym kara identyczna jak za morderstwo z premedytacją.

Ja nie rozumiem tylko jednego przepisu w tym temacie... Dlaczego można stracić prawo jazdy gdy się wraca od kolegi po alkoholu w nocy na rowerze (przez bloki oczywiście). Kara powinna być bardzo surowa w przypadku stworzenia jakiegoś niebezpieczeństwa jak np. jazda wtedy po ulicy. No ale za np. prowadzenie roweru w nocy na blokach mogą zabrać prawko??? Duży mandat wtedy powinien być bo co to ma do prawa jazdy??? To też jest absurd... Nie można prowadzić roweru u siebie pod blokiem po dwóch piwach... Ja znam kilka takich przypadków kiedy dla policji prowadzenie roweru w lekkim stanie upojenia w Dżungli bloków (Warszawska Wola), był to duży problem, to jest wszystko dziwne.

Pamiętam jak kiedyś byłem na rowerze (sam) i zadzwonił do mnie znajomy czy później wpadam - zgodziłem się. Parę godzin później wpadłem do niego od razu po rowerze, generalnie siedzieliśmy i on mówi - o słuchaj mam strasznie dobre whisky, dam Ci na spróbowanie! Nalał mi dwa większe kieliszki. Po spotkaniu przypomniałem sobie że przyjechałem rowerem i nie powinienem był pić bo nie mam teraz jak na nim pojechać (oczywiście po ulicach raczej rzadko mi się zdarzało jeździć ale po alkoholu nie pojechał bym nawet na chodniku czy ścieżce rowerowej, po prostu takie mam zasady). Znajomy mieszka 1 KM ode mnie, więc uznałem że poprowadzę rower po prostu (było trochę po północy) lub złapię autobus i pojadę z rowerem... Ale on mi wtedy powiedział, że jak policja złapie mnie prowadzącego rower po whisk'y, wyczuje i przebada to moją podstawę prawną aby zabrać mi prawko. Mnie wtedy zamurowało :o. A to było gdy dopiero ten przepis wszedł, jeszcze o nim nie wiedziałem... Kolega jest prawnikiem, tak więc okazało się że miał racje. Zostawiłem rower u niego, z kwestii służbowych nie miałem czasu by go odebrać, a on miał wyjechać do Chin na 10 dni, 3 dni po tym spotkaniu, gdyby nie to że przyjechał do mnie na nim, a ja go później odwiozłem samochodem (dwa dni po tej sytuacji rzecz jasna) to bym pewnie nie miał roweru przez dwa tygodnie... Co za absurd... Oczywiście musiałbym trafić na służbiste ale takich też jest nie mało, a prawa jazdy tracić nie chciałem.

Durne te przepisy są niesamowicie. Według mnie kara za spowodowanie wypadku po alkoholu powinna wyglądać tak:

Przypuszczalny (oceniony przez lekarzy) czas leczenia ofiary X 10 w najłaskawszym wyroku. Albo po prostu moja wcześniejsza propozycja...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

18 Gru 2013, 22:57

Vermin napisał(a):Ja nie rozumiem tylko jednego przepisu w tym temacie... Dlaczego można stracić prawo jazdy gdy się wraca od kolegi po alkoholu w nocy na rowerze (przez bloki oczywiście). Kara powinna być bardzo surowa w przypadku stworzenia jakiegoś niebezpieczeństwa

To ja Ci powiem z innego punktu widzenia żeby było wiadomo czemu rower jest tak ważny w życiu policjanta...
Nasze ukachane państwo jest typem pozoranta a więc kiedy będziesz słuchać w TV jak to policja jest fajna, łapie przestępców to wiedz ze te wiadomości tworzone sa na podstawie tabelek a tabelki są tylko tabelkami więc jeżeli ukradniesz komuś auto trafisz do tabelki z przestępcami, złapie cię policja po alkoholu w aucie trafiasz do tej samej tabelki do niedawna rowerek tez był grany w tej samej tabelce... a teraz pomyśl jest sukces??? jest A premia będzie za łapanie przestępców będzie ??? no oczywiście że będzie....

Pewnie ostatnio słyszałeś o sprawie pod Otwockiem kutafon zabił dziecko autem i uciekł no i co???
Niby drań tylko kto draniowi pozwolił byc na wolności...Czyja jest to wina???
Miasto z którego pochodzi ten kutafon jest akurat znane z podobnych sytuacji i co ciekawe są jeszcze lepsi od niego którzy siedzieli kilka miesięcy...bo tylko zabili dwie osoby...tylko byli naćpani... Pamiętaj żyjemy w kraju gdzie rządzą nami pozoranci i wykonuja pozorne ruchy.
szybki
Moderator - Tuning

19 Gru 2013, 01:20

Zaostrzanie kar nie zmieni za wiele, jeśli nie będzie się egzekwowało prawa. Mamy dość surowe prawo, ale niestety z jego egzekwowaniem już tak dobrze nie jest.
mike1
Nowicjusz

Auto: Ford Focus

19 Gru 2013, 03:04

szybki napisał(a):To ja Ci powiem z innego punktu widzenia żeby było wiadomo czemu rower jest tak ważny w życiu policjanta...
Nasze ukachane państwo jest typem pozoranta a więc kiedy będziesz słuchać w TV jak to policja jest fajna, łapie przestępców to wiedz ze te wiadomości tworzone sa na podstawie tabelek a tabelki są tylko tabelkami więc jeżeli ukradniesz komuś auto trafisz do tabelki z przestępcami, złapie cię policja po alkoholu w aucie trafiasz do tej samej tabelki do niedawna rowerek tez był grany w tej samej tabelce... a teraz pomyśl jest sukces??? jest A premia będzie za łapanie przestępców będzie ??? no oczywiście że będzie....

Pewnie ostatnio słyszałeś o sprawie pod Otwockiem kutafon zabił dziecko autem i uciekł no i co???
Niby drań tylko kto draniowi pozwolił byc na wolności...Czyja jest to wina???
Miasto z którego pochodzi ten kutafon jest akurat znane z podobnych sytuacji i co ciekawe są jeszcze lepsi od niego którzy siedzieli kilka miesięcy...bo tylko zabili dwie osoby...tylko byli naćpani... Pamiętaj żyjemy w kraju gdzie rządzą nami pozoranci i wykonuja pozorne ruchy.

Niestety... Ale mnie to koszmarnie wkurza, a najbardziej świadomość że praktycznie nie mam na to wpływu, nie rozumiem jak można potraktować kogoś łagodnie po spowodowaniu wypadku w taki sposób :no:.

mike napisał(a):Zaostrzanie kar nie zmieni za wiele, jeśli nie będzie się egzekwowało prawa. Mamy dość surowe prawo, ale niestety z jego egzekwowaniem już tak dobrze nie jest.

To również prawda... Egzekwowanie prawa u Nas jest idealne tylko gdy złapią 16-latka ze skrętem... Żałosne... "System karci gołębie, wybacza krukom".

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

19 Gru 2013, 10:45

niestety nie da sie wyłapać wszystkich ludzi teraz mówie o pijanych kierowacach , a czasem i osoby które są złapane są wysoko postawione albo mają znajomości i im sie to po prostu upiecze :(
„Nie jeździj szybciej niż lata Twój Anioł Stróż”
byczku55
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 1985
Auto: ŠKODA OCTAVIA
Silnik: 1.9 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

19 Gru 2013, 11:30

byczku55 napisał(a):niestety nie da sie wyłapać wszystkich ludzi teraz mówie o pijanych kierowacach , a czasem i osoby które są złapane są wysoko postawione albo mają znajomości i im sie to po prostu upiecze

Ale to jest problem pozorantów i pozornego prawa czyli masz karę i milion możliwości jej uniknięcia.
Mój znajomy jechał przez Skandynawię z lawetą na terenie zabudowanym 100km/h i odsiedział 2tyg. jak myślisz nauczył się pokory???
szybki
Moderator - Tuning

19 Gru 2013, 11:48

No jasne że tak:) rany nie spodziewał się że może być aż tak surowe prawo, patrząc na to co napisałeś to w Polsce to jest nic dostaniesz 500 zł i dziękuje, znowu zrobisz to samo za kilka dni tylko będziesz sie modlił żeby Ci nie złapaili bo szkoda kasy czy tam radio sobie odaplisz i będziesz pytał gdzie stoją
byczku55
Nowicjusz

19 Gru 2013, 12:14

byczku55 napisał(a):No jasne że tak:) rany nie spodziewał się że może być aż tak surowe prawo, patrząc na to co napisałeś to w Polsce to jest nic dostaniesz 500 zł i dziękuje, znowu zrobisz to samo za kilka dni tylko będziesz sie modlił żeby Ci nie złapaili bo szkoda kasy czy tam radio sobie odaplisz i będziesz pytał gdzie stoją

Diabeł tkwi w szczegółach, jesteśmy traktowani jak de..le przez naszych władców i nie ważne kto rządzi ważne że jest dziurawe prawo...a te dziurki w prawie nie są bez powodu...

Pani w skarbowym będzie Cię ganiać za 50zł, zajmie Ci wszystkie konta ale ta sama Pani jak ktoś zawiśnie 100mln. zł. nie wiedzieć czemu nie zwróci na to uwagi... no bo prawo na to pozwoli.
Najgorsze jest to że do której dziedziny życia się nie dotkniesz to masz burdel prawny i czy to będą drogi i pijani kierowcy czy to będą "poważne tematy" to zawsze jest to samo głupie prawo i "fajni" urzędnicy.

Więc wiedz o tym że jeżeli ktoś po pijaku autem potrąci Cię i tylko stracisz nogę dostanie zawiasy i grzywnę 10k a Ty będziesz miał 2lata walki po sądach o odszkodowanie i dozgonną walkę z ZUSem w zakresie udawadniania że noga służy do pracy i bez niej ciężko jest w życiu...
Jak ten sam człowiek drugi raz też po alkoholu Cię potrąci i urwie drugą nogę to znowu dostanie zawiasy albo odsiedzi pół roku i wyjdzie bo jeszcze żyjesz... no chyba że TVN nagłośni sprawę to będzie ostrzej. Nie zmienia to faktu że z ZUSu dostaniesz 700zł renty a z ubezpieczalnią będziesz walczyć około 2lat.
Ale pamiętaj ryba psuje się od głowy...
szybki
Moderator - Tuning

19 Gru 2013, 12:33

Dobra zmieniłem zdanie po tym co napisałeś jednak odebranie samochodu to jest i tak pikuś nie brałem pod uwagę faktu co sie stanie z osobą która zostanie pokrzywdzona i jak zostanie jej to "wynagrodzone" przez nasze państwo... bo tak jak pisałeś skończy się to pewnie 700zł renty w przypadku poważnego uszberbku na zdrowiu jak nie możemy pracować i jeszcze będziemy musieli to udowodnić, reasumując paranoja :(
byczku55
Nowicjusz

24 Gru 2013, 14:12

Głupi pomysł.
To co może tym co zakłócają ciszę nocną zabrać sprzęt audio? Albo tym co przechodzą na czerwonym świetle zabrać buty?
To prawda że moje poglądy są oryginalne, ludzie mi tego zazdroszczą bo też by tak chcieli, ale nie potrafią, więc działa u nich zasada negacji. Nie potrafią czegoś zrozumieć więc to odrzucają.
mih
Początkujący

Auto: BMW ///MPOWER ///M3
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Inne

28 Gru 2013, 14:12

Również popieram, jeżeli straci samochód to za drugim razem już nie będzie miał czym pojechać, przynajmniej tak logika wskazuje. Ne znam się na prawie ale zastanawia mnie fakt czy jest zgodne z konstytucją, bo za to samo przewinienie wartość kary będzie różna dla innych przypadków. Czy czasami nie jest to zwykła populistyczna zagrywka, która i tak nie b ędzie wprowadzona
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2003

30 Gru 2013, 23:08

Bardzo możliwe że to w ogóle nie wejdzie w życie.
byczku55
Nowicjusz

01 Sty 2014, 17:14

No i znowu zgineło 6 osób przez pijanego debi.la ...w Kamieniu Pomorskim.
d...l już był zatrzymywany po pijaku więc ... co jest k.rwa z tym prawem????

Ciekawe czy teraz dostanie dyplom uznania no bo do trzech razy sztuka...?

I dalej bedą nas karmić drętwymi sloganami o zaostrzeniu prawa :no:
szybki
Moderator - Tuning

03 Sty 2014, 00:20

Ja proponuje wprowadzenie kar cielesnych, w końcu ludzie są tylko zwierzętami a każde zwierze najbardziej boi się bicia, jak ktoś dostanie 500 batów za takie coś i bedzie dłuugo cierpiał to może zrozumie bo we więzieniu to się wyleży i najje za darmo.
M_TT
Początkujący

Miejscowość: ...