Zabrany dowód rejestracyjny, po wypadku.

07 Sie 2010, 22:23

Witam
Nie jest to samochód, a motorower skuter po wypadkowy.
Osoba która sprzedaje go mówi że jest zatrzymany dowód rejestracyjny, a skuter stoi u niego w garażu od 2007r.

Zastanawiam się czy jak kupię ten pojazd to się nie wpakuje w jakieś problemy.
Prawdopodobnie nie było opłacane OC przez tan okres (na pewno), czy jest obowiązek tak jak na samochód ciągłości ubezpieczenia OC.
Czy po takim okresie czasu jak facetowi zabrali dowód rejestracyjny, to po spisaniu z nim umowy kupna/sprzedaży i jego oświadczeniu że pojazd jest jego własnością, będę mógł bez problemu zarejestrować ten pojazd.

Jak chodzi o stan techniczny, to ma tylko porysowane plastiki, z tego co widać. Raczej po tym wypadku wiele nie ucierpiał ten motorower.
handdy
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

08 Sie 2010, 10:14

Nie wiem jak jest z dowodem rejestracyjnym. Ale jako kupujący z OC nie powinieneś mieć problemów. Przepis mówi, że jeżeli dotychczasowy właściciel wbrew obowiązującemu prawu nie ubezpieczył pojazdu to kupujący powinien to uczynić w terminie przewidzianym przez ustawę, czyli masz na to 30 dni (pamiętaj, że bez ubezpieczenia i dowodu rejestracyjnego nie możesz wyjeżdżać na ulicę). Dodam, że aby zarejestrować pojazd trzeba mieć przegląd ważny minimum jeszcze przez miesiąc.
kminek4
Nowicjusz

Miejscowość: Miasto

08 Sie 2010, 11:27

handdy napisał(a):Osoba która sprzedaje go mówi że jest zatrzymany dowód rejestracyjny,

Musi posiadać pokwitowanie z policji ze DR został zatrzymany oraz wpisane za co...
handdy napisał(a):Czy po takim okresie czasu jak facetowi zabrali dowód rejestracyjny, to po spisaniu z nim umowy kupna/sprzedaży i jego oświadczeniu że pojazd jest jego własnością, będę mógł bez problemu zarejestrować ten pojazd.

Bierzesz gościa i pokwitowanie na zatrzymany DR i wizyta w WK wszystko Ci wyjaśni...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Sie 2010, 19:12

Będziesz mógł zarejestrować pojazd jak skuter przejdzie badanie techniczne powypadkowe z badania dostaniesz kwit od diagnosty idziesz do WK i odbierasz dowód a później to już tylko kwestia rejestracji. Umowę musisz spisać i zaznaczyć w niej, że nie ma dowodu rejestracyjnego.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

08 Sie 2010, 20:22

a więc tak - dwa tygodnie temu zakupiłem pojazd uszkodzony z zatrzymanym dowodem rejestracyjnym i dokonuje czynności aby go zarejestrować i moge wyjaśnić jakie są procedury według mojego WK . Pisze specjalnie - mojego WK - gdyż co urząd to okazuje się co innego :mrgreen: . Do rzeczy : zanim kupisz , wyślij sprzedającego do WK włąsciwego dla miejsca zarejestrowania pojazdu , po zaświadczenie o wpisie do ewidencji z danymi które znajdują się w DR. Gość ma napisać podanie i zapłacić 17 zł opłaty. Jak to dostaniesz , przeczytasz , porównasz z numerami , dowiesz się czy aby nie była wydana książka pojazdu , będzie pasować , to kupuj. Następny urząd to skarbówka (pomijam te 1000 zł zwolnione ) Tam na podstawie umowy , pokwitowania od policjanta , owego zaświadczenia z WK , ewentualnie i przedewszystkim książki pojazdu opłacić co należy. Potem po naprawie sprzętu przegląd powypadkowy i zwykły okresowy . Nie zapomnieć o ubezpieczeniu :!: Na końcu WK i z powrotem do ubezpieczenia .
Ostatnio edytowany przez bonifacy, 08 Sie 2010, 20:25, edytowano w sumie 1 raz
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

08 Sie 2010, 20:25

bonifacy napisał(a):mojego WK

Dla mnie to zadna nowośc... :neutral: Mam z nimi do czynienia na codzień... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...