Zabudowa Busa na Campera bez zmiany przenaczenia

01 Lut 2022, 20:42

Dzień dobry,
chciałbym się zająć wykonywaniem zabudowy busa na campervan camperbusa wiadomo o co chodzi. Kupowałbym dostawczaki i przerabiał ale bez zmiany przeznaczenia czy rodzaju pojazdu, nadal byłby dostawczak/ciężarowy oraz dalej sprzedawał.

Pytanie brzmi jakie PKD działalności wybrać?
Pawlinho90
Nowicjusz

01 Lut 2022, 21:21

Pawlinho90 napisał(a):Kupowałbym dostawczaki i przerabiał ale bez zmiany przeznaczenia czy rodzaju pojazdu, nadal byłby dostawczak/ciężarowy oraz dalej sprzedawał.
Marzenia ściętej głowy opisujesz.Nie ma takiej możliwości.... :!: :!: :!:
Ps.każda ingerencja musi być udokumentowana i poparta badaniem tech.wykonanym na OSKP....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

01 Lut 2022, 22:35

Wydaje mi się że nie masz racji bo co diagnostę obchodzi co masz na pace dostawczaka? No tyle że rozmawiamy o dostawczaku czyli blacha i ściana grodziowa musi być a jednak w takiej konfiguracji ''kamper'' jest mało rozchwytywany nie uważasz?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Lut 2022, 22:51

Zabudowa nie trwała i nie wymaga żadnych homologacji. Przewożony jest załadunek, który można zdemontować.
Chodzi mi tylko o PKD do działalności ale chyba znalazłem PKD 29.20.Z tylko czy to nie wymaga rozliczeń VAT lub innych głupot.
Pawlinho90
Nowicjusz

02 Lut 2022, 01:02

Kao napisał(a): bo co diagnostę obchodzi co masz na pace dostawczaka?
Jeżeli masz na myśli diagnostę z"poczty"to masz całkowicie rację.Nie widzę sensu żeby dalej ten temat dyskutować....!!!!
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

02 Lut 2022, 01:09

Pawlinho90 napisał(a):Zabudowa nie trwała i nie wymaga żadnych homologacji.
Zacznij chodzić po ziemi a nie bujasz na chwilę obecną w obłokach.... :!: :!: :!: :shock:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator LPG
    Kkalkulator pozwala obliczyć szacunkową różnicę w kosztach eksploatacji samochodu w zależności od zasilania silnika benzyną, a gazem (LPG). Na podstawie danych wprowadzonych do formularza obliczymy przyblizony czas ...

02 Lut 2022, 08:03

Ale Migi tu nie chodzi o pocztę, często budowlańce/mechanicy/hydraulicy/ elektrycy itp mają zabudowy na narzędzia i dlaczego trzeba by było to zgłaszać?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Lut 2022, 12:28

Kao napisał(a): często budowlańce/mechanicy/hydraulicy/ elektrycy itp mają zabudowy na narzędzia
Kao-ja mam taką zasadę:2 godz.myślę a 5 min. robię....Taki wynalazek co Ty podajesz jak się ma do kampera.... :?: :?: W trakcie kiedy jeszcze pracowałem spotykałem różne wynalazki ale to musi być wpisane w DR a nie np.w DR osobowy a to typowa ciężarówka..... :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

02 Lut 2022, 13:41

Czekaj czekaj bo Ty o jednym a ja o drugim.
Pawlinho90 napisał(a):Kupowałbym dostawczaki i przerabiał ale bez zmiany przeznaczenia czy rodzaju pojazdu, nadal byłby dostawczak/ciężarowy oraz dalej sprzedawał.

Migi60 napisał(a):Ps.każda ingerencja musi być udokumentowana i poparta badaniem tech.wykonanym na OSKP....

Więc Ci tłumaczę o ile nadal zostaną zachowane normy dla dostawczaka/ciężarówki to można i sobie basen z tyłu montować i nikomu nic do tego.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Lut 2022, 14:37

Kao napisał(a):to można i sobie basen z tyłu montować i nikomu nic do tego.
Tak oczywiście można zamontować łóżko,tapczan,dodatkowe siedzenia itp.,itd., To jest moje i wara bo ja tu rządzę..... :!: :!: :!: Masz całkowicie rację że można robić w ten sposób bo dla mnie to żadna nowość.Przez 12 lat pracy na SKP widziałem różne cuda które kończyły się odlotem w siną dal.Nawet jak piszesz o tej wannie to ona musi spełniać/odpowiadać war.tech.odpowiedniego montażu i przejść dodatkowy przegląd....Ja nie widziałem innej drogi w tym temacie i nie zmieniam swojego zdania w tym temacie.... :!: :!: :!:
Ps.jeżeli dalej będziesz podawał tak skrajne przypadki to koniec dyskusji z mojej strony.Wybacz ale przeróbka ciężarówki na kampera bez dodatkowych badań tech.nie mieści mi się w głowie.... :shock: :shock:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP