Zabudowa butli gazowej

28 Cze 2011, 21:16

Witam! Nie wiem czy jest to odpowiednie miejsce na tym forum na to pytanie ale w końcu jest w jakiś sposób związane z gazem. Ale do rzeczy.
Czy można zabudować butlę gazową? Chodzi mi konkretnie o jakąś fajną skrzynkę w której zabudowało by się butlę. Jest to dopuszczalne?
mirko50
Początkujący

Miejscowość: Wola Zarczycka
Prawo jazdy: 13 05 2008
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

29 Cze 2011, 14:00

Sądzę, że chodzi Ci o to, by dużej butli w bagażniku nie było widać ...
Skoro zbiornik toroidalny jest niewidoczny, to nie widzę przeciwwskazań aby na taką butlę nałożyć jakiś docięty z wykładziny element maskujący ... nie ma zakazu, ale warto postarać się aby dostęp do butli był w miarę łatwy np. na przeglądzie ... pozdro
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

29 Cze 2011, 17:20

mirko50 napisał(a):Czy można zabudować butlę gazową?

Nic nie słyszałem zeby nie mozna było tego zrobic.Tylko jedno małe ale:gdzie ten zbiornik się znajduje... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

29 Cze 2011, 21:28

oczywiście w bagażniku. Dokładnie po lewej stronie wzdłuż auta. Zajmuje połowę bagażnika i jak dla mnie paskudnie wygląda bo jest porysowana itd. Pomyślałem że zrobiło by się fajną skrzynkę i obił ją fajną wyściółką i wyglądał by to troszkę lepiej. Tylko co na to diagnosta i policja... A nie wiecie czy ktoś już tak zrobił? Oczywiście zrobiło by się dostęp do zaworu i nr to jest pewne .
mirko50
Początkujący

Miejscowość: Wola Zarczycka
Prawo jazdy: 13 05 2008
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6 105KM
Rok produkcji: 2005

30 Cze 2011, 17:37

mirko50 napisał(a): Tylko co na to diagnosta i policja...

Jezeli zabudowa będzie spelniała wszystkie warunki tech.wymagane przy załozeniu instalacji LPG to ja nie widzę zadnego powodu zeby czegos takiego nie zrobić.Oczywiscie jak wiesz a myśle ze powinneś wiedzieć musi być porządna wentylacja w przypadku rozszczelnienia się zbiornika lub zaworu.Jezeli to jestes w stanie wykonac to"no"problem.Nie jestem pewny czy juz własnie takich rzeczy w trakcie OBT nie widziałem.... :wink:
mirko50 napisał(a): Oczywiście zrobiło by się dostęp do zaworu i nr to jest pewne .

To warunek wykonania własnie takiej zabudowy... :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

01 Lip 2011, 15:27

Migi60 napisał(a):musi być porządna wentylacja w przypadku rozszczelnienia się zbiornika lub zaworu.
To warunek wykonania własnie takiej zabudowy... :!:

To podaj sposób w jaki jest to zrobione przy toroidalnym zbiorniku - jest pod wykładziną i stertą klamotów przewożonych w bagażniku ...
To pomoże koledze w skleceniu osłony ...
W/g mnie - żadnych obostrzeń nie ma - jedynie łatwy dostęp do tabliczki i zaworu, a więc montaż na rzepy itp .
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

01 Lip 2011, 19:36

silvo44 napisał(a):W/g mnie - żadnych obostrzeń nie ma - jedynie łatwy dostęp do tabliczki i zaworu, a więc montaż na rzepy itp .
silvo44 napisał(a):To podaj sposób w jaki jest to zrobione przy toroidalnym zbiorniku - jest pod wykładziną i stertą klamotów przewożonych w bagażniku

Ja się tym nie zajmuję a więc nic ciekawego nie podpowiem.Obserwując jednak w codziennej pracy zamontowany tak zbiornik muszę powiedzieć ze zadnego ciekawego rozwiązania nie widzialem oprocz niestety tego jak piszesz wyzej.... :(
Oczywiście ze tak.Mozna to traktować jako drugą pokrywę na zbiorniku i w niczym nie narusza to przepisów odnośnie montazu instalacji LPG....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP