Zachowanie zimą

07 Sty 2010, 21:01

Hejka :) Może wyda się Wam to dziwne ale mam pytanie a właściwie prośbę o pomoc.
Jako że jest zima a ja mam od 5 miesięcy prawo jazdy, chciałabym się dowiedzieć jak zrobić tzw. "bączka" czyli wchodzenie w zakręty na ręcznym. Chciałam się sama nauczyć ale wychodziło mi średniawo, nawet bardzo... Poprosiłam męża to wziął mnie w miejsce temu sposobne i chciał pokazać ale ja już tysiąc razy widziałam jak to wygląda i tłumaczę mu, że interesuje mnie strona techniczna, nie wizualna bo i tak mi to nic nie da. Próbowałam kilka razy i wychodziło mi niby tak niby nie, widziłam jak ten już patrzy i mówi "ok, masz ostatnią szansę" no to zrobiłam (i wyszedł :cool: ) tyle że blisko autobusu, pokręciło nami ale skontrowałam jak należy i niczego nie przybrałam. A ten zaczął wrzeszczeć że nie umiem i nie będę umiała! No to mu powiedziałam że gdzieś mam taką naukę z nim.
No ale fakt faktem chcę żeby ktoś choć spróbował mi to wytłumaczyć jak się tego nieszczęsnego bączka robi...
Pozdrawiam, Gosia :smile:
Stokrotka
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rybnik

07 Sty 2010, 22:30

MX3? Ma to kontrolę trakcji? Jak ma i się nie da wyłączyć to nie zrobisz.

A autem bez elektroniki z napędem na przód się bączka nie zrobi mimo wszystko tylko można wejść w zakręt na ręcznym.

Rozpęd -> Skręt -> Ręka ma leżeć już dawno na ręcznym i wciśnięty jego przycisk, podnosisz ręczny blokują się tylne koła a że kierownicą skręciłaś to tył leci -> Odbicie kierownicą w przeciwną stronę niż przed chwilą :P.

Ciężko to wytłumaczyć ale jak jedziesz i skręcisz delikatnie i zablokujesz tylne koła to d..a Ci ucieknie -> skręt w lewo d..a leci z prawej strony, skręt w prawo d..a leci z lewej strony.. żeby to kontrolować trzeba skręcać w przeciwnym kierunku czyli koła przednie muszą skręcać tz. jechać tam gdzie chcemy żeby samochód jechał..

Jedziesz, skręcasz w prawo, dajesz ręczny, d..a próbuje Cie wyprzedzić lewą stroną i kontrujesz skrętem w lewo odpowiednio mocno (jak za lekko skręcisz d..a wyprzedzi Cie całkiem i będziesz miała "bączka" :P)..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

08 Sty 2010, 08:30

:grin: Dzięki :wink:
Czy jest tam kontrola trakcji to nie wiem ale to jest stare auto 93 rocznik a męża się nie zapytam narazie bo jeste, na niego obrażona :wink:
No i tak te wchodzenie na ręcznym zrobiłam tylko mi nie wychodziło (raz tylko za co taką reprymendę dostałam) I chyba będę musiała duuuużo ćwiczyć :wink: Pozdro :smile:
Patrz na ręce swojemu przyjacielowi, żeby Ci przypadkiem nic złego nie zrobił
Stokrotka
Nowicjusz
Awatar użytkownika

10 Sty 2010, 12:42

Znajomemu znajomego policja wlepila 500zł mandatu jak zoabczyla ze zawracal na recznym (a niby mogli dac az 1000zł), takze uwazaj z takimi manewrami na miescie :P
LethalPwnager
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok, Polska

10 Sty 2010, 15:49

LethalPwnager napisał(a):Znajomemu znajomego policja wlepila 500zł mandatu jak zoabczyla ze zawracal na recznym (a niby mogli dac az 1000zł), takze uwazaj z takimi manewrami na miescie :P

A moze mu po prostu dupe znioslo?:P
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

11 Sty 2010, 12:07

Nieeee no gdzie na mieście :wink: takie rzeczy tylko na uboczu robić można ;) Szczególnie mi :lol: Muszę się nauczyć dopiero tego ;)
Patrz na ręce swojemu przyjacielowi, żeby Ci przypadkiem nic złego nie zrobił
Stokrotka
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

0.9 l/100 km hybrydową Toyotą Yaris
    0.9 l/100 km hybrydową Toyotą Yaris - rozstrzygnięcie konkursu Toyota Motor Poland W sobotę 6 października Toyota Motor Poland zorganizowała finał konkursu "Wygraj nową hybrydową Toyotę Yaris ". Po czterech miesiącach etapów ...

11 Sty 2010, 12:36

qki007 napisał(a):A moze mu po prostu dupe znioslo?:P

Kolego ty chyba kpisz co myślisz ze nie będę widzieć jak tylne koła ci w miejscu stanęły :?: :idea:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

11 Sty 2010, 14:37

samurajsj700 napisał(a):
qki007 napisał(a):A moze mu po prostu dupe znioslo?:P

Kolego ty chyba kpisz co myślisz ze nie będę widzieć jak tylne koła ci w miejscu stanęły :?: :idea:

Udowodnij :)
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

11 Sty 2010, 15:52

Np . Sytuacja jada za tobą nie oznakowanym radiowozem a ty na ręcznym śmigasz :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

11 Sty 2010, 21:44

samurajsj700 napisał(a):Np . Sytuacja jada za tobą nie oznakowanym radiowozem a ty na ręcznym śmigasz :mrgreen:

Chyba ze.. ale w pobliżu innych pojazdów czy nawet ludzi ręcznego czepiam się tylko na postoju:)
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

11 Sty 2010, 21:47

he he he he :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika