Zacieki po umyciu samochodu

04 Lip 2015, 15:20

Witam.

Mój samochód jest koloru czarnego(metalik) i mam duże problemy z utrzymaniem łądnego wyglądu. Głownie chodzi mi o zacieki powstałe po umyciu samochodu.

Mimo iż samochód jest opłukiwany "wodą ozonową" to zacieki i tak powstają. Wybieranie ich na sucho to po prostu czasochłonne i męczące zajęcie zaś na mokro nie od razu znikają bo robią sie nowe :)

Czy istanieje jakiś preparat czy domowy sposób aby po umyciu przetrzeć samochod jeszcze raz właśnie jakimś płynem czy czymś?

Co sądzicie o zwykłym płynie do szyb z alkoholem? Czy może jest coś typowego do karoserii ?
Brumm
TomTomek
Początkujący

Zdjęcia: 5
Miejscowość: Inowrocław
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

16 Lip 2015, 01:58

Myj samochód w cieniu, a najlepiej pod wieczór kiedy się zwiększa wilgotność powietrza i tak szybko woda na nim nie wysycha.
Druga rzecz to kup dobrą ściągaczkę do szyb, której pałąk trzymający gumę się ugina ( dostosowuje do zakrzywień ), a nie taką sztywną jak do domowych okien. Po umyciu auta ściągnij największe krople, a następnie cały wytrzyj ściereczką, która dobrze chłonie wilgoć i nie pyli.
Ja mam srebrny i zawsze tak robię - zero zacieków, a woda u mnie jest z dużą ilością kamienia.
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

18 Lip 2015, 10:17

może masz po prostu twardą wodę w kranie?
jeśli tak nawet cień nie pomoże za bardzo ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

06 Sie 2015, 13:17

Jeśli dobrze pamiętam szampon Sonaxa 2w1 zmiękcza w jakimś stopniu wodę. Osobiście używam i jestem z niego zadowolony, jeszcze nigdy nie zostały u mnie po nim zacieki. :)
zielonek
Aktywny

Auto: P 206