Zadaj pytanie ekspertowi ubezpieczeniowemu

23 Sty 2015, 12:55

Witam,

Takie ostatni mi się nasunęło pytanie :)
Czy ubezpieczając samochód który jest wykorzystywany w ramach działalności gospodarczej powinienem otrzymać od TU fakturę? Muszę się o nią upominać? Bo wydaje mi się że standardowo nie dostajemy takiego dokumentu po ubezpieczeniu auta.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

23 Sty 2015, 13:05

Rzeczywiście TU nie wystawiają faktur. Za fakturę posłuży Ci polisa, którą otrzymasz po zawarciu ubezpieczenia.

Urszula Zimnoch
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4

23 Lut 2015, 16:29

Mam takie pytanie - co to jest udział własny w AC ? często się spotykam z tym sformułowaniem i nie bardzo wiem co to znaczy.
nowakdariusz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 1992
Auto: fiat
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

23 Lut 2015, 16:37

Udział własny inaczej nazywa się franszyzą redukcyjną.
Wyróżnia się dwie kategorie franszyzy redukcyjnej. W pierwszej to Ty sam decyduje o wysokości udziału własnego w momencie zawierania umowy. Dzięki wprowadzeniu udziału własnego do polisy AC istnieje możliwość obniżenia wysokości składki. Musisz tylko pamiętać, że w razie szkody wypłacone odszkodowanie zostanie obniżone o wysokość tego udziału.

W niektórych towarzystwach można spotkać tzw. ukryte udziały własne, z których klient nie może zrezygnować, nawet gdyby chciał wpłacić dodatkową składkę. Są to np.: udział własny za kradzież samochodu z miejsca niestrzeżonego, udział własny za przekroczenie prędkości lub wyprzedzanie w miejscu niedozwolonym, udział własny za drugą i kolejną szkodę w roku polisowym. Warto zwrócić na to uwagę i wybrać taki pakiet, w którym nie stosuje się ukrytych udziałów własnych.
mfind
Aktywny

29 Wrz 2016, 19:10

Witam. Posiadam prawo jazdy 4 lata, nigdy nie miałem na siebie ubezpieczenia pojazdu choć zrobiłem ze 100tys km, rozchodzi się o składkę co zrobić by mieć jak najniższą narazie mam takie warianty jeżeli by było coś co ją jeszcze obniży ew w jakim TU zawierać OC+NNW.

ubezpieczenie jako współwłaściciel,
pojemność do 2L
Audi i BMW odpada,
stosunkowo młody rocznik +2006
co jeszcze wpłynie na wysokość składki?
Damiankox
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 09 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Omega
Silnik: 2.2 dti
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

23 Mar 2017, 10:04

Generalnie mówiąc, podczas kalkulacji składki każdy ubezpieczyciel bierze pod uwagę takie czynniki, które mają wpływ na prawdopodobieństwo wystąpienia szkody w przyszłości. Na wysokość składki, oprócz tego co wymieniłeś, może wpłynąć miejsce zamieszkania, twój stan stan cywilny, zawód jaki wykonujesz.
Zerknij do artykułu, w którym piszemy o sposobach na tańsze OC.
[link do mFind wygasł]
mfind
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Master Truck 2013 / relacja
    Międzynarodowy Zlot Ciężarowych Pojazdów Tuningowanyh MASTER TRUCK 2013, odbył się już po raz dziewiąty na Autodromie Delta mieszczącym się na terenie lotniska Aeroklubu Opolskiego w Polskiej Nowej Wsi pod Opolem. ...

25 Wrz 2017, 13:07

Witam, bardzo proszę o poradę. Posiadam samochód gdzie w DR jestem wpisany ja, jako właściciel i zona współwłaściciel. Podczas ubezpieczania Pani w TU powiedziała, ze korzystniejsze bedzie gdy w ubezpieczenie zostane wpisany tylko ja (wieksze zniżki itp), wiec za jej rada tak zrobiłem. Zona zostala pominieta w ubezpieczeniu, ale widnieje w dowodzie rejestracyjnym. Ostatnio doszlo do szkody z mojej winy. Jakie teraz konsekwencje zostaną wyciągnięte w stosunku do tego pominiecia?
Thomas1
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 07 2007
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Citroen c5
Silnik: 1'8
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003

02 Paź 2017, 13:58

Dzień dobry,
w najgorszej sytuacji ubezpieczyciel zażąda dopłaty składki wynikającej z ewentualnej zmiany prawdopodobieństwa spowodowania szkody w przyszłości. Ubezpieczalnia nie powinna odmówić wypłaty odszkodowania ze względu na opisane przez Pana okoliczności.
mfind
Aktywny

26 Sty 2021, 01:01

Dzień Dobry.

W czerwcu kupiłem auto i dziś spowodowałem stłuczkę. Auto ubezpieczyłem na siebie i jest to pierwszy pojazd ubezpieczany na mnie. Czy mogę spodziewać się wyższej ceny ubezpieczenia niż ta którą zapłaciłem ostatnio (nie miałem żadnych zniżek)
M4sterREC
Obserwowany

03 Mar 2021, 14:01

M4sterREC napisał(a):Czy mogę spodziewać się wyższej ceny ubezpieczenia niż ta którą zapłaciłem ostatnio (nie miałem żadnych zniżek)
Otóż nie ma na to pytanie jednej odpowiedzi. To, jak bardzo wzrośnie składka kolejnej polisy, zależy od ubezpieczyciela i zasad panujących w Twoim TU. Jedna firma będzie uzależniała wysokość zwyżki od ilości i skali dotychczasowych szkód, a w drugiej duży wpływ na nią będą miały zmieniające się taryfy.

Ostatecznie może być tak że uzyskana zniżkę np. 10% po roku zamienisz na zwyżkę po kolizji i wyjdziesz tak jak byś dalej nie miał zniżek.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Mar 2021, 19:06

Witam,
Mam pytanie do specjalistow. Otoz mialem kolizje samochodowa nie spowodowana moja wina, spisalem oswiadczenie ze sprawca i zglosilem szkode do jego ubezpieczyciela po czym on na drugi dzien wycofal sie z tego oswiadczenia i zlozyl zawiadomienie na policje, ze to ja jestem winny szkody. Na szczescie mialem nagranie z rejestratora z ktorym pojechalem na komende i Policjant przyznal mi racje, ze to sprawca spowodowal szkode. Powiedzial takze, ze ubezpieczyciel jego ma sie z nimi skontaktowac a oni poswiadcza wine sprawcy. Wiec ja zadzwonilem do faceta, ktory sie zajmuje ta sprawa i przedstawilem sytuacje na co facet powiedzial, ze po przeanalizowaniu nagrania to ja jestem winny :shock: Facet natretnie chcial wymusic na mnie zeby przyznal sie do winy a ja tego nie zrobilem wiec powiedzial, ze oni musza poczekac na odpowiedz Policji bo musza miec to na papierze i mam czekac na telefon. Co w takiej sytuacji robic jak nie bede chcieli wyplacic pieniedzy na naprawe auta? :cry:
AnDrI
Nowicjusz

12 Mar 2021, 10:03

AnDrI napisał(a): Wiec ja zadzwonilem do faceta, ktory sie zajmuje ta sprawa i przedstawilem sytuacje na co facet powiedzial, ze po przeanalizowaniu nagrania to ja jestem winn

A to był ten policjant czy domniemany sprawca? Pisz jaśniej.
Bo normalnie w takim przypadku procedura wygląda tak, że jak ktoś zgłosi szkodę na policję, to policja wzywa tą drugą osobę na wyjaśnienie sprawy. Na podstawie tego wyjaśnienia jak i dowodów, policja wzywa sprawcę i wystawia mandat, a poszkodowanemu przekazują dane sprawcy dla ubezpieczyciela.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Mar 2021, 11:06

Przepraszam, ze nie opisalem dokladniej. Piszac, ze zadzwonilem do faceta ktora zajmuje sie ta sprawa mialem namysli opiekuna z ubezpieczalni. Sprawca zlozyl zawiadomienie na Policji i zlozyl zeznania, ze to moja wina. Po czym bylem wezwany ja z nagraniem z miejsca zdazenia i Policjant po analizie nagrania i ogledzinach miejsca zdarzenia przyznal racje mnie i nie dostalem zadnego mandatu ani punktow karnych i powiedzial, ze mam sie kontaktowac z ubezpieczycielem, opiekunem tego zdarzenia aby on skontaktowal sie z Policja zeby oni poswiadczyli winie sprawcy zdarzenia a mnie oczyscili z zarzutow. Wiec ja tak zrobilem a ubezpieczyciel chcial sie wykrecic zarzucajac wine mnie po obejrzeniu nagrania po czym powiedzial, ze musi sie skontaktowac z Policja bo musi miec to na papierze i mam czekac na kontakt. I sie zastanawiam czy jak Policja juz potwierdzi ubezpieczalni, ze to nie moja wina co robic jak dalej nie beda chcieli wyplacic odszkodowania.
AnDrI
Nowicjusz

13 Mar 2021, 16:19

Jak się skontaktują z policją i policja potwierdzi, że wina jest tego drugiego, to nie mogą ci odmówić wypłacenia odszkodowania. Od określania winnego jest policja, a nie ubezpieczalnia.
A jak nadal ubezpieczalnia będzie się bawić w policję i określać, kto jest winny, a kto nie, to poszukaj w necie firmy, która zajmuje się wyciąganie odszkodowań od ubezpieczycieli. Oni dają radę. A zapłata to jakiś tam procent od wyciągniętej sumy. Jest to dość dobre, bo taka firma robi wszystko, by wyciągnąć od ubezpieczycieli jak najwięcej. Bo im więcej wyciągną, tym więcej dostaną :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Mar 2021, 16:41

Dziekuje za odpowiedz :) Wiec moge spac spokojnie :)
AnDrI
Nowicjusz