REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
fourup napisał(a):Kodeksu Ci nie zacytuję, ale dojeżdżając do skrzyżowania kierowca jest obowiązany zasygnalizować planowany kierunek jazdy kierunkowskazem. To, że można skręcać tylko w jedną stronę niczego nie zmienia.
fourup napisał(a):Pozatym na (przynajmniej!) 10 metrów przed skrzyżowaniem nie wolno zmieniać pasa ruchu (kierowca powinien wcześniej ustawić się na właściwym dla siebie pasie). Kolejną kwestią są linie ciągłe (zazwyczaj minimum 50m przed skrzyżowaniem), które nie pozwalają na zmianę pasa ruchu w tym miejscu...
Myślę, że to wystarczy, aby rozwiać Twoje wątpliwości...
BTW - ciekawe czy wszyscy tak "kodeksowo" sygnalizują swoje zamiary na drodze![]()
... Z własnych obserwcji (a jeżdże dużo) wynika, że około 40% kierowców w żaden sposób nie sygnalizuje zmiany pasa ruchu, a przynajmnie 1 na 10 nie "miga" przed skrzyżowaniem, na którym chce skręcić (dotyczy zwłaszcz skręcających w prawo). No i coraz większy odsetek kierowców jeździ notorycznie na p/mgłowych, co mnie osobiście doprowadza do szewskiej pasji (ale to już temat na osobny wątek...)...
Kasik napisał(a): wrzucają lewy kierunkowskaz wjeżdżając na to rondo-PORAŻKA!!!
To raczej kwestia niedouczenia instruktorów i ich totalnej ignorancji... Potem kierowca odbiera PJ i jeździ, myśląc, że dobrze, a inni Go od czci i wiary odsądzają używając przy tym słów powszechnie uznanych za obraźliwe, a to nie jego wina, tylko instruktora... ale to już inna bajka...Kasik napisał(a):(...) Mnie uczono na kursie prawa jazdy,że jeśli jest skrzyżowanie,gdzie można jechać tylko i wyłącznie w jednym kierunku (w lewo,bądź w prawo)to wtedy można włączyć kierunkowskaz,ale nie trzeba...
Najwidoczniej zmieniły się przepisy odnośnie tego "lewego" migacza na rondzie.fourup napisał(a):A włączony kierunkowskaz lewy w ruchu okrężnym należ zmienić na prawy dopiero po minięciu ostatniego wjazdu poprzedzającego zjazd, którym chcemy z tegoż ronda zjechać. Lewy kierunek jest sygnałem dla oczekujących na wjazd na rond, żeby nie wjeżdżali pod Twój zderzak, bo będzie ...nieciekawie (dla nich - wymuszenie pierwszeństwa). To akurat wiem od policjanta z drogówki, który moją drugą połowę za kierunkowskazy na rondzie pouczył (100pln i 2pkt), więc chyba wiedział co mówi...
fourup napisał(a): Ale 80% kierowców nie zna zasad poruszania się po rondzie (a 50% nie używa kierunków na rondzie w ogóle, bo poco... przecież oni wiedzą gdzie jadą).
A włączony kierunkowskaz lewy w ruchu okrężnym należ zmienić na prawy dopiero po minięciu ostatniego wjazdu poprzedzającego zjazd, którym chcemy z tegoż ronda zjechać. Lewy kierunek jest sygnałem dla oczekujących na wjazd na rond, żeby nie wjeżdżali pod Twój zderzak, bo będzie ...nieciekawie (dla nich - wymuszenie pierwszeństwa).
To może on Cię w bambuko zrobił?fourup napisał(a):To akurat wiem od policjanta z drogówki, który moją drugą połowę za kierunkowskazy na rondzie pouczył (100pln i 2pkt), więc chyba wiedział co mówi......
Może wina instruktora,który Ciebie uczył?fourup napisał(a):To raczej kwestia niedouczenia instruktorów i ich totalnej ignorancji... Potem kierowca odbiera PJ i jeździ, myśląc, że dobrze, a inni Go od czci i wiary odsądzają używając przy tym słów powszechnie uznanych za obraźliwe, a to nie jego wina, tylko instruktora... ale to już inna bajka...Kasik napisał(a):(...) Mnie uczono na kursie prawa jazdy,że jeśli jest skrzyżowanie,gdzie można jechać tylko i wyłącznie w jednym kierunku (w lewo,bądź w prawo)to wtedy można włączyć kierunkowskaz,ale nie trzeba...