Zagraniczne prawojazdy

19 Lut 2011, 18:10

Witam, chciałem się zapytać jak to jest z zagranicznym prawkiem. Czy policja możne mi zabrać lub dać punkty karne ?
Sphil
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

19 Lut 2011, 18:41

Jeżeli posiadasz zameldowanie w Polsce to dostaniesz normalnie kredytowany i punkty jeśli nie masz zameldowania to tylko mandat płatny na miejscu. Aha policja nie może zabrać punktów w ostateczności może zabrać prawko i to już nie ważne czy polskie czy zagraniczne.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

19 Lut 2011, 23:39

Jezeli masz zagraniczne prawko to dostaniesz tylko mandat, ale zadnych punktow.

Nikt ci nie da w peel punktow na zagraniczne praxko.
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

20 Lut 2011, 12:13

A nie jest to czasami tak, że to nie prawo jazdy ma znaczenie, a zameldowanie? Jak się ma zagraniczne prawo jazdy ale jest się zameldowanym w Polsce, to mandat jest kredytowany i są punkty. A jak się jest zameldowanym poza Polską, to jest mandat na miejscu i nie ma punktow. Tak to chyba działa. Na TVN Turbo zawsze jest mowa o miejscu zameldowania.
No ale mogę się mylić. Napewno jest to gdzieś w przepisach i trzeba poszukać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

20 Lut 2011, 21:47

MotoAlbercik napisał(a):A nie jest to czasami tak, że to nie prawo jazdy ma znaczenie, a zameldowanie? Jak się ma zagraniczne prawo jazdy ale jest się zameldowanym w Polsce, to mandat jest kredytowany i są punkty. A jak się jest zameldowanym poza Polską, to jest mandat na miejscu i nie ma punktow. Tak to chyba działa. Na TVN Turbo zawsze jest mowa o miejscu zameldowania.
No ale mogę się mylić. Napewno jest to gdzieś w przepisach i trzeba poszukać.

Zgadza sie, zeby dostac prawko zagraniczne trzeba miec zameldowanie w danym kraju, np we francji jezeli masz zameldowanie i cie zlapia na polskim pl a jezdzisz autem na tabl fr, to dostajesz mandat i wniosek o wymiane prawka, jest na to 3miech, potem moze byc kara jezeli nie wymienisz.

Pare lat temu kazdy sie pchal zeby miec prawko francuskie, teraz kazdy unika woli miec prawko polskie.
RNI
Aktywny

22 Lut 2011, 00:10

No ja akurat mieszkałem zagranicą 5 lat i sobie zrobiłem tam. Teraz mieszkam w polsce i jestem zameldowany tu. A czy jakbym im powiedział ze nie mam zameldowania czy oni sprawdzaja jakos? Bo mam np dokumenty z zagranicy i mógłbym powiedzieć ze jestem na "wakacjach w polsce"?
Sphil
Nowicjusz

22 Lut 2011, 10:13

Pierwsze co się zapytają to ile jesteś w Polsce jak powiesz, że dłużej niż 3 miesiące to masz obowiązek zameldować się i wymienić prawo jazdy na polskie. Jeśli coś pogmatwałem to proszę o poprawienie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Lut 2011, 13:33

Ja kiedyś miałem okazje zapytać się policjanta jak długo mogę jeździć na zagranicznym prawku, on mi powiedział ze rok bez problemu.

Ciekawe jak z wymiana prawka jest? Czy muszę zdać na nowo czy tylko pokazuje im stare i mi wydadzą polskie?
Sphil
Nowicjusz

22 Lut 2011, 22:09

Z wymiana jest tak ze dajesz im zagraniczne a dostajesz polskie z tymi kategoriami co na zagranicznym.

Jedno pytanie???,

Gdzie robiles prawko????
Gdzie teraz mieszkasz w pl czy UE(afryce)???
Gdzie pracujesz???
RNI
Aktywny

23 Lut 2011, 14:37

Prawojazdy robiłem w Australii, teraz mieszkam w Polsce (Bydgoszcz)

Przed wyjazdem z AU zapłaciłem za przedłożenie ważności prawka o 10 lat. Chciał bym je zatrzymać bo mam zamiar wrócić tam za kilka lat.
Sphil
Nowicjusz

23 Lut 2011, 15:57

Jak dobrze kojarzę to niedawno w Uwaga Pirat zatrzymali babkę z Australijskim prawkiem i wyszło, że u nas jest nie ważne i konieczna jest wymiana.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Lut 2011, 19:57

No niewiem. Prawda ze w Australii jezdza po drugiej stronie, tak jak w Anglii. Ale niewiem. Jezeli Angielskie (UK) tu jest wazne to AU tez powinno byc tak mi sie wydaje.

Niedawno jechałem do rodziny (na wieś) zatrzymałem sie tam na drodze i mnie policja spisała (czekałem na rodzine). Pokazałem prawojazdy ale nic nie mówili. Wiec myślę ze nie ma problemu
Sphil
Nowicjusz

24 Lut 2011, 11:25

Ale WB jest w UE a Australia nie może dlatego. Pewności nie mam ale warto było by się zorientować w WK albo na komendzie głównej żeby nie było jakiejś niespodzianki bo nie od dziś wiadomo, że policjant policjantowi nie równy i każdy może wymyśle coś innego.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Lip 2013, 09:32

Dziwi mnie jakie bzdury potrafią ludzie wypisywać na forach !!! Jeżeli jesteś zameldowany w Polsce i mieszkasz poza granicami kraju i masz zagraniczne prawo jazdy dostajesz normalne punkty karne w Polsce które są przypisane do nazwiska jak dostaniesz odpowiednią ilość to dostajesz zakaz jazdy po terenie \Polski ale prawa jazdy nie mogą ci zabrać zagranicznego , jeżeli nie jesteś zameldowany w Polsce to dostajesz mandat gotówkowy bez punktów karnych
wiwo
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 07 1975
Auto: ford
Silnik: gal

24 Paź 2013, 08:56

wiwo napisał(a):Dziwi mnie jakie bzdury potrafią ludzie wypisywać na forach !!! Jeżeli jesteś zameldowany w Polsce i mieszkasz poza granicami kraju i masz zagraniczne prawo jazdy dostajesz normalne punkty karne w Polsce które są przypisane do nazwiska jak dostaniesz odpowiednią ilość to dostajesz zakaz jazdy po terenie \Polski ale prawa jazdy nie mogą ci zabrać zagranicznego , jeżeli nie jesteś zameldowany w Polsce to dostajesz mandat gotówkowy bez punktów karnych

witam
Czy mógłbyś podać przepis który to reguluje ?
Zakładam że nie jest to indywidualna interpretacja lecz poparta przepisami

Dzięki
kris1971
Obserwowany

Auto: auto