Zainstalowanie wyłącznika prądu

27 Sty 2023, 22:47

Witam mój stary gruchot b5 pobiera prąd, mechanik walczył z tym i nie podołał. Jako że auto i tak jest szrotem i niewiele jeździ to szkoda zachodu i teraz ma odpięty akumulator który trzeba podpiąć jak jest potrzebny. Myślę nad zainstalowaniem jakiegoś przełącznika. Najwygodniej byłoby gdyby był w kabinie, czy jest możliwość jakoś bezinwazyjnie puścić kabel masy do np. Schowka gdzie bylby przełącznik? Druga opcja to zamontowanie takiego przełącznika na pilot. Tylko takie coś też chyba prąd pobiera, a może byc tak ze auto bedzie stało nawet kilka tygodni nie ruszane.
balans
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Auto: nie mam

28 Sty 2023, 09:35

Wystarczy dać auto do mechanika który temat ogarnie bo się na tym będzie znał.
Zamontować taki przełącznik oczywiście że się da ale będzie to bardziej skomplikowane niz naprawa problemu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Sty 2023, 12:22

Kao napisał(a):Zamontować taki przełącznik oczywiście że się da ale będzie to bardziej skomplikowane niz naprawa problemu

Eeee, nie powinno to być skomplikowane. Wystarczy znaleźć odpowiednie ( czyt. bezpieczne )miejsce na taki włącznik i zamontować na przewodzie plusowym aku. Tutaj zastosowanie by mógł mieć tzw Hebel. Są na 200A a są i na 1000A i na 2000A a kosztują niewiele. Szukać W sklepach dla samochodów 4x4.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Sty 2023, 16:54

Tak tylko owy hebel montujemy na zewnątrz auta , ewentualnie pod maską co jest lekko kłopotliwe w zasadzie tak samo jak odłączenie akumulatora.
Jak instalować hebel pod maską to lepiej zaopatrzyć się w kleme z odłącznikiem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Sty 2023, 17:07

Kao napisał(a):ak tylko owy hebel montujemy na zewnątrz auta , ewentualnie pod maską co jest lekko kłopotliwe w zasadzie tak samo jak odłączenie akumulatora.

No nie jest tak samo kłopotliwe, bo chcąc zdjąć klemę, trzeba odkręcić śrubę, a więc trzeba klucze mieć. Do tego jest ryzyko zrobienia zwarcia do np. masy ( nie wielkie, ale jest jednak ) Chyba, że klema jest na zacisk ( nie wiem jak się to nazywa, ale nie ma śruby którą jak się skręca, to klema sie zaciska tylko wkłada się klemę na bolec i zaciska. ) A hebel to tylko otwierasz maskę ( nawet jej nie podpierając patykiem ), wyłączasz/włączasz i tyle.
Kao napisał(a):Jak instalować hebel pod maską to lepiej zaopatrzyć się w kleme z odłącznikiem.

Też dobry pomysł. Lepszy niż hebel :ok: Tylko że ja widziałem taki, ale max chwilowy prąd to 500A. Nie wiem jaki prąd jest pobierany przez rozrusznik w b5. No i nie wiem co znaczy , że prąd chwilowy. Czyli tak naprawdę ile? Nie wiem, nie wgłębiałem się w to coś, bo jakoś nie mam przekonania do łączenia przewodów elektrycznych sposobem na wkręcanie. Nie mam pewności, czy z czasem nie zacznie się to luzować podczas jazdy i zaczną dziać się cyrki z autem. Nie miałem, nie wypowiadam się. Hebel miałem, wiem że się sprawia, więc polecam.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Sty 2023, 19:02

MotoAlbercik napisał(a):Wystarczy znaleźć odpowiednie ( czyt. bezpieczne )miejsce na taki włącznik i zamontować na przewodzie plusowym aku.
A czemu nie na przewodzie minusowym aku ( czyt. masowym ) ????
Odkręcamy oczko przewodu masowego od karoserii. Przykręcamy je do jednego zacisku hebla . Drugi zacisk poprzez odpowiednio ukształtowany płaskownik do karoserii. Mamy i umocowanie hebla i unikamy wielu problemów . Nie tniemy przewodów , nie zarabiamy nowych końcówek , nie martwimy się iż coś tam może się zewrzeć gdy hebel jest na przewodzie dodatnim . Teraz słucham jakie są przeciw wskazania takiemu rozwiązaniu .....
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lamborghini Centenario - trzy końcówki wydechu
    Centenario to niezwykle rzadkie auto - powstało jedynie w liczbie 40 egzemplarzy, w tym 20 w wersji coupé i tyle samo w odmianie roadster. A powód do stworzenia takiego samochodu był nie byle jaki - włoska marka ...
    Maserati GranTurismo - opinia i wrażenia z jazdy
    Miałem okazję trochę pojeździć i jako że nie ma opini na temat tego auta więc się podziele wrażeniami. Maserati GranTurismo Silnik 4.2 V8 405 KM Skrzynia aut. 6 Biegowy Rok prod. 2010 Całokształt Uważam że to bardzo fajne ...

29 Sty 2023, 17:10

bonifacy napisał(a):A czemu nie na przewodzie minusowym aku ( czyt. masowym ) ????

Też może być na masowym. Jak najbardziej :ok:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika