Zakładanie butli/przegląd instalacji

03 Maj 2015, 22:31

Witam,
ostatnio skończyła mi się ważność butli. Teraz chcę założyć nową i dostałem informację, że zrobią to za około ~250zł za używaną butlę na 10 lat.
Chciałbym się dowiedzieć na co zwrócić uwagę i co się wymienia przy takiej wymianie butli na nową ? Co wymieniają, co powinni sprawdzić, ile to będzie kosztowało, czy te 250zł to już za wszystko ? Pytam bo będę to robił pierwszy raz i nie chcę żeby mnie oszukali. Dzięki
pozdrawiam
michalpos
Początkujący

Auto: nie mam

06 Maj 2015, 09:52

Przy wymianie butli wymienia się tylko butlę. Nic więcej. Chyba, że wielozawór w butli jest uszkodzony, to wymienia się też wielozawór.
JAk mogę podpowiedzieć, to nie zakładaj butli używanej. Lepoiej kupić nową. Używana na 10 lat to taka, która juz ma 10 lat - jak się nie mylę, to nowa butla jest ważna na 10 lat ( jak nie ma symbolu KE ) i potem można ją przedłużyć na kolejne 10 lat. Dowiedz się ile kosztuje nowa butla razem z wymianą. Popytaj u kilku gazowników, bo ceny mogą być różne.
Po wymianie butli musisz dostać na nia papier, który jest potrzebny przy corocznych przeglądach na SKP.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Cze 2015, 10:33

Akurat ja robiłem gaz u fachowców z Auto Gaz Śląsk [reklama] Jest okej, nic mi się nie psuje, jest dobra wydajność, nie ciągnie gazu jakoś super dużo. Do tego na plus jest też fakt, że sieć serwisowa jest w całym kraju, podobnie jak gwarancja też ogólnopolska.
audi80
Nowicjusz

Auto: audi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Legendarna SKODA 966 Supersport
    Jedyny zachowany egzemplarz wyścigowej ŠKODY 966 Supersport odzyskał swój blask dzięki pieczołowitej pracy specjalistów marki. Jeden z najefektowniejszych okazów czechosłowackiej sceny wyścigowej ...
    Mazda 3 - kompaktowy hatchback do miasta
    Zainteresowani zakupem Mazdy 3 z automatyczną skrzynią biegów mają do wyboru jedną jednostkę – 120-konny silnik o pojemności dwóch litrów. Według danych producenta jego spalanie wynosi 5,6 l/100 ...