Zakup A3 8P, jaki silnik wybrać?

13 Cze 2016, 16:53

Witam.
Zamierzam kupić A3 8P, model z rocznika 2010/2011... Budżet jakim dysponuje to 45tyś zł, ale wciąż nie mogę zdecydować się na silnik jaki wybrać? Rocznie robię ok 10-15tyś KM max i to głównie po mieście...Obecnie mam A3 8L z 2002r. 1.9 TDI 131 KM. Bardzo proszę o pomoc w wyborze silnika.
melgadis
Nowicjusz

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój

13 Cze 2016, 17:32

Radzę wybrać inne auto, bo jedynym dobrym technicznie silnikiem, nadającym się do miasta to mułowate, proste i paliwożerne 1.6 8v.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Cze 2016, 21:26

Ja bym poszedł w kierunku 1,6...po co komu 200 koni pod maską w mieście żeby pozbyć się prawa jazdy? :D

Poza tym w VW 1,6 to lokata gotówki czego nie można powiedzieć o mocniejszych silnikach w innych koncernach. 1,6 się świetnie sprzedaje (więc w razie czego łatwo można odsprzedać) a do tego niezniszczalny silnik i super pod lpg.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

13 Cze 2016, 21:55

Paliwożerności się nie boję :P trochę śmieszy mnie to jak ludzie wyliczają, że auto na 100 KM spali im litr mniej i zaoszczędzą 4 zł... kiedy na co dzień będą tracili o wiele więcej na inne rzeczy... :P jedyne co, to z tego co piszecie i czytałem, to że niby ten silnik jest aż tak bardzo mułowaty ? faktycznie tak jest ? Teoretycznie jest jeszcze 1.9 TDI 105 KM...
melgadis
Nowicjusz

13 Cze 2016, 22:06

Mułowaty jak mułowaty, do ścigania się nocnego na obwodnicach miast się nie nadaje ale do pomykania spokojnego jest ok, przecież 1,6 był w Passatach czy Audi A4 tam to dopiero była masakra..
z drugiej strony kiedyś ludzie całymi rodzinami jeździli 25 konnym fiatem 126p do Bułgarii na wczasy i nikt nie narzekał :D

Można oczywiście wybrać inne auto z innym silnikiem tylko czy jest sens? To już zalezy..

1.9 tdi 105 KM owszem ale ta jednostka to dla kogoś kto sporo jeździ i to nie po mieście, raczej trasy.

Najlepiej jechać obejrzeć ze 2 egzemplarze i przejechać się wtedy widać czy auto daje radę czy muł.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

13 Cze 2016, 22:24

Nie litr więcej tylko 2-3 a to jest już chyba dużo w kwestii miesięcznej czy rocznej.

Można kupić wiele innych dobrych aut które spalą dużo mniej i pojadą o wiele lepiej.

Czy jest sens kupowania auta tylko dla znaczka? Odpowiedz sobie samemu.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Supra - pięć generacji
    Toyota zaprosiła właścicieli oraz największych fanów klasycznych modeli Supry na zamkniętą imprezę z udziałem Tetsuyi Tady, twórcy Supry piątej generacji. Główny inżynier najnowszego sportowego coupe ...

13 Cze 2016, 22:36

niby tak...ale wiesz to jest jak z kobietą ;-) zawsze znajdzie się taka co lepiej gotuje, ma lepszy tyłek czy lepiej loda robi :D a jednak wybierzesz inną ;-) chcę zostać przy A3 bo to auto po prostu mi się bardzo podoba, a wychodzę z założenia, że auto ma Ci dawać pełną przyjemność :-)
melgadis
Nowicjusz

14 Cze 2016, 08:56

Dla przypomnienia budżet 45k, marka premium producent rs-ów, rok 2016 czyli 21wiek, bohater to ałdi z silnikiem mającym 30lat, kraj Polska... fan boj team :D

Lovato34 napisał(a):Ja bym poszedł w kierunku 1,6...po co komu 200 koni pod maską w mieście żeby pozbyć się prawa jazdy? :D

Dobre... :ok:
Lovato34 napisał(a):Poza tym w VW 1,6 to lokata gotówki czego nie można powiedzieć o mocniejszych silnikach w innych koncernach. 1,6 się świetnie sprzedaje (więc w razie czego łatwo można odsprzedać) a do tego niezniszczalny silnik i super pod lpg.

Jakieś jeszcze zasługi na ołtarzyku miłosierdzia do knota który już na swoje lata był knotem :?: :mrgreen:
Lokata gotówki ałdi 1,6 :D :D :D :D seria książek " jak uwalić kasę" :D
Lovato34 napisał(a):z drugiej strony kiedyś ludzie całymi rodzinami jeździli 25 konnym fiatem 126p do Bułgarii na wczasy i nikt nie narzekał :D

Tego to jeszcze nie słyszałem fan wieśvagena jest w stanie wszytko wytłumaczyć :ok: :ok: :ok:
melgadis napisał(a):zawsze znajdzie się taka co lepiej gotuje, ma lepszy tyłek czy lepiej loda robi :D

Tylko że mówimy tu o szczerbulcu z próchnicą ale za to z dużą ilością tapety na twarzy więc maskę podnosisz a tam obciach :D
melgadis napisał(a): wychodzę z założenia, że auto ma Ci dawać pełną przyjemność :-)

To jest tekst miesiąca biorąc pod uwagę 21wiek, auto oraz budżet... :D

To ostatnie zdanie trzeba będzie umieścić w odpowiednim miejscu po prostu rewelka... :ok:

Sorki chłopaki ze się nie wpisałem miłość do ałdi 1,6 ...

Ogólnie polecam trzeba brać dobra lokata a wiadomo ceny nieruchomości wolniej spadają niż zwykłych aut do jazdy...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

14 Cze 2016, 10:31

szybki ma rację. Wybór auta to oczywiście indywidualna sprawa, ale mając taki budżet zwyczajnie nie warto kupować auta z podstawowym silnikiem. Przeskok z dynamicznego klekota do 1.6 8v będzie bolesny.
Do miasta wystarczy, szczególnie jeśli go zagazujemy (a na LPG spisuje się świetnie), ale już wolałbym pozostać przy A3 8L niż kupować A3 8P 1.6 za 45k :/
A może Honda Civic 1.8? W korkach spali tyle samo, a jednak 40KM więcej :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

14 Cze 2016, 13:12

szybki napisał(a):Dla przypomnienia budżet 45k, marka premium producent rs-ów, rok 2016 czyli 21wiek, bohater to ałdi z silnikiem mającym 30lat, kraj Polska... fan boj team

i dla przypomnienia mówi to jeden z kilku największych przeciwników VW :mrgreen: , napisz jeszcze gdzie tymi rsami będziesz jeździł? tor wypożyczysz?? :lol:
Napisz też autorowi o różnicach w kosztach utrzymania które będą 20x tak drogie, o tfsi które nie są udane itd.. :roll:

Ja wiem że Ciebie to meczy i nie możesz tego przeżyć ale VW z 1,6 pod maską sprzedaje się dużo lepiej niż 80% japońskich aut z V6 itp, lepiej niż BMW R6 itd.. :yes:
no bo..przeciętna studentka, czy jakaś panna 35 letnia, jakiś młody gość pierwsze co to szukają 1,6 bo obok TDI to najbardziej znana jednostka.. :ok:

Co z tego że ma 30 lat..jak jest niezniszczalna, idealna pod lpg i najłatwiej znaleźć zadbane auto nawet z 1 ręki od właściciela a nie śmieci z zachodu.
Czy jakieś poprzerabiane angliki. :o
Pamiętaj też o kosztach utrzymania które będą groszowe, hamulce, opony, rozrząd, serwis płynów itd..nie ma turbo, kompresorów, nie ma wielkich hamulców, skomplikowanych układów wydechowych, masakrycznie drogich układów zapłonowych, cewek itd..

melgadis napisał(a):Rocznie robię ok 10-15tyś KM max i to głównie po mieście...

no i mówimy o aucie do miasta nie na tor :ok:
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

14 Cze 2016, 15:50

Mogę być fan boyem jak to zwiesz, mam do tego prawo :D po prostu podobają mi się samochody marki Audi i tyle :-) a może szybki wniesiesz coś konkretnego do dyskusji i polecisz coś godnego ? Tylko nie pisz mi proszę o żadnych Focusach, Astrach, Ceedach i tego typu rzeczach...szanuję osoby, które wybrały te auta, niech im się sprawują jak najlepiej, ale mnie one się po prostu nie podobają i tyle. Co do wymienionej tutaj przez kolegę Hondę Civic...wszystko super, autko fajne, silnik też, ale odkąd ten samochód wszedł na rynek, nigdy jakoś nie przypadła mi do gustu jego sylwetka... :(

a i nie rozumiem skąd ten hate na silnik sprzed 30 lat ? bo ma gorsze osiągi od TFSI ? za to jest mniej awaryjny i tańszy w serwisowaniu...Jeśli coś jest dobre to jest ponadczasowe
melgadis
Nowicjusz

14 Cze 2016, 16:18

Kup sobie to Audi jak CI się nie podoba. Ogólnie są lepsze auta, a stylistyki nikt tu nie będzie oceniać.
Do miasta najlepsza byłaby hybryda, a z tych szlachetnych to np Lexus CT ale po prostu budżet może być za słaby.

P.S.
Hejt na 1,6 jest stąd, bo 20lat temu nie zachwycał nawet to co dopiero teraz?

Lovato34 napisał(a):masakrycznie drogich układów zapłonowych, cewek itd..

już tu podawałem przykład "taniości" przewodów w tak popularnej marce, które przy LPG się po prostu często wymienia :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

14 Cze 2016, 16:22

jakie auta masz na myśli mówiąc lepsze ?
melgadis
Nowicjusz

14 Cze 2016, 17:10

Choćby Civic o którym byłą mowa ale odpadł ze względu na wygląd.
Może Mazda 3 2,0, Opel Astra J 1,4T?

Z powolnych ale lepszych od 1,6 VAG wolałbym Hyundaia i30 1,6/120KM. Prowadzenie co prawda bez szału ale przy takim silniku i tak nie ma czego używać, a konstrukcja świeższa i równie solidna.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

14 Cze 2016, 17:19

Lavato34 zacznijmy od tego że tu nie chodzi o to ze ktoś hejtuje tylko pimpuje zwyklaka który tylko się nie psuje ubieramy go w nadprzyrodzone cechy których nie posiadał inny silnik a prawda jest taka że w porównaniu do jednostek chociażby Japońskich jest to syf... i nie chodzi że coś jest stare czy nowe tylko zacofane i w użytku mierne.

Cała różnica pomiędzy nami polega na tym że ja nigdy nie chwaliłem tojotowych r3/diesli AD albo innych gówien a Wy fanboje cały czas się podniecacie "bo się nie psuje" i co z tego że się nie psuje???
Jest to taka chwała że na 30silników jeden się nie psuje???

I co ciekawe w żabojadach będzie Wam wszystko przeszkadzać włącznie z kolorem a tu jest gitara bo się silnik nie psuje...

I to też mi wielka ciekawostka nie psucie się silnika :o

Lovato34 napisał(a):Ja wiem że Ciebie to meczy i nie możesz tego przeżyć ale VW z 1,6 pod maską sprzedaje się dużo lepiej niż 80% japońskich aut z V6 itp, lepiej niż BMW R6 itd.. :yes:

Wiesz czego nie mogę przeżyć tego że tacy ludzie żyją w błogiej nie świadomości skrzywdzeni przez wieśvagena i podniecający się 1,6 bo się nie psuje...
I tak jak bidoku myślisz na podstawie 1,8t że nic nie można podkręcić bo zaraz się wszystko zepsuje tak samo jest prawdziwa Twoja opinia co do sprzedaży aut...
Dam Ci prosty przykład: w tamtym tygodniu sprowadziłem lexa-a GS300a z 2004r osobiście go przywiozłem z Belgii i ... sprzedawał się 2min. po zdjęciu z lawety a wiesz czemu ???
Bo klient przyjechał zaje fajnym niemieckim autem więc wiedziałem że będzie pozamiatane :ok:
I żeby nie było możesz mi podprowadzić 100lexów i sprzedam Ci je od ręki.

Lovato34 napisał(a):Pamiętaj też o kosztach utrzymania które będą groszowe, hamulce, opony, rozrząd, serwis płynów itd..nie ma turbo, kompresorów, nie ma wielkich hamulców, skomplikowanych układów wydechowych, masakrycznie drogich układów zapłonowych, cewek itd..

Ale co Ty wymyślasz jakieś sztuczności przecież normalne jest że zwykłe wersje mają tańsze części o ile się nie psują więc wymieniasz cewki które akurat w tym czymś potrafią się sypać hurtowo więc napisz ile kosztują używki a ile nówki a zobacz i porównaj z innymi autami.

Zresztą te cewki są zbawieniem dla handlarzy bo w CH często kupują tzw. "motor szaden" a wystarczy wymienić cewki. :D

melgadis napisał(a):Mogę być fan boyem jak to zwiesz, mam do tego prawo :D po prostu podobają mi się samochody marki Audi i tyle

Ale to napisz że Ci się podoba wizual i tyle w temacie a napisałeś coś co można całkowicie inaczej odebrać:
melgadis napisał(a):wychodzę z założenia, że auto ma Ci dawać pełną przyjemność :-)

Więc jak pominiesz patrzenie to gdzie jest ta przyjemność zwykły chacz, bez osiągów a do tego paliwożerny :bored:
melgadis napisał(a):a i nie rozumiem skąd ten hate na silnik sprzed 30 lat ?

Tu nie chodzi o hejt wieku silnika bo są konstrukcje które mają więcej lat tylko coś sobą reprezentują a tu jest tylko "nie psuje się".

melgadis napisał(a):a może szybki wniesiesz coś konkretnego do dyskusji i polecisz coś godnego ?

Nie mogę za bardzo wnieść coś konkretnego bo u Ciebie liczy się tylko i wyłącznie wygląd zewnętrzny więc trudno mi polecić auto bazując na czyimś guście.
Tak naprawdę napisz co Ci się podoba wizualnie, będzie łatwiej... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe