20 Sty 2012, 00:01
Już gdzieś pisałem, że jestem fanem marki Opel, cenię inne samochody, ale po prostu wychodzę z założenia, że są to auta przeciętne z tendencją wzrostową ku lepszemu.
Wolę kupić młodszego Opla niż starsze Audi czy BMW...
Ale nie wdając się w dyskusję nad wyższością którejś marki, podzielę się swoimi doświadczeniami.
Otóż miałem Astrę II w silniku 1,7 DTi 75KM, teraz mam Astrę III 1,7 CDTi 101KM i polecam Ci ten samochód. W widełkach cenowych, które podałeś znajdziesz na pewno ładny egzemplarz.
Sam mam hatchabacka i do dziś żałuję, że nie kupiłem KOMBI.
Co do silników, to polecałbym również wersję 1,6 benzyna (nieźle znosi gaz).
Co do diesla to mogą tu dojść poważne awarie. Sam wymieniałem turbinę (nowa około 2500-3000 zł z wymianą, używana w granicach 1500zł z wymianą). Do tego może dojść wymiana koła dwumasowego albo wtryskiwaczy... Zależy od rzeczywistego przebiegu auta i kto tym jeździł. Bo turbinę można zajechać przy małym przebiegu deptając na zimnym silniku samochód.
Niezależnie od tego diesel ASTRY III jest dość solidny i oszczędny, spalanie 5,6l na 100km (w trybie mieszanym, rocznie robie 18-20tys. km) Wymiana oleju, filtra oleju, filtra powietrza i paliwa to w zwykłym warsztacie jakieś 180-200zł. Zawieszenie stosunkowo trwałe. Kupując samochód 1,5 roku temu z przebiegiem 160 tys. km amortyzatory były na pozimie 75-80%, reszta w ogóle nie wybita. Robiłem jeszcze hamulce z tyłu, co kosztowało mnie z robocizną 350 zł (tarcze + klocki brembo i lukas). Wymiana rozrządu to z częściami około 700-800 zł (zależy od kosztu robocizny). Z denerwujących rzeczy to na pewno nieciekawie zamontowany podłokietnik (krzywi się), trochę denerwujące przełączniki kierunkowskazów i padające mechanizmy sterowania szyb przednich, ale można to w miarę niedrogo naprawić.
Samochód jest moim zdaniem ładny, ma ciekawą sylwetkę, jest przestronny i niezbyt awaryjny.
Decyzja należy do Ciebie.
Celowo skupiłem się na jednym aucie, bo nie chcę pisać na temat mazdy, o której nie mam pojęcia.
Pozdrawiam.
P.S. Kupując drugi raz Astrę III, wybrałbym benzynę 1,6 i w kombi.