Zakup auta dla młodej osoby, kwota ? 6tys

22 Maj 2012, 15:29

Cześć.

Prawo jazdy dość krótko, bo 2 lata lecz powoli zaczynam myśleć nad staniem się motoryzacyjnie niezależnym, powoli jazda komunikacją miejską męczy zwłaszcza w ciepłe dni. Autem nawet bez klimy nieporównywalnie milej się jedzie, a swoim to już na pewno.

Kwota jaką podałem w temacie wydaje mi się adekwatna do tego czego oczekuję, chociaż jeżeli nie będzie szans na spełnienie oczekiwań to przecież można dozbierać. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że jestem dość cierpliwy od 2ch lat mam obiecane auto i do dziś jeżdżę tramwajem (tak to jest jak się ma ojca bajkopisarza), więc tym samym postanawiam wziąć sprawy we własne ręce.

Więc czego oczekuję od mojego auta:

- pojemność silnika.. hmm 1.6 (max) będzie optymalną pojemnością jak na auto głównie do miasta, od kiedy zrobiłem uprawnienia to rzadko kiedy jeździłem autami z pojemnością poniżej 2.2 i mocą poniżej 100KM, niedawno jadąc felicją kolegi (1.3) nie czułem się jakoś super komfortowo z tak małą mocą, aczkolwiek pewnie da się to wytłumaczyć tym, że nic swojego nie mam a przywyknąć idzie do wszystkiego
- nadwozie 4/5-drzwiowe
- rok produkcji, wiadomo chciałbym jak najmłodsze (kto by nie chciał)
- mile widziana klimatyzacja (aczkolwiek nie koniecznie)
- cena wstępnie 6 tysięcy zł

Strasznie lubię hondy civic, nawet przez dłuższy czas chodziło mi po głowie żeby nieco rozciągnąć budżet i kupić 6gen w sedanie, lecz sam nie wiem czy nie lepiej coś innego za mniejsze pieniądze kupić, przecież to i tak 1wsze auto (o które oczywiście zamierzam dbać) ale wiadomo, że z 2-letnim stażem (przez ten okres jazda "raz na ruski rok") to będzie swego rodzaju nauka poruszania się autem, także moim zdaniem szkoda na tym etapie pakować pieniądze w obiekt moich westchnień jakim jest omawiany model hondy. Przeglądałem forum, ale mam taki mętlik w głowie, że postanowiłem własny temat założyć, żebym miał poczucie, że to do mnie będą skierowane propozycje.

Z tego miejsca serdecznie was pozdrawiam moi wybawcy.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

22 Maj 2012, 15:41

Moja pierwsza myśl to Opel Astra I i nad nim bym sie zastanowił,może nie za te 6000zł ale choćby za 4000zł kupisz już zadbany egzemplarz.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

22 Maj 2012, 15:42

może golf 3? w tych pieniądzach coś powinieneś coś znaleźć. Za auto rozumie zapłaci ojciec a jak z utrzymaniem? będziesz w stanie później utrzymać auto bo to też dosyć ważne.
spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

22 Maj 2012, 16:05

Właśnie o to chodzi, że postanowiłem nie dawać się dłużej już zwodzić obietnicą i sam uskładać pieniądze na auto, oszczędzanie dość sprawnie mi idzie. Utrzymywać auto również będę sam, lecz powinienem dać spokojnie radę z pieniędzmi. Jako, że nie jestem typem rajdowca trzymającego gaz w podłodze w trasie czy też od świateł do świateł to z paliwem i oponami nie będzie problemu. Drobne naprawy, czy też wymianę filtrów itd. to sobie sam dam radę.

A jakie macie zdanie o autach w tej kwocie lecz zagazowanych ? Bo to jeszcze bardziej zmniejsza wydatki na paliwo, chociaż wiem że trzeba się liczyć ze zwiększoną awaryjnością silnika jak i pewnie samej instalacji lpg. Mam tego obraz u znajomych, którzy skarżą się na lpg (może nie dbają, nie wiem). Tak jak jakiś rok temu mój kolega chciał mi sprzedać bmw e36 1.8 zagazowane (zachwalał pod niebiosa to auto), oczywiście odmówiłem, ponieważ wtedy jeszcze nie miałem parcia na swoje auto, jadąc z nim pół roku później narzekał na ten wóz, usterek co nie miara, przeklinał na wszelkie sposoby sekwencyjną instalację lpg.

Przebiegów dużych nie mam w planach robić, lecz wiadomo każdy chce jeździć stosunkowo za jak najmniejsze pieniądze.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Maj 2012, 16:20

z Gazem to jest tak, że dużo zależy od firmy która go zakłada, jest masa partaczy którzy robią fuszere. Jak ma się dobrego gazownika który wie co robi i można liczyć na serwis u niego to jest okey. Bardzo często jest też tak, że Ci co narzekają na gaz tak na prawdę mają problem nie z gazem a z silnikiem a na gazie ten problem się najbardziej odczuwa. Co do aut za 6 tys zł z instalacją gazową to różnie to bywa bo w sumie kto by sprzedawał takie auto, jeżeli ceny pb na dzień dzisiejszy w polsce są jakie są. Rzadko kiedy ktoś do takiego starego auta zakłada gaz bo średnio się to opłaca.
Ja na Twoim miejscu odpuściłbym sobie LPG bo z takimi pieniędzmi to szkoda zachodu. Poprzez umiejętność ekonomicznej jazdy można dosyć dużo zaoszczędzić na paliwie. Polecam abyś przeczytał sobie uważnie ten temat:
ford-focus-1-6-16v-2000r-benzyna-148tys-przebiegu-opinia-vt55623.htm
w dalszej części tematu jest prowadzona "dyskusja" na temat oszczędnej jazdy :)
spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2001

22 Maj 2012, 17:10

Witam , jak juz gdzies tu pisalem pare lat temu jednym z moich pierwszych aut byla wlasnie Astra F z silnikiem 1.4 16V 90 KM Ecotec z gazem. Bardzo sobie to auto chwale wiec i tobie polecam rozejrzec sie za tym autkiem, za 6 tysiecy spokojnie powinienes kupic egzemplarz z 97 moze z 98 roku. jezdzilem nim bezawaryjnie 2 lata i pewnie bym jezdzil do dzis gdybym go nie rozbil ......
pozdrawiam
piotr1848
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 01 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Night Power GP 2012 - Łomża
    Trzecia runda Night Power GP 2012 odbyła się w Łomży 18 sierpnia. Na ulicach miasta można było zobaczyć rzadko spotykane samochody, a ulica Spokojna zmieniła się w strefę streetracingu. Na NIGHT POWER Grand Prix w Łomży chyba ...
    Fałszywe poczucie bezpieczeństwa
    Pieszy wchodząc na oznaczone pasami przejście często zyskuje fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Jak gdyby fakt, że w tym miejscu ma pierwszeństwo, chronił go przed zagrożeniem. W rzeczywistości na przejściach dla pieszych ...

22 Maj 2012, 17:26

Faktem jest, że przeglądałem przed chwilą aukcje z wklepanym filtrem na astry z rocznika 97+ i jest spory wybór do kwoty 6tys i spora część wystawionych aut ma instalację lpg. Jako, że to opel to części raczej nie powinny być drogie a sam dostęp do silnika czy elektryki chyba nie nastręcza zbyt wielu problemów. A i też wcale brzydkie auto to nie jest, to już jakiś punkt zaczepienia jest.

Oczywiście dalsze propozycje mile widziane i dziękuję za już umieszczone wypowiedzi w tym temacie, dyskusja o oszczędności podczas jazdy bankowo będzie bardzo przydatna.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Maj 2012, 20:23

Albo Lanos z gazem,ekonomiczne auto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

23 Maj 2012, 17:28

a ja bym wybrał jakieś ładne coupe , z jakiego miasta jesteś ? - to bardzo ważne pytanie

zakładajac że masz 20l pewnie jeszcze będziesz studiował , zawsze możesz kupic coś tańszego za 3-4 tyś ...
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska

23 Maj 2012, 18:08

Mieszkam w Bydgoszczy, niestety coupe czy też obojętnie jakie auto 2/3 drzwiowe odpada z racji wygody wsiadania do tyłu. Mówiąc konkretniej co by nie było krzywego patrzenia na poprzednie zdanie to głównie chodzi o moją babcie i mamę które zmagają się z dolegliwościami kręgosłupa i wsiadanie do tyłu nastręcza tylko problemów i niepotrzebnego bólu. A wiadomo, że jak już będzie auto na stałe w domu to w ramach nauki jazdy (wyjaśnione na wstępie o co z tą nauką mi chodzi) będę je woził gdzie będą potrzebowały czy sobie tego życzyły.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Maj 2012, 08:06

wiec odpadaja wszystkie civic , i wiekszosc pseudo sportowcow . Ze wzgledu na to ze siedzi sie nisko co jest nawet gorsze niz coupe ... To ja polecam jakiegos np fiata brava . citroena xsara , zadbanego golfa 3 w 5d
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska

05 Cze 2012, 17:57

Wracając do tematu. Moglibyście mi coś powiedzieć o wynalazku takim jak Daewoo Nexia, z tego co widziałem to auto można nabyć za śmieszne pieniądze (jakieś 3 tysiące) a często i gęsto mają 4 szyby elektryczne i klimę. Z grubsza czytałem pochlebne jej opinie i sporo osób zachwala silniki zwracając szczególnie uwagę na dobrą współprace z lpg i w miarę niezłą elastyczność.

Doradźcie, może ktoś miał do czynienia z tym autem, lepiej wydać te 4-6 tyś na astrę, czy pchać się w nexię za 50% tego za co by się nabyło w miarę dobrą astrę.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Cze 2012, 18:56

Nexia to Kadett tylko w innym opakowaniu.
Tak auto warte zastanowienia,silniki dobrze znoszą lpg (zresztą jak to silniki Daewoo),za 3000zł kupisz już Nexie z dobrym wyposażeniem (tak jak pisałeś el.szyby x4 i klima) i w całkiem fajnym stanie ale jest jeden minus... blacha,która niestety lubi rudą (tylne błotniki,progi).

Astra z rdzą ma niestety ten sam problem.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003