Zakup auta do 25 tys. Co kupić ? Na co uważać ?

11 Sie 2015, 10:28

dzida napisał(a):Spalanie mi ostatnio wyszło 11,5l/100km

:shock:
Powiem Ci, że jak na auto, które ma 9,8 s. do setki to kiepski wynik. Miałem podobnie w A3 1.8T (tyle, że A3 była szybsza :wink: ) - po zmianie pracy na taką blisko domu musiałem się jej pozbyć, bo częste tankowanie "lekko" mnie irytowało :D Plus dla Ciebie, że przynajmniej piszesz jak jest, a nie koloryzujesz :ok:
P.S. Trzeba było kupić GS V8 - według szybkiego łyka 15 litrów LPG w mieście, czyli mniej niż Twój dwulitrowy IS, gdybyś go zagazował :mrgreen:

dzida napisał(a):nowsze też nie mają zamków na panewkach :?

W 2.0 dCi (jak i w wielu współczesnych silnikach) też nie ma zamków i takie sytuacje nie występują. Kolega w swoim Megane II 1.5 dCi natrzaskał już prawie 300 tys. km bez awarii, ale od kiedy ma auto wymienia olej co 10 tys. km. Szwagier kupił ostatnio Kangoo 1.5 dCi i mocno rozpoznawał ten temat - problemy z 1.5 dCi mają osoby stosujące się do zaleceń Renault, tj. wymieniające olej co 30 tys. km, przy zapewnieniu odpowiedniego smarowania (tj. przy częstych wymianach) nie ma problemów z panewkami.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

11 Sie 2015, 10:34

łysy30 napisał(a):Powiem Ci, że jak na auto, które ma 9,8 s. do setki to kiepski wynik. Miałem podobnie w A3 1.8T (tyle, że A3 była szybsza :wink: ) - po zmianie pracy na taką blisko domu musiałem się jej pozbyć, bo częste tankowanie "lekko" mnie irytowało :D Plus dla Ciebie, że przynajmniej piszesz jak jest, a nie koloryzujesz :ok:

spodziewałem się takiego wyniku po moim użytkowaniu, które opisałem wyżej skoro średnia to 10l :mrgreen:
Obiecałem Ci kiedyś, że będę pisał prawdę co do mojego auta :piwo:

Właśnie miałem pisać o tych idiotycznych interwałach wymiany oleju zalecanych przez producentów :?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

11 Sie 2015, 10:50

dzida napisał(a):Obiecałem Ci kiedyś, że będę pisał prawdę co do mojego auta :piwo:

I o to chodzi, tego właśnie oczekują nowi forumowicze, którzy szukają auta dla siebie. Myślę, że za jakiś rok zmienisz nieco zdanie na temat IS-a (tzn. nie będziesz nim dalej tak zachwycony :wink: ), podobnie jak ja nieco inaczej patrzę na swoją Hondę, tzn. uwielbiam nią jeździć, cieszę się z jej osiągów (przy naprawdę niskim spalaniu) oraz możliwości przewozowych (bardzo sprawdza się przy małym dziecku), ale dostrzegam też całe mnóstwo jej słabych punktów (przede wszystkim zawiodłem się na mitycznej trwałości japońców i przekonałem się na własnej skórze, że "części do japońskich aut są drogie i trudno dostępne" nie jest jedynie pustym sloganem) i staram się nie polecać jej w ciemno.

dzida napisał(a):Właśnie miałem pisać o tych idiotycznych interwałach wymiany oleju zalecanych przez producentów :?

Kolega w Dacii Duster 1.5 dCi wymieniał silnik na gwarancji, bo nie dotrzymywał nawet tych idiotycznych interwałów zalecanych przez Renault :D
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

11 Sie 2015, 14:29

No ja właśnie wyczytałem bardzo dobre opinie o lagunach 3 właśnie z silnikiem 1.5 dci o mocy 110 km . Chodzi tu o nowy model Laguny . Dużo opinii pisali użytkownicy którzy mieli przebiegi bliskie 200k więc skąd ta zła opinia ?
Lexus jak już pisałem super autko nistety w wersji is300 wchodziłaby w gre tylko instalacja gazowa bo dość sporo jeżdże :)
Może macie Panowie jakieś inne pomysły na fajne autko do 25 tys. Auto bedzie użytkowane przeze mnie. Przebiegi rzędu 70 km trasa, 30 km miasto dziennie.
Krzyczgrubs0n
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 08 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A6 C5 sedan
Silnik: 2.5 tdi 180KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

11 Sie 2015, 15:05

łysy30 napisał(a):Kolega w swoim Megane II 1.5 dCi natrzaskał już prawie 300 tys. km bez awarii, ale od kiedy ma auto wymienia olej co 10 tys. km.

To prawda, te interwały są dobre na Zachodzie, gdzie robi się większość przebiegów na autostradach ze stałą prędkością. U nas zima -20, lato +35, jeszcze jazda na krótkich dystansach. Podobno 1.5 dci, który montują w nowych Renault/Nissanach/Mercedesach jest poprawiony i nie tak awaryjny. Ale z prostej przyczyny odradzałbym Lagunę z tym silnikiem. To jest za słaby silnik do tego auta.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poczekaj z odpięciem pasa bezpieczeństwa
    W zeszłym roku 8% wszystkich wypadków drogowych zakończyło się wywróceniem się pojazdu. Zostało w nich rannych aż 2037 osób, a 146 poniosło śmierć(1). Co zrobić po wywróceniu się auta? Jeśli jesteśmy ...