Zakup auta jako 2 w rodzinie.

11 Maj 2011, 08:11

Siema, no i ja też tutaj w końcu zawitałem z tematem. A wiec tak planuję zakup auta dla drógiej połówki, do sklepu, pracy itp.
Największą uwagę zwracam na to, co od dawna jest w rodzinie i znam dobrze czyli MB i BMW.
W grę wchodzą E34, E36 (również Compact), W124 i W202. O ile motory Merca i TDSa z BMW znam dobrze, to nie wiem jak BMW znosi gaz wersja 1.8 wiec silniki M40 lub M43 o ile się nie mylę ewentualnie is'y M42 lub M44? Miałem M40 w Samuraiu i nie było problemu ale nie było też gazu.

Wpadło mi też w oko kilka innych aut (jak coś to proszę mniewyprowadzić z błędu)
Citroen Xantia jak tam z trwałością zawieszenia?
Renault Megane (jakoś tak nie bardzo mi się to widzi)
Mazda Xedos tylko 2.0V6 jechałem tym autkiem całkiem milusie :mrgreen:

Ktoś ma jakieś doświadczenia z w/w autami? Jakieś inne propozycje?

Od razu mówię że Boski Passat, Golf, Astra, Vectra, Omega odpadają tak jak Audi :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

11 Maj 2011, 08:28

A BMW nie jest boskie?Ludzie co wy w tych autach widzicie :roll:
Ile masz funduszy??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Maj 2011, 09:43

W porównaniu to Passata me lepsze zawieszenie i jest wygodniejsze. Zresztą nie jestem dresem i auto wyglada normalnie i jest normalnie użytkowane. Do tego poprzednie 325TDS zrobiło 120.000km bez najmniejszej awarii :wink: Fundusze trochę skromne tak ok 7000-9000kzł + pakiet startowy.

Trochę poczytałem o Xantii i zaczynam głęboko sie zastanawiać, dobre wyposażenie, silnik 1.9TD to chyba ten sam co w pierwszym Berlingo itp. czyli prosty wynalazek 1.9, zawieszenie niby trwałe i na warunki jesienno-zimowe dobre, szczególnie że do domciu mam 3km asfaltoszutrem, więc zawsze można autko podnieść...
Jogi4x4
Stały forumowicz

11 Maj 2011, 10:31

xantia to bdb wybor, auto niedoceniane wiec i sporo tansze niz konkurencja. ale gdybym mial wybierac miedzy xantia a xedosem to bralbym to drugie. auto zbiera swietne recenzje, niezawodnosc stoi na przyzwoitym poziomie(wiadomo auto juz wiekowe wiec o bezawaryjnosci mozna powiedziec jedynie w przypadku w124 :wink: ), jedynym problemem moze byc poprzedni wlasciciel, bo coraz czesciej wybieraja je mlodzi, katuja je no i nie stac ich na odpowiedni serwis. ale dzwiek v6 i wyglad chyba rekompensuja te minusy :smile:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

11 Maj 2011, 11:21

Może BMW E30??
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
gleba plus dobra fela i jest fajne wozidło.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

11 Maj 2011, 12:48

Ten konkretny egzemplarz to ekhm.... :mrgreen: E30 odpada ze względu na ubogie wyposażenie a 324TD na silnik z paskiem. Ogólnie auto musi mieć klimatyzację i minimum 2 poduszki powietrze (i tutaj W124 wcale nie jest tak łatwo trafić) inne gadżety tyup elektryka lusterek, mile widziana. E34/E36 już łatwiej spotkać z takim wyposażeniem, a dodatkowo TDSa znam i wiem że jest bezawaryjny jeśli jest właściwie eksploatowany.
Ciekaw jestem zawieszenia Xantii, silnik 1.9D/TD mułek ale do spokojnej jazdy dla kobiety wystarczy auto mniejsze niż E34 i E36, rocznikowo podobnie ale łatwo trafić skórę, automatyczną klimę i inne udogodnienia. Szczególnie że autem też często bedzie podróżował przedszkolak więc McDrive i inne soczki łatwiej usnunąc i posprzątać :mrgreen:

[ Dodano: 11 Maj 2011, 12:51 ]
Barol fajny avatar z filmu :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Cyfrowe lusterko wsteczne - Lexus LS
    Piąta generacja Lexusa LS wyposażona jest w wiele elektronicznych udogodnień, takich jak pakiet bezpieczeństwa czynnego z funkcjami automatycznego prowadzenia czy 24-calowy, kolorowy wyświetlacz HUD. Łatwą do przeoczenia, ...

11 Maj 2011, 13:32

To był przykładowt link :wink: na myśl przyszło mi jeszcze Volvo 850 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] auto bardzo dobrze trzyma sie na zakrętach,wykonczenie jest bardzo solidne,świetne auto dla małej rodziny,komfortowe,dość dobre wyposażenie jak na lata 90,nie gnije (no chyba że bity),bezpieczny,poprostu to auto ma styl.
Barol
Awatar użytkownika

11 Maj 2011, 20:13

Szczerze powiedziawszy nie mam przekonania do Volvo, auto to będzie 2 w rodzinie a lista poszukiwań zawęziła się do E36 (ładnego Compacta mam na oczku), E34, W202 i Xantii, weekend się zbliża więc pojeździmy i popatrzymy. :mrgreen:

[ Dodano: 16 Maj 2011, 09:24 ]
No więc i tak... Zanabyłem dla połóweczki E36 :mrgreen: Compact 318ti bez LPG. Szczerze powiedziawszy jeździ sie przyjemniej niż poprzednim TDSem w sedanie, wyposażenie całkiem fajne ogólnie autko bardzo mi przypadło szczególnie prowadzenie i zwarta konstrukcja. Mam nadzieję że będzie to szczęśliwy zakup. :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz