Zakup auta, kilka pytań dot. rejestracji i ubezpieczenia

17 Sie 2008, 22:49

witam, zamierzam kupic samochod ale nie mam prawka bo czekam naa egzamin. Chce go zarejestrowac i ubezpieczyc na moja mame. i z tym tematem mam kilka pytan:
1. czy jesli dowod rej i ubezpieczenie bedzie na moja mame to moge nim normalnie jezdzic?? policja nie uzna ze to nie moj samochod?
2. czy mama musi byc przy zakupie samochodu i przy podpisywaniu umowy?? czy moge po prostu ja go kupic i podpisac sie na umowie a zarejestrowac i ubezpieczyc na mame??
3 CZY samochod moze byc zarejestrowany na mnie a ubezpieczony na mame??

chce go ubezpieczyc na mame bo przy jej wieku ubezpieczenie wychodzi 1tys a przy moim prawie 4 tys. mam 20lat.

P.s ,moja mama ma inaczej na nazwisko po drugim mezu.

JAK NAJLEPIEJ TO WSZYSTKO ROZWIAZAC?? PORADZCIE !

POZDRAWIAM WSZYSTKICH! DZIEKI
obstawa88
Nowicjusz

18 Sie 2008, 00:41

To aż takie ważne?

Odpowiedzi na pytania:

1. Tak, można jeździć, jeśli właściciel wyraża na to zgodę.
2. Musi być, bo musi podpisać umowę, więc to jest konieczne.
3. Nie, zresztą po co takie kombinacje...auto na Ciebie, ubezpieczenie na mamę? Chcesz się pochwalić dowodem przed kolegami czy co, bo nie za bardzo rozumiem...auto ubezpiecza się na właściciela pojazdu to chyba jasne i logiczne.

Nie rozumiem dlaczego inne nazwisko Twojej mamy ma być problemem skoro wszystkie dokumenty mają być na nią...co te drugie nazwisko ma do rzeczy, bo nie bardzo rozumiem. Pzdr
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

18 Sie 2008, 00:45

obstawa88 napisał(a):Co policja zrobi gdy zatrzyma mnie do rutynowej kontroli a ja bede mial wszystkie dokumenty procz prawka?? co mi grozi??

Za samą jazdę bez prawka to 500zł mandat :lol: i samochód na lawete chyba, że szybko skołujesz kogoś z prawkiem i Cię zabierze, a jeżeli jesteś pod wpływem czegoś (mam na myśli alko itp.) to normalnie jest to traktowane jako przestępstwo.
Fellunio
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Piekła Rodem ;)

18 Sie 2008, 09:37

Kara podczas kontroli to pikuś, ale możesz dostać zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres X lat... A wtedy prawko idzie Ci się bujać...

A weź jeszcze pod uwagę, że (tfu, tfu, tfu - w puste odpukać!) jeśli będziesz uczestnikiem wypadku nie z Twojej winy - kiedy wyjdzie , że nie masz prawka - wina "z urzędu" spada na Ciebie. Jeśli jeszcze do tego będą poszkodowani... Miałbyś przegwizdane na całej linii...

Nie doczekasz tego miesiąca!? Tak Ci spieszno do jazdy!? Na prawdę nie warto...

A w temacie rejestracji na Mamę - możesz jeździć nawet autem sąsiada, jeśli tylko posiadasz komplet wymaganych dokumentów samochodu (Dowód Rejestracyjny, dowód zawarcia ubezpieczenia OC) i własnych - Prawo Jazdy i Dowód Osobisty (czasem podczas jazdy niewłasnym autem, Policja może poprosić o Dowód, ale to tyle). Podczas kontroli i tak jest sprawdzany drogą radiową kierowca (czy nie jest np. poszukiwany), pojazd (czy nie jest np. kradziony) i dokumenty (czy faktycznie wydane, czy podróby), więc jeśli auto nie jest zgłoszone jako kradzione, pozostałe rzeczy masz też OK - to nie mają podstaw do przyczepiania się...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

18 Sie 2008, 10:49

fourup napisał(a):Kara podczas kontroli to pikuś, ale możesz dostać zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres X lat... A wtedy prawko idzie Ci się bujać...

Owszem kiedyś dostawałeś tak zwaną odroczke, ale teraz jeżeli nie jesteś pod wpływem to tego nie robią, jest tylko 500zł i tak jak pisałem wcześniej. Wiem to ze swoich znajomych doświadczeń :lol:
Fellunio
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Piekła Rodem ;)

18 Sie 2008, 12:13

No to już ma odpowiedzi na wszystko, a dalej męczy temat...i nie zakładaj kolejnych tematów, odpisałem na wszystkie pytania w pierwszym poście.
Powiem Ci tak...jazda bez prawka...jeszcze miesiąc przed egzaminem...naprawdę nie będzie dobrym pomysłem...bo w w razie nieszczęścia to potem można mieć poważne problemy...
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Atlas - 7-miejscowy SUV
    Światowa premiera Volkswagena Atlasa w Kalifornii. Nowy 7-miejscowy SUV przeznaczony na rynek Stanów Zjednoczonych został 27 października późnym wieczorem zaprezentowany na molo w Santa Monica, gdzie kończy ...

18 Sie 2008, 20:47

Zgadzam się z wyjaśnieniami jakie udzielił Piter i nie bardzo rozumiem, dlaczego zakładasz temat i dodatkowo wysyłasz PW.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Sie 2008, 23:57

Już pozamykali jego tematy...kolego kup na siebie będziesz miał spokój...zniżki sobie nabijesz przy okazji ;p
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz